Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Biologická a energetická hodnota potravin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_20(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s biologickou a energetickou hodnotou potravin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.
Biologická a energetická hodnota potravin Ing. Petra Pechová, 2012
Základní pojmy v oboru výživy a stravování Výživa – proces uspokojování fyziologických potřeb organismu příjmem stravy Fyziologická potřeba výživy – potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu Hygiena oběhu poživatin – zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje a stravování Látková přeměna – metabolismus – pochody v organismu, kterými se uskutečňuje proces výživy
Základní pojmy v oboru výživy a stravování Stravitelnost – práce organismu potřebná na trávení pokrmů, závisí na složení sousta, jeho velikosti a tvaru, přístupnosti trávicím šťávám, rozpustitelnosti ve vodě, na chuti a na technologii úpravy Poživatiny – potraviny, pochutiny, nápoje Strava – vše, co slouží k lidské výživě Jídlo – strava podávaná v určitou dobu Pokrm – poživatiny upravené podle určité receptury
Výživová hodnota potravin jde o schopnost pokrýt energetickou a látkovou potřebu organismu Dělíme potraviny na: vysokohodnotné (mléko a mléčné výrobky, maso, vejce, sója, brambory, …) nízkohodnotné (cukr, obiloviny zbavené slupek, máslo)
Energetická hodnota potravin Je množství energie, která se může z potravin uvolnit při jejich úplném využití v organismu, vyjadřujeme ji v kJ Energetický příjem musí odpovídat potřebám organismu Nejvíce EH poskytují tuky (1 g = 38 kJ), sacharidy a bílkoviny méně (1 g = 17 kJ)
Biologická hodnota potravin Biologicky důležité složky v potravinách: vitamíny, bílkoviny, minerální látky pro zabezpečení činnosti všech orgánů Příklad potravin – mléko, maso, vejce, zelenina
Kontrolní otázky: Co je to energetická hodnota potravin? Čím je dána biologická hodnota potravin? Najděte na internetových stránkách, jakým způsobem dochází ke ztrátám živin při výrobě pokrmů.
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com