Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk Téma: Čtení s porozuměním: Znáte pohádky? Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Poznáte pohádky?

3 Ze kterých pohádek jsou tyto úryvky?
1. Jednou šla dcera na jahody, v lese ji potkal stařeček. Dala mu najíst. On jí za to daroval – kdepak, žádné zlato – kouzelný hrnek, hrneček.

4 2. Stačilo jedno políbení a kletba ztratila svou moc
2. Stačilo jedno políbení a kletba ztratila svou moc. Procitl král a jeho paní, dvořani, psi i koně vraní, skončila dlouhá černá noc.

5 3. Když chtěl zorat tatínkovo pole, vlezl koni rovnou do ucha
3. Když chtěl zorat tatínkovo pole, vlezl koni rovnou do ucha. A když jednou běžel ke stodole, zašlápl ho málem pastucha.

6 4. „Neblázni ženo!“ řekl rybář, „ za pýchou vždycky spěchá pád“… Pak sklonil hlavu a šel k moři, dřív než mu žena začne lát.

7 5. Osedlal koně brzy zrána a vyjel cestou necestou
5. Osedlal koně brzy zrána a vyjel cestou necestou. „Tak malou nožku mají víly… Střevíčku, veď mě přímo k cíli! Dnes jedu za svou nevěstou!“

8 Doplňte správnou dvojici.
Mach a ______________ Rumcajs a ____________ Pejsek a _____________ Jeníček a _____________ Křemílek a ___________ Hurvínek a ___________ Bob a _______________ Čert a _______________ Kohoutek a ___________ Pták Ohnivák a ________ ____________________ Brouček a ____________ Anička skřítek a _______

9 Doplň správná slova do vět.
Macecha byla na Popelku____________. Pták Ohnivák odnášel králi________jablka. Budulínek byl______________________. Fík je ______________pes na světě. Honza je ___________,ale nakonec je _______________ze všech. Krkavci přinesli Jiříkovi _________a____________ vodu.

10 Zdroj: Vlastní tvorba. MIŠKOVSKÝ, Jiří. Čítanka pro nejmenší. Liberec: Dialog, 2000, ISBN Anotace: Čtení s porozuměním.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk"

Podobné prezentace


Reklamy Google