Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Práce s naučným textem Název materiálu VY_12_INOVACE_27_UŽ_VÍM_PROČ Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření Klíčová slova pracovní postup, vyhledávání a doplňování chybějících slov

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem je sestavení pracovního postupu Johanna Gutenberga při tisku knihy. Práce s textem, vyhledávání a doplňování chybějících slov z textu. Sestavení vlastní osnovy pro převyprávění příběhu.

3 Už vím, proč písaři neopisují knihy (zkráceno)
Před pěti sty lety přišel Johann Gutenberg na nápad vyrobit formičky na písmenka. Vyléval je roztaveným olovem a vyklápěl je stejně, jako když maminka dělá vánoční cukroví. Ze získaných písmenek sestavoval celé řádky a stránky. K přetiskování na papír používal lis. Sestavenou stránku natřel barvou, přiložil na ni navlhčený papír, lis utáhl, a když se stránka otiskla, šroub lisu zase povolil a vložil nový čistý papír. Z prvních tiskáren vycházelo několik výtisků knihy. Výroba se zrychlila. Technika však šla dál, až k dnešním moderním strojům, které dokáží vyrobit třeba stejných knih najednou. A někdy i víc. (Z knihy H. a E. Škodových)

4 Pokyny k práci s textem:
1. Nejprve si článek přečti sám. Zapamatuj si nebo napiš slova, kterým nerozumíš nebo se ti špatně vyslovují. 2. Slova k procvičení: Johann Gutenberg (čteme tak, jak je napsané, můžeme i slabikovat Gu-ten-berg) před pěti sty lety ze získaných písmenek navlhčený papír z prvních tiskáren vycházelo k dnešním moderním strojům 3. Pokus se seřadit části pracovního postupu při tisku knihy. Zde je malý návod: nátěr písmenek výroba formiček sestavení slov, řádků, stránky vylévání roztaveným olovem ___________________________________

5 4. Doplň: z prvních tiskáren vycházelo …………..výtisků z dnešních moderních tiskáren ……………… výtisků Čím je tento rozdíl způsoben? 5. Přečti celý článek nahlas a pak podle své osnovy ústně zopakuj postup Johanna Gutenberga. 6. Tento článek je zkrácen, najdi originál v knize H. a E. Škodových „Už vím proč“, přečti si jej, prohlédni si obrázky a sděl nám, o co byl tento článek zkrácen. Byl zkrácen o důležité informace? Informuj nás o tom příští hodinu.

6 Zdroje: VYKOPAL, Zdeněk. Docvičujeme čtení: pro zábavu a poučení. 1. vyd. Praha: fi Blug, ISBN


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google