Výživová politika v evropském regionu WHO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Správa sociálního zabezpečení
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Společné a koordinované politiky EU
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Inovační potenciál České republiky
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Název projektu: Moderní škola
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Náměty pro činnost Národního fóra
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
Makroekonomie E 7 - otázky.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
VÝŽIVA V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Základní informace o programu
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Hledáme klíč k právům dětí
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Diferencované stravování
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výživová politika v evropském regionu WHO Zuzana Derflerová Brázdová Masarykova univerzita

Tři pilíře výživové politiky podle WHO Bezpečnost potravin – prevence kontaminace chemické a biologické Výživová strategie k zajištění optimálního zdraví, zvl. v kritických obdobích života Zabezpečení potravinami – dostatek potravin odpovídající kvality podporující trvale udržitelný život

Pojetí Akčních plánů WHO Metodická podpora pro jednotlivé státy evropského regionu pro vlastní výživové a potravinové politiky Definice problémů veřejného zdraví souvisejících s výživou a potravinami Strukturování problémových oblastí Deklarace priorit Stanovení reálných a dosažitelných cílů Návrh strategie včetně jednotlivých kroků

První Akční výživový a potravinový plán (rok 2000) Evropská iniciativa WHO, 2000 Zaměření na sociální nerovnosti Pozornost na zátěž způsobenou nemocemi souvisejícími s výživou Malnutrice Obezita a neinfekční nemoci hromadného výskytu

Druhý Akční výživový a potravinový plán (rok 2007) Iniciativa WHO Europe, 2007 Výživa a otázky veřejného zdraví Potraviny a otázky veřejného zdraví

Východiska v oblasti „Výživa a zdraví“ v regionu WHO Evropa – 54 států (I.) V roce 2002 byla podvýživa příčinou celkové zátěže nemocemi v 4.6% Akutní podvýživa v oblastech nedostatečného zabezpečení potravinami Chronická podvýživa zasahuje zranitelné populační skupiny, tj. staré osoby, chronicky nemocné a postižené Deficit mikronutrientů (Fe, J, vitamín A, foláty) Nízká proporce výhradně kojených dětí do 6 měsíců věku (1 – 46%)

Východiska v oblasti „Výživa a zdraví“ v regionu WHO Evropa – 54 států (II.) Obezita dosáhla charakteru epidemie, dosáhla 7 – 8% celkové zátěže nemocemi Nejméně 2/3 populace nedosahuje dostatečné fyzické aktivity, což k zátěži přidává další 3.3%

Východiska v oblasti „Potraviny a zdraví“ v regionu WHO Evropa – 54 států Zoonózy znamenají problém veřejného zdraví, v průmyslových zemích zemřou ročně 2 ze 100 000 obyvatel V EU onemocní ročně 400 000 osob salmonelózou a Campylobacterem Antimikrobiální rezistence zapříčiněná nadužíváním antimikrobiálních agens znamená větší riziko nemocnosti a úmrtí Chemická kontaminace znamená vyšší riziko potravinových alergií

Cíle Druhého akčního plánu (I.) Výživové cíle: < 10% energie z nasycených tuků a <1% z trans MK < 10% energie z volných cukrů > 400 g ovoce a zeleniny denně < 5 g soli denně Výhradní kojení 6 měsíců věku a další do 12 měsíců nejméně pro 50%

Cíle Druhého akčního plánu (II.) Cíle v oblasti bezpečnosti potravin založené na skutečném riziku v jednotlivých zemích – - incidence nákaz z potravin - prevalence mikrobiologické a chemické kontaminace potravin - výskyt antimikrobiální resistence Snížení kontaminace Campylobacterem a Salmonellou a eradikace brucellózy O 50% redukovat proporci lidí trpících hladem

Klíčové oblasti pro intervence Podpora zdravého startu Zajištění bezpečného, zdravého a udržitelného zabezpečení potravin Informace a edukace spotřebitelů Integrované akce vzhledem k determinantám Zvýraznění role výživy a bezpečnosti potravin ve zdravotnickém sektoru Monitoring, evaluace a výzkum

Konceptuální rámec klíčových determinant obezity

Politika Národní Nařízení a regulace (značení produktů, …) Mezinárodní Daně – ceny potravin Zemědělství Obchod potravinami Péče o zdraví Bezpečnost a kvalita potravin školní stravování vzdělání< výchova ke zdravé výživě Mezinárodní EU nařízení a regulace - pravidla importu - zemědělská politika - - státní dotace - značení potravin - bezpečnost a kvalita potravin WTO smlouvy a dohody

Další determinanty výživy Ekonomika Struktura trhu Změny ve složení výrobků Dostupnost potravinářských výrobků Výroba potravin jako řídící nástroj konzumace Marketink potravin Komunitní výživa Zdraví pracujících Školní stravování Věda o výživě – změna stravování, kojení Sociální vědy Výzkum a sledování nerovností Urbanizace Vyšší počet pracujících žen…

Podpora zdravého startu do života U vědomí toho, že výživa a bezpečné potraviny v období prvních let ovlivňuje celý další život, zabezpečit optimální výživu pro těhotné, výlučné kojení do ukončeného 6. měsíce zlepšenou doplňkovou výživu (ke kojení) kvalitní, nezávadnou a vyrovnanou stravu pro školáky a děti v mateřských školách

Zajištění bezpečného, zdravého a udržitelného zabezpečení potravin Zabezpečení potravinami je výsledkem činností mnoha sektorů: zemědělského, obchodního, průmyslového, dopravy atd. Používání ekonomických nástrojů má velký potenciál pro udržitelné zabezpečení potravinami

Informace a edukace spotřebitelů Komunikace a informace jsou stěžejní pro dosažení zdravého životního stylu, bezpečnosti potravin a udržitelného zabezpečení potravinami pro populaci Informace mají být pravdivé – na tomto místě jsou důležité např. regulace marketinkových praktik cílených na děti Značení potravin má mít nejen informativní, ale také vzdělávací a výchovnou funkci

Integrované akce vzhledem k determinantám Plánování programů a akcí společně s dalšími relevantními determinantami, jako fyzická aktivita, konzumace alkoholu, kvalita vody a ostatní environmentální faktory…

Zvýraznění role výživy a bezpečnosti potravin ve zdravotnickém sektoru Zdravotnický sektor má klíčovou roli v odpovědnosti za snižování zátěže nemocemi souvisejícími s výživou Používání nových WHO standardů (růstové grafy, hodnocení výživy dospělých, problematika kojení…), fyzická aktivita a zdravá výživa jako legitimní součást zdravotní péče Kvalitní strava v nemocnicích

Monitoring, evaluace a výzkum (I.) Jednoduché a dostupné a udržitelné systémy surveillance pro: výživový stav dostupnost potravin a konzumace zvyklosti v oblasti fyzické aktivity výskyt nákaz z potravin Tyto systémy mají být specifické pro jednotlivé státy, ale koordinovány na mezinárodní úrovni.

Monitoring, evaluace a výzkum (II.) Mikrobiologická a chemická rizika na různých úrovních potravinového řetězce Měření a hodnocení účinnosti programů a politik na snížení zátěže nemocemi souvisejícími s výživou

Klíčoví partneři v implementaci Akčního výživového a potravinového plánu Vláda i místní správa se mají cítit hybnou silou v konceptu „zdraví ve všech politikách“ Rozhodující činitelé v oblasti veřejného zdraví mají ukázat vůli sloužit i řídit činnosti v oblasti zdraví Zdravotní sektor má hrát důležitou roli v podpoře zdraví a prevenci

Další partneři Akčního plánu Ostatní státní sektor: - potravinářství, zemědělství, rybářství, ochrana spotřebitelů, vzdělání, sport, doprava, urbanistické plánování, bydlení, životní prostředí, práce, sociální politika atp. Občanské společnosti, profesionální organizace a sítě, mezinárodní instituce, ekonomičtí operátoři