Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
STÁTNÍ SYMBOLY A STÁTNÍ SVÁTKY
Státní symboly České republiky
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Státní symboly České Republiky
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_08 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_2B20 Státní symboly ČR.
VY_32_INOVACE_ 01 - Státní symboly
Česká republika: Státosprávní uspořádání Hospodářský zeměpis
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Státní symboly České republiky
Česká hymna a Státní symboly
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Státní symboly a státní svátky ČR
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Státní symboly ČR 4. ročník
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Státní symboly České republiky
Základy teorie státu – státní symboly
Česká republika - státní symboly
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
STÁTNÍ SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY. Státní symboly jsou předměty, které si stát ústavou určil jako své oficiální nezaměnitelné označení. Symboly vycházejí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
AnotacePrezentace k procvi č ení č tení s porozum ě ním a k rozvoji vlastiv ě dných v ě domostí o našem stát ě a jeho symbolech. Je ur č eno pro práci.
Má vlast Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_32_INOVACE_52_Státní symboly
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Státní symboly České republiky.
Česká republika - státní symboly
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly České republiky
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Česká republika - státní symboly
Státní symboly České republiky
Autor: Andrea Kolářová
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Vlastivěda – 4. ročník, ČR – státní symboly, svátky, vznik Mgr. Marie Šrachtová

STÁTNÍ SYMBOLY Státní symboly jsou výtvarné nebo hudební znamení. Stát si je určil ústavou jako oficiální vyjádření své svrchovanosti a totožnosti. Státním symbolům jako reprezentaci státu se prokazuje úcta. Hanobení státních symbolů jiného státu může vést k diplomatickému konfliktu. Hanobení státního symbolu se v některých zemích trestá.

STÁTNÍ SYMBOLY Nejdůležitější státní symboly jsou ZNAK HYMNA VLAJKA Státní symboly stát reprezentují a obvykle vychází z jeho historie, tradic a národních symbolů. Symboly českého státu a národa, jsou zakotveny v Ústavě ČR.

STÁTNÍ SYMBOLY Mezi národní symboly mohou také patřit Korunovační klenoty Národní barvy Významná místa nebo stavby Národní svátky Národní pověsti Národní emblémy – heraldická zvířata, stromy, květy

NÁRODNÍ SYMBOLY Tradiční symboly českého státu a národa, které nejsou zakotveny v Ústavě ČR. Patron českých zemí – svatý Václav Národní strom lípa Korunovační klenoty

VELKÝ STÁTNÍ ZNAK MORAVA ČECHY SLEZSKO Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy, Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. MORAVA ČECHY Červeno-stříbrně šachovaná orlice se zlatou korunou na modrém podkladu. SLEZSKO Černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou, ozdobená stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými listy a uprostřed vybíhajícím křížkem na zlatém podkladu. Stříbrný dvouocasý lev je vyobrazen ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

STÁTNÍ VLAJKA Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Prapor - vlajka Pro vlajku je charakteristická vodorovná poloha a upevnění k vlajkové tyči či stožáru pomocí lanka, prapor je k žerdi přichycen napevno. Prapor nemá oproti vlajce předepsaný poměr stran a používá se ve vodorovné, šikmé i svislé poloze.

VLAJKA PREZIDENTA REPUBLIKY Standarta vznikla spolu se vznikem ČSR v r. 1918. Vyjadřuje nadřazenost prezidentova úřadu nad ostatními státními institucemi a orgány. Standarta se využívá pro označení prezidentova sídla na Pražském hradě v době jeho přítomnosti.  Standartou bývá opatřena i prezidentská limuzína.

Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. STÁTNÍ HYMNA Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z původní české hry Fidlovačka. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup.

Symbol lva byl již ve znaku panující dynastie Přemyslovců. MALÝ STÁTNÍ ZNAK Symbol lva byl již ve znaku panující dynastie Přemyslovců. Státním znakem se stal r. 1918 Malý státní znak se používá k označení sídel orgánů, které byly pověřeny výkonem státní moci. Je používán, pokud dochází k rozhodnutí ze státní moci, např. na razítkách a pečetidlech úřadů státní správy a samosprávy nebo na cedulích označujících památné stromy.

STÁTNÍ PEČEŤ Státní pečeť používá prezident republiky. Pečetidlo je uloženo u prezidenta republiky. Používá se při pečetění mezinárodních smluv, významných státních listin, pověřovacích listin diplomatických zástupců.

Státními barvami jsou bílá, červená a modrá a to v uvedeném pořadí. TRIKOLÓRA Státními barvami jsou bílá, červená a modrá a to v uvedeném pořadí. Trikolóra zachovává oficiální pořadí státních barev, bílý pruh má vždy nahoře nebo vlevo z pohledu pozorovatele. Užívání státních barev ani vymezení jejich odstínů není zákonem upraveno. 

STÁTNÍ SVÁTKY 1. ledna – Den obnovy samostatného státu 8. května – Den vítězství – konec druhé světové války 5. července – Den slovanských věrozvěstů 6. července – Den upálení mistra Jana Husa 28. září – Den české státnosti – zavraždění knížete Václava 28. října – Den vzniku samostatného státu 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tricolour_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Seal_of_the_Czech_Republic.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Skroup-Anthem.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg http://www.taggmanager.cz/poi_images/1696/2851_lipa_malol.jpg http://www.ceske-tradice.cz/tradice/podzim/sv.vaclav/sv.-vaclav---legenda http://www.mulouny.cz/zivotniprostredi/index.php?Itemid=56