JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Advertisements

Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
NÁZEV ŠKOLYěh BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_10 Název materiáluZákladní.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Gabriela Divišová Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ČR-naše vlast Rozhledny Název:
Název školy: ZŠ Kouřim, Okružní 435 Autor: Jana Ležalová Název materiálu:VY_32_Inovace _31 _Abeceda 1.část Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 5– POWERPOINT - ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Název školy:
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Děti z Bullerbynu 2 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Čtení s porozuměním - básničky Vybírání vhodné ilustrace k textu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Název a číslo materiálu:
Děti z Bullerbynu 4 VY_32_INOVACE_05_10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 3 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Děti z Bullerbynu 6 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.25_Zasady_spolecenskeho_chovani.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.15_Popis Datum: 13.
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_21_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO Název: JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO Dostupné na portálu http://dumy.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Anotace: Materiál je určen pro žáky 3.třídy. Propojuje znalosti z oblasti Člověk a jeho svět se čtenářskými dovednostmi. Práce s materiálem je závislá na předchozím čtení příslušného článku z knihy Staré pověsti české Jany Eislerové (vhodné zvolit jako společnou četbu). Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Děti si ověří znalosti o české historii, které získávají čtením příběhu. Děti vybírají správnou část věty. Jednotlivé možnosti jsou označeny barevně – děti mohou zapisovat svou odpověď příslušnou barvou. Animace správných odpovědí lze při první práci s materiálem přeskočit pomocí tlačítek akcí. Pomůcky: Papír a barevné pastelky (zapisování odpovědí) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Jak propast Macocha dostala své jméno VYBER VHODNÉ ČÁSTI VĚT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Sedlák žil spokojeně se svou ženou a synem Martinem Sedlák žil spokojeně se svou ženou a synem Martinem. Když jeho žena nečekaně zemřela, rozhodl se znovu oženit. odejít ze země. žít navždy sám. Našel si mladou ženu, která se zpočátku chovala k Martínkovi velmi přívětivě. nenávistně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Brzy se však ženě narodil vlastní syn. Tento syn byl velmi zlomyslný Brzy se však ženě narodil vlastní syn. Tento syn byl velmi zlomyslný. rozmazlený. nemocný. Oproti tomu byl Martin velmi poslušný. silný a čilý. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Žena začínala Martínka nenávidět a dokonce ho velmi často zavírala do komory. bila. chválila. Žena sama z toho byla velmi zoufalá. Nakonec se rozhodla požádat o radu rádkyni. kořenářku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Kořenářka ženě řekla, že pokud chce, aby byl její vlastní syn zdravý, musí se zbavit nevlastního syna. musí její syn pít často bylinkový čaj. musí se každý den modlit. Macecha se tedy rozhodla uskutečnit strašlivý plán. Jednoho dne vyrazila s Martinem na jahody. na procházku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Macecha dovedla Martina k propasti a nechala ho, aby se ztratil Macecha dovedla Martina k propasti a nechala ho, aby se ztratil. rozhodla se, že svůj plán neuskuteční. shodila ho dolů. Macecha po svém strašlivém činu utekla a domů a tam našla druhého syna úplně vyléčeného. mrtvého. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Otec nemohl uvěřit tak strašlivému neštěstí a vydal se k propasti, kde našel zdravého Martínka. kam také sám skočil. kde se navěky ztratil. Macechu tížilo svědomí, a tak i s mrtvým synem v náruči navždy opustila vesnici. skočila do propasti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Od té doby nazývají lidé propast jménem Macocha Od té doby nazývají lidé propast jménem Macocha. Macocha je v moravském nářečí zlá nevlastní matka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

ZDROJE: EISLEROVÁ, Jana. Staré pověsti české . 1. vyd. Praha : Fragment, 2009. 45 s. ISBN 978-80-253-0861-5. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková