Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Terénní sociální práce
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Správa místních poplatků
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
HACCP.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
BOZP při práci ve výškách
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Ing. Veronika Vindemanová
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Radiologické události Zkoušky ZIZ Kritéria přijatelnosti
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Úřad vlády České Republiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novinky v předškolním vzdělávání
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Transkript prezentace:

Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE Státní úřad pro jadernou bezpečnost Regionální centrum Hradec Králové Eva Pravdová Jiří Jindřich

Zákon č. 263/2017 Sb., atomový zákon § 10 Registrace Používat zubní nebo veterinární rentgenové zařízení, rentgenový kostní denzitometr, který je nejvýše jednoduchým zdrojem ionizujícího záření, nebo dovážet, vyvážet nebo distribuovat generátor záření lze jen, pokud Úřad provede registraci této činnosti. Registrace se netýká dalších činností – např. používání otevřených radionuklidových zdrojů pro veterinární diagnostiku a terapii – nadále na povolení Zjednodušení administrativních postupů Přesnější vymezení odpovědnosti za radiační ochranu

REGISTRACE od 1.1.2017 Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon (dále AZ) Vyhláška č. 422/2016 Sb., o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje (dále VRO) Příloha č. 13 Zkouška provozní stálosti prováděná registrantem Příloha č. 20 Postupy pro zajištění radiační ochrany registrantem při používání zdroje ionizujícího záření Příloha č. 21 Registrační formulář – A1 Vyhláška č. 409/2016 Sb., o činnostech zvláště důležitých z hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, zvláštní odborné způsobilosti a přípravě osoby zajišťující radiační ochranu registranta

REGISTRACE od 1.1.2017 Subjekty s platným povolením k 1.1.2017 Držitelé povolení se považují za registranty Registrace platí maximálně 5 let od nabytí účinnosti zákona (pokud byla platnost povolení stanovena na dobu určitou, např. do 30.6.2019, pak se musí držitel tohoto povolení zaregistrovat do 30.6.2019, pokud byla platnost povolení „na neurčito“, musí se registrovat nejpozději do 31.12.2021) Registrant musí ustanovit osobu zajišťující radiační ochranu registranta - přítomnost na pracovišti - nelze zajistit externě - ustanovení a písemný souhlas s ustanovením A registrant má na pracovišti osobu se ZOZ nebo je sám osobou se ZOZ - tato osoba se automaticky stává osobou zajišťující RO registranta - oprávnění je platné do doby v něm uvedené, nejdéle však 5 let od nabytí účinnosti zákona, do té doby se tato osoba musí zúčastnit další odborné přípravy - vzdělávacího kurzu. B taková osoba na pracovišti není - registrant musí ustanovit osobu zajišťující radiační ochranu registranta a do 31. 12. 2017 zajistit její odbornou přípravu - absolvování vzdělávacího kurzu. Kurz 1 x za 5 let v rozsahu 6 hodin vyučovacího času u držitele povolení SÚJB, neskládá se zkouška na SÚJB.  

REGISTRACE od 1.1.2017 2. Subjekt, který chce nově zahájit činnost po 1.1.2017 Žádost na registračním formuláři – Příloha č. 21 vyhlášky č. 422/2016 Sb. Přílohy: - Doklad prokazujícím odbornou způsobilost fyzické osoby nebo odbornou způsobilost alespoň jednoho ze členů statutárního orgánu pro registrovanou činnost (minimálně střední odborné vzdělání a 3 roky praxe). - Doklad o ustanovení fyzické osoby zajišťující radiační ochranu registranta a její písemný souhlas s ustanovením. - Doklad o absolvování odborné přípravy osoby zajišťující RO registranta (přechodné období do 31.12.2017). - Protokol přejímací zkoušky nebo poslední zkoušky dlouhodobé stability zdroje ionizujícího záření. - Uhrazení správního poplatku 500,- Kč Lhůta na vyřízení žádosti - 30 pracovních dnů (pokud žádost obsahuje všechny náležitosti) SÚJB potvrdí provedení registrace na registračním formuláři Potvrzení registrace se zasílá datovou schránkou, pokud ji žadatel má

Povinnosti registranta Povinnosti registranta stanoví Atomový zákon - § 25, § 68 a § 70 Obecné povinnosti - zejména: Dodržovat technické a organizační podmínky provozu pracoviště se ZIZ Přešetřit případy porušení zákona Vést příslušné záznamy Poskytovat součinnost úřadu Oznamovat úřadu změny skutečností rozhodných pro vykonávání činnosti Zajistit a provádět předepsané zkoušky Zpracovat a zpřístupnit zásahové instrukce a vnitřní předpisy Zajistit vzdělávání radiačních pracovníků Vybavit radiační pracovníky OOP

Povinnosti registranta Vyhláška č. 422/2016 Sb. Zkoušky Přejímací zkoušky PZ - tyto zkoušky mohou provádět pouze osoby, které mají povolení k provádění této činnosti od SÚJB – rozsah stanoví § 26. Zkoušky dlouhodobé stability ZDS – frekvence, rozsah, hodnocení - v § 27 – 30 četnost jednou za 36 měsíců, lhůta - nejpozději v kalendářním měsíci, v jehož průběhu uplyne lhůta pro její provedení Veterinární rentgenová zařízení jsou kategorizována jako jednoduché ZIZ. Zkoušky provozní stálosti ZPS (§ 31) - provádí radiační pracovník, který pracuje se ZIZ. Provádět je nemohou externí osoby, které na pracovišti běžně nepracují. Rozsah a četnost ZPS jsou stanovené přílohou č. 13. Evidence zdrojů a zasílání údajů SÚJB - § 39.

Termíny pravidelných zkoušek dlouhodobé stability pro veterinární rtg zařízení Výklad požadavků § 27 odst. 1 písm. a) bod 6 a § 116 odst. 1 vyhlášky č. 422/2016 Sb. termín poslední ZDS rok výroby termín dalších ZDS Příklad 2015 do 31. 12. 2005 2017 a dále po 3 letech ZDS 1. 5. 2015, další ZDS kdykoli v květnu 2017 od 1. 1. 2006 2018 ZDS 5. 7. 2015, další ZDS kdykoli v červenci 2018 2016 ZDS 24. 12. 2016, další ZDS kdykoli v prosinci 2018 2019 ZDS 25. 12. 2016, další ZDS kdykoli v prosinci 2019 8

Náplň práce osoby zajišťující radiační ochranu registranta § 63 vyhlášky č. 422/2016 Sb. Osoba zajišťující radiační ochranu registranta musí zajistit informování radiačního pracovníka a osoby připravující se na pracovišti na výkon povolání o skutečnostech důležitých z hlediska RO a možném riziku práce se ZIZ, b) průběžné vzdělávání radiačního pracovníka o bezpečném používání ZIZ, c) řádné vedení dokumentace pro registrovanou činnost - protokol PZ, ZDS a doklad o absolvování odborné přípravy osoby zajišťující RO registranta, d) evidenci pohybu a stavu ZIZ, e) organizaci provádění PZ, ZDS a ZPS a účast na nich, f) provádění postupů k bezpečnému nakládání se ZIZ, včetně postupů, jak zabránit neoprávněnému nakládání se ZIZ, jeho ztrátě, odcizení nebo poškození, včetně postupů pro případ odchylky od běžného provozu, g) prošetření radiologické události a provedení opatření v návaznosti na ni a h) pravidelné ověřování ochranných vlastností osobních ochranných prostředků a dalších ochranných pomůcek.

Příloha č. 13 k vyhlášce č. 422/2016 Sb Příloha č. 13 k vyhlášce č. 422/2016 Sb. Zkouška provozní stálosti prováděná registrantem Bod 5 Způsob provádění ZPS u veterinárního rentgenového zařízení Ověřením stavu a neporušenosti OOP – 1x ročně, kontrolou souladu světelného pole s rentgenovým polem u skiagrafického zařízení - 1 x za 6 měsíců, kontrolou souladu rentgenového pole s receptorem obrazu u skiaskopického zařízení - 1x za 6 měsíců nebo při změně důležité z pohledu RO nebo po opravě, - v rozsahu a četnosti stanovené výrobcem nebo při PZ nebo ZDS u ostatních zařízení.

Příloha č. 20 k vyhlášce č. 422/2016 Sb Příloha č. 20 k vyhlášce č. 422/2016 Sb. Postupy pro zajištění radiační ochrany registrantem při používaní ZIZ Obecné Oznamovací povinnost vůči SÚJB a předávání dokladů - PZ a ZDS Součinnost osoby zajišťující RO registranta při PZ a ZDS Bod 4 – Požadavky na používání veterinárního rtg zařízení: Zajištění RO - dodržování postupů a podmínek bezpečného nakládání se ZIZ - používání OOP Postup snímkování – - přidržování zvířete – zajistit, aby zvíře nepřidržovala těhotná žena a osoba mladší 18 let, používání OOP - zajistit jejich poučení a písemný souhlas - evidence těchto osob a uchovávání údajů po dobu 5 let, - ochrana rukou v blízkosti primárního svazku, - způsob práce na přechodném pracovišti.

www.sujb.cz Legislativa – Nové atomové právo Radiační ochrana - Formuláře a další informace .. – Registrace - Subjekty s povolením k vybraným činnostem – … k odborné přípravě vybraných pracovníků Subjekty s povolením pro pořádání kurzů pro osoby zajišťující radiační ochranu registranta k 19.1.2017: M.G.P. spol. s r.o. Zlín HDT s.r.o. České Budějovice VMK – RTG s.r.o. Praha

Děkuji za pozornost eva.pravdova@sujb.cz jiri.jindrich@sujb.cz