Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Protýkání a plnění hovězího masa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
Název prezentace (DUMu):
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Neživá příroda - vzduch
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Biologická a energetická hodnota potravin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_20(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s biologickou a energetickou hodnotou potravin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.

Biologická a energetická hodnota potravin Ing. Petra Pechová, 2012

Základní pojmy v oboru výživy a stravování Výživa – proces uspokojování fyziologických potřeb organismu příjmem stravy Fyziologická potřeba výživy – potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu Hygiena oběhu poživatin – zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje a stravování Látková přeměna – metabolismus – pochody v organismu, kterými se uskutečňuje proces výživy

Základní pojmy v oboru výživy a stravování Stravitelnost – práce organismu potřebná na trávení pokrmů, závisí na složení sousta, jeho velikosti a tvaru, přístupnosti trávicím šťávám, rozpustitelnosti ve vodě, na chuti a na technologii úpravy Poživatiny – potraviny, pochutiny, nápoje Strava – vše, co slouží k lidské výživě Jídlo – strava podávaná v určitou dobu Pokrm – poživatiny upravené podle určité receptury

Výživová hodnota potravin jde o schopnost pokrýt energetickou a látkovou potřebu organismu Dělíme potraviny na: vysokohodnotné (mléko a mléčné výrobky, maso, vejce, sója, brambory, …) nízkohodnotné (cukr, obiloviny zbavené slupek, máslo)

Energetická hodnota potravin Je množství energie, která se může z potravin uvolnit při jejich úplném využití v organismu, vyjadřujeme ji v kJ Energetický příjem musí odpovídat potřebám organismu Nejvíce EH poskytují tuky (1 g = 38 kJ), sacharidy a bílkoviny méně (1 g = 17 kJ)

Biologická hodnota potravin Biologicky důležité složky v potravinách: vitamíny, bílkoviny, minerální látky pro zabezpečení činnosti všech orgánů Příklad potravin – mléko, maso, vejce, zelenina

Kontrolní otázky: Co je to energetická hodnota potravin? Čím je dána biologická hodnota potravin? Najděte na internetových stránkách, jakým způsobem dochází ke ztrátám živin při výrobě pokrmů.

Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com