Jednání Předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka, z. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Představení Aktualizace Strategického plánu rozvoje města Mostu 2016–2020 Verze 1.5 Veřejné projednání Most,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚST MOSTU A LITVÍNOVA PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY VE MĚSTECH MOST A LITVÍNOV.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Výsledky projednávání
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Jednání Předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka, z. s. Představení Aktualizace Strategického plánu rozvoje města Mostu 2016–2020 Jednání Předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka, z. s. Most, 12. 9. 2016 Statutární město Most Ing. Veronika Loucká projektová manažerka oddělení dotací, odbor rozvoje a dotací Veronika.Loucka@mesto-most.cz tel.: +420 476 448 232

Aktualizace strategického plánu Strategický plán rozvoje města Mostu do roku 2020 je platný od roku 2012, aktualizace na něj přímo navazuje. Aktualizace probíhala od ledna do září 2016. SPRMM schvaluje zastupitelstvo města. Dokument je ke stažení na www.mesto-most.cz > Město a samospráva > Strategické dokumenty města, dlouhodobé koncepce

K čemu slouží strategický plán ke kompetentnímu rozhodování města SPRMM obsahuje cíle, nad nimiž došlo ke shodě ke koordinaci a vzájemné provázanosti projektů dosahování synergií k efektivnímu a hospodárnému investování města vyloučit nahodilost k poskytnutí informací o prioritách rozvoje pro všechny, kteří ve městě působí občané, firmy, školy, neziskové organizace… k čerpání dotací pro rozvoj města strategický plán je nutnou podmínkou čerpání dotací z Evropských strukturálních fondů

Aktualizace strategického plánu Do tvorby dokumentu byli zapojeni: Zaměstnanci úřadu ze všech odborů, politické vedení, veřejnost, podnikatelé, firmy, neziskové organizace, místní externí odborníci (pracovní skupiny). Důraz na dialog, vyjednávání, výsledek přijat/podporován většinou odborníků i politickým vedením.

Aktualizace strategického plánu Zapojení veřejnosti a podnikatelů Názorový průzkumu veřejnosti (leden 2016) Průzkumu podnikatelského prostředí (únor 2016) zveřejnění na úřední desce veřejné projednávání.

Zapojení veřejnosti Názorový průzkum veřejnosti – před zahájením aktualizace Probíhal od 28.1. do 15.2.2016 623 respondentů Nejdůležitější pro spokojený život ve městě 1. bezpečnost (62 %), 2. dostatek pracovních příležitostí (33%), 3. hezké prostředí města (32%) Největším problémem města z pohledu občanů – nízká bezpečnost, vyloučené lokality, nedostatek kvalitních pracovních míst a nízké mzdy, veřejné prostranství - centrum města kolem Prioru S čím jsou občané spokojeni – čistota města, péče o zeleň, údržba volnočasových areálů, svoz odpadu, MHD, sounáležitost

Průzkum podnikatelského prostředí Probíhal od 2.2. do 19.2.2016 41 firem a živnostníků Překážky rozvoje podnikání – 1. nízká kupní síla obyvatel (51 %), 2. nedostatek kvalifikované pracovní síly (37 %) , 3. vysoká administrativní zátěž (37 %) Co by vám pomohlo, aby se vám lépe podnikalo – dotace pro podnikatele (46 %), společná propagace firem a města (44 %), posílení cestovního ruchu (32 %) 78 % firem má problém najít kvalifikované zaměstnance z různých oborů (lékaře, pedagogy, administrativní prac., kuchaře, číšníky prodavače, zedníky..) 90 % firem neuvažuje o ukončení podnikání, 73 % předpokládá, že bude přijímat nové zaměstnance, 51 % plánuje zavést nové produkty a služby

Strategický plán rozvoje města Mostu do roku 2020: Aktualizace 2016-2020

Struktura strategického plánu Strategický plán rozvoje města Mostu obecnější formulace Akční plán (rozpočet) konkrétní projekty Vize Pilíře (5) Cíle (20) Opatření (49) Indikátory (27) Projekty

Vize a cíle strategického plánu

Pilíř 1 Hospodářský rozvoj a urbanismus 1.1 Rozvíjet strategickou průmyslovou zónu Joseph a efektivní trh práce Témata: rozvoj strategické průmyslové zóny Joseph podpora výzkumu a vývoje sladění nabídky a poptávky na trhu práce podpora revitalizace brownfieldů a nevyužitých objektů Indikátor: Počet zaměstnanců v SPZ Joseph (počet) Témata: prohloubení spolupráce a komunikace mezi klíčovými aktéry podnikatelského prostředí zlepšení podmínek pro místní malé a začínající podnikatele a podpora spotřeby a propagace místních výrobců Indikátor: Počet OSVČ a malých a středních firem do 10/do 250 zaměstnanců Témata: revitalizace centra, rekonstrukce Kulturního domu města Mostu a přilehlých veřejných prostranství revitalizace a rozvoj městských parků (zejména parku Střed a Šibeník) – údržba, modernizace vybavení, zajištění bezpečnosti Indikátor: Plocha revitalizovaných parků (ha) Témata: rozvoj lokality jezera Most a dalších volnočasových areálů modernizace hřišť a sportovišť pro všechny věkové kategorie a zájmové skupiny obyvatel Indikátor: Spokojenost občanů s vybavením a údržbou městských areálů (anketa) 1.2 Vytvářet příznivé podmínky pro podnikatelské prostředí, podpora spotřeby a propagace místních výrobců 1.3 Rozvíjet a zatraktivňovat volnočasové a rekreační příměstské areály, zejména lokalitu jezera Most 1.4 Urbanisticky koordinovat zastavěné území města a usilovat o zvýšení estetické a užitné hodnoty centra města a dalších veřejných prostranství

Pilíř 2 Kvalitní, bezpečná a udržitelná doprava a infrastruktura města Témata: podpora zvyšování podílu pěší a cyklistické dopravy na dopravním mixu budování infrastruktury pro cyklisty a pro pěší s cílem bezpečného napojení volnočasových areálů optimalizování dopravy v klidu (řešení parkování) posuzování stavu a rekonstrukce pozemních komunikací vč. mostů zkvalitňování dopravního napojení města, zejména zkapacitnění silnice I/27 Most – Litvínov, podpora výstavby silnice III/2565 Most – Mariánské Radčice Indikátory: Délka cest s procyklistickým opatřením (km) Délka zrekonstruovaných místních komunikací (km) 2.1 Koncepčně řešit problematiku udržitelné městské dopravy a zvýšit bezpečnost v dopravě Témata: budování a modernizace tramvajových tratí modernizace vozového parku MHD zrychlení dopravy, WI-FI, klimatizace podpora napojení MHD na Integrovaný dopravní systém Ústeckého kraje jednání s vlastníky vlakového nádraží (podporovat jeho revitalizaci, bezbariérovost, atd.) Indikátor: Celková délka nových nebo zmodernizovaných linek městské hromadné dopravy (km) Témata: zpracování Strategického plánu udržitelné městské mobility pro město Most a Litvínov – bude řešit všechny druhy dopravy (automobilovou, MHD, pěší, cyklodopravu) cílem je zvýšení bezpečnosti a podpora udržitelné (ekologické) dopravy Indikátor: Zpracování strategického plánu udržitelné městské mobility (A/N) 2.2 Zvyšovat kvalitu a atraktivitu městské hromadné dopravy a napojení města na integrovaný dopravní systém 2.3 Rozvíjet dopravní infrastrukturu, podporovat cyklodopravu a pěší dopravu v souladu s principy udržitelné městské mobility a optimalizovat dopravu v klidu

Pilíř 3 Bezpečnost, vzdělávání a sociální stabilita Témata: zajištění bezpečí občanů ve všech částech města a v parcích a omezení hazardu zaměření na preventivní opatření technická (např. kamerový systém, fotopasti, modernizace technického vybavení městské policie) institucionální (např. zvýšení počtu strážníků a pracovníků prevence) podpora prevence prostřednictvím dotačního programu města - podpora „Aktivit prevence kriminality“ realizace projektů národní strategie prevence kriminality zlepšení komunikace městské policie s občany Indikátory: Spokojenost obyvatel s bezpečností ve městě (anketa) Index kriminality (hodnota/pořadí) Témata: naplňování priorit a opatření Komunitního plánu sociálních služeb tvorba nového komunitního plánu sociálních služeb na roky 2019-2021 Indikátory: Vytvoření dokumentu Komunitní plán sociálních služeb navazujících a prorodinných a volnočasových aktivit měst Mostu na roky 2019-2021 (A/N) Procento plnění priorit Komunitního plánu (%) 3.1 Zvyšovat bezpečnost ve všech částech města a posilovat prevenci sociálně patologických jevů a kriminality Témata: Aktivity v oblasti bydlení budou realizovány s přihlédnutím k plánovanému zákonu o sociálním bydlení zmapování aktuálního stavu v oblasti bydlení řešení bytové problematiky různých skupin obyvatelstva Indikátory: Počet disponibilních sociálních bytů Témata: vznik kvalitního zázemí pro rozvoj kulturního a společenského života (kulturní centrum, kino, knihovna, kongresové centrum) zvýšení počtu sportovních, kulturních a společenských akcí podpora kulturních, sportovních a volnočasových aktivit obyvatel prostřednictvím dotací z rozpočtu města podpora zachování a obnovy kulturních památek Indikátor: Počet osob do 18 let (mládeže) zapojených do sportovních klubů podpořených městem Témata: spolupráce aktérů vzdělávání, včetně spolupráce se SŠ, zaměstnavateli modernizace budov vybavení učeben s důrazem na jazykové, technické a přírodovědné dovednosti zvýšení bezpečnosti v areálech škol (např. kamerový systém, elektronické zabezpečení vchodů, oplocení, osobní doprovod návštěv) podpora celoživotního vzdělávání volnočasové aktivity, družiny Indikátor: Počet vytvořených učeben určených na tech./přírod. Vzdělávání 3.2 Rozvíjet kvalitní síť sociálních a ostatních služeb v rámci komunitního plánování 3.3 Řešit bytovou problematiku obyvatelstva 3.4 Rozvíjet kvalitní vzdělávání včetně celoživotního a mimoškolního učení 3.5 Vytvářet širokou nabídku kulturních, sportovních a volnočasových aktivit dostupných pro všechny skupiny obyvatel

Pilíř 4 Kvalitní životní prostředí 4.1 Zajišťovat udržitelný systém odpadového hospodářství a podporovat environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu Témata: environmentálně citlivá obnova a údržba vodních ploch a ochrana vod (Benedikt, Matylda, jezero Most, řeka Bílina) podpora opatření ke snižování znečištění ovzduší podpora opatření ke snižování hluku (v centru města a z provozu Autodromu) snižování energetické náročnosti (objektů v majetku města a veřejného osvětlení) Indikátory: Počet případů překročení mezních hodnot vybraných látek znečisťujících ovzduší (PM10, NOx, SO2) (Počet dnů v roce) Snížení spotřeb energií ve veřejných budovách (MW/rok) Témata: zakládání a obnova funkčně propojených ploch zeleně v okolí vodních ploch (zejm. v okolí Matyldy a jezera Most) zakládání a údržba veřejné zeleně a revitalizace parků dokončení inventarizace dřevin v intravilánu města Mostu Indikátor: Dokončená inventarizace dřevin v intravilánu města Mostu (A/N) Témata: zkvalitňování systému odpadového hospodářství kultivace míst pro separaci rozšíření počtu stanovišť kontejnerů ve městě, zejména polopodzemních řešení problematiky svozu bioodpadu realizace projektů na podporu environmentálního vzdělávání - projekty na zvýšení informovanosti občanů a firem Indikátor: Podíl vytříděného komunálního odpadu na celkové produkci odpadu (index %) Témata: podpora modernizace jednotného systému vyrozumění a varování ve spolupráci se složkami IZS rozvoj místního informačního systému k zajištění rychlého varování a informování obyvatel rozvíjení komunikace magistrátu s občany Indikátor: Počet občanů přihlášených do systému SMS InfoKanál 4.2 Zakládat a udržovat veřejnou zeleň s důrazem na kvalitní zahradní a krajinnou architekturu 4.3 Zkvalitňovat jednotlivé složky životního prostředí (ochrana ovzduší, vod, snižování hluku a energetické náročnosti) 4.4 Systematicky rozvíjet opatření k předcházení rizik a minimalizaci jejich následků (krizové řízení)

Pilíř 5 Moderní veřejná správa a město atraktivní pro návštěvníky 5.1 Zlepšovat image města, vytvářet motivační nástroje pro setrvání absolventů škol a mladých rodin ve městě, posílit sounáležitost občanů s městem a podporovat partnerství Témata: prosazování zájmů města a občanů v rámci Ústeckého kraje a ČR v různých oblastech ovlivňujících život ve městě problematika těžby hnědého uhlí opatření nezbytná k úspěšné revitalizaci lokality jezera Most – partnerství a vyjednávání s Palivovým kombinátem Ústí, s. p, MF, MPO vyjednávání s představiteli Ústeckého kraje o dokončení rekonstrukce a modernizaci vnitřních prostor nemocnice v Mostě podporování zkvalitňování dopravního napojení města a regionální dopravní infrastruktury další oblasti Indikátor: Počet zapojení členů vedení města do pracovních skupin a platforem na krajské a národní úrovni Témata: zdravé financování a smysluplné úspory (např. bankovní poplatky, pojištění) modernizace procesů veřejného zadávání (např. elektronizace procesu) sociálně odpovědné veřejné zadávání realizace interních opatření pro zadávání veřejných zakázek v souladu s principy 3E Indikátor: Počet provedených e-aukcí Témata: zpracování a realizace Koncepce marketingu města (zlepšení image, pověsti města, posílení CR) využití jezera Most pro podporu cestovního ruchu a pozitivní image města vytváření motivačních nástrojů a pobídek pro setrvání mladých lidí ve městě a prorodinná politika podpora partnerské spolupráce měst Indikátory: Vytvoření dokumentu Koncepce marketingu města Počet přenocování turistů v hromadných ubytovacích zařízeních ročně Témata: modernizace činností úřadu ve vztahu k občanům zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů omezení administrativní zátěže klientů úřadu (např. elektronická řešení) rozvoj vzdělávání, kariérního růstu zaměstnanců a firemní kultury na úřadě podpora nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a rovných příležitostí (např. vytváření pracovních míst pro nezaměstnané, zdravotně postižené podpora absolventů, žen po rodičovské dovolené a lidí nad 50 let) Indikátory: Počet elektronicky vyřizovaných agend v samosprávné působnosti Spokojenost občanů s fungováním úřadu (index %) 5.2 Zajišťovat zdravé finanční řízení a pokračovat v optimalizaci procesu zadávání veřejných zakázek a podporovat sociálně odpovědné zadávání 5.3 Modernizovat činnosti veřejné správy a podporovat rovné příležitosti 5.4 Podporovat roli města jako významného a respektovaného partnera při vyjednávání o klíčových oblastech života ve městě

oddělení dotací, odbor rozvoje a dotací Děkuji za pozornost. Statutární město Most Ing. Veronika Loucká projektová manažerka oddělení dotací, odbor rozvoje a dotací Veronika.Loucka@mesto-most.cz tel.: +420 476 448 232