Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 17. prosince jednání Platforma MPO pro přípravu.
Advertisements

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/3.2.04/ Název projektu:Inovace do praxe Název a číslo globálního grantu:Podpora nabídky dalšího vzdělávání v.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Národní program podpory cestovního ruchu
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Členská schůze MAS Nepomuk,
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Malé a střední podnikání
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Inovace a regionální rozvoj
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Průmysl možnosti podpory
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Energetický management budov
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ostrava, 9. 11. 2016

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 (OP PIK) Celková alokace OP PIK: 4,331 mld. EUR OP PIK je klíčovým nástrojem pro podporu českých podniků z fondů Evropské unie v programovacím období 2014-2020 v následujících oblastech: PO 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovaci (35,96 mld. Kč) PO 2 Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků (24,01 mld. Kč) PO 3 Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin (32,71 mld. Kč) PO 4 Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií (19,95 mld. Kč) PO 5 Technická pomoc (3,37 mld. Kč)

Alokace ESI fondů mezi programy v období 2014-2020

Celková alokace: 4,331 mld. EUR (cca 120 mld. Kč)

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) APLIKACE příjemcem podpory jsou podnikatelské subjekty a organizace pro výzkum a šíření znalostí BTKlastr usiluje o zařazení mezi organizace pro výzkum a šíření znalostí dotace je určena na realizaci průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje minimální dotace: 1 mil. Kč maximální dotace: 100 mil. Kč míra podpory: A) průmyslový výzkum – 70% (MP), 60% (SP), 50% (VP) B) průmyslový výzkum v případě spolupráce /konsorcium/ - 80% (MP), 75% (SP), 65% (MP) C) experimentální vývoj – 45% (MP), 35% (SP), 25% (VP) D) experimentální vývoj v případě spolupráce /konsorcium/ - 60% (MP), 50% (SP), 40% (VP) - III. výzva - 11/2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) ICT A SDÍLENÉ SLUŽBY příjemcem podpory jsou podnikatelské subjekty (malé, střední a velké podniky nebo mikropodniky – dle příslušné výzvy dotace je určena podnikům, které chtějí vyvíjet vlastní softwarová řešení, vytvářet tzv. centra strategických služeb nebo vybudovat datové centrum AKTUÁLNÍ VÝZVY: Budování a modernizace datových center – výzva II. - podporovaná aktivita: budování a modernizace datových center způsobilé výdaje: pořízení pozemků, budov, staveb, rekonstrukce staveb, hardware, software, ostatní stroje a zařízení a služby expertů - výše dotace: 10 mil. – 120mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV, velký podnik 25% ZV zahájení příjmů žádostí: 16. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 16. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) Tvorba nových IS/ICT – výzva II. podporovaná aktivita: tvorba nových IS/ICT řešení – tzn. tvorba moderních digitálních služeb, aplikací a firmware např. v oblasti komunikace, zábavy, obchodování, vzdělávání, zdravotnictví, přístupu k zaměstnání nebo i v oblasti kulturních a kreativních průmyslů včetně související implementace - způsobilé výdaje: osobní náklady (ve výši minimálně 50% všech způsobilých výdajů), nájemné, služby expertů, hardware, software, atd. - výše dotace: 1 mil. – 50 mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV, velký podnik 25% ZV zahájení příjmů žádostí: 16. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 16. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) Zřizování a provoz center sdílených služeb – výzva II. podporovaná aktivita: zřizování a provoz center sdílených služeb způsobilé výdaje: osobní náklady (ve výši minimálně 50% všech způsobilých výdajů), nájemné, služby expertů, hardware, software, atd. - výše dotace: 1 mil. – 100 mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV, velký podnik 25% ZV zahájení příjmů žádostí: 16. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 16. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) ICT a sdílené služby – výzva III. (pro začínající podniky) - podporované subjekty: podnikající právnická či fyzická osoba, která nemá uzavřené více než jedno účetní období a splňuje definici mikropodniku - podporovaná aktivita: tvorba nových IS/ICT řešení - způsobilé výdaje: osobní náklady ve výši min. 50% všech ZV, nájemné služby poradců a expertů (max. 399 999 Kč), hardware a software (max. 399 999 Kč) - výše dotace: 0,5mil. Kč – 4mil. Kč - max. výše podpory: 60 % zahájení příjmů žádostí: 16. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 16. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) INOVACE příjemcem podpory jsou malé a střední podniky, veřejné výzkumné instituce a vysoké školy dotace je určena na ochranu práv průmyslového vlastnictví k posílení inovační výkonnosti domácích firem prostřednictvím účinnější ochrany duševního vlastnictví, zvláště na zahraničních trzích a rovněž zvýšení intenzity využívání nástrojů ochrany práv průmyslového vlastnictví AKTUÁLNÍ VÝZVA: Inovace – výzva II. - podporovaná aktivita: zajištění ochrany průmyslového vlastnictví v České republice a zahraničí (vynálezy/patenty, ochranné známky, užitné vzory, průmyslové vzory) způsobilé výdaje: služby oprávněných zástupců, překlady, poplatky - výše dotace: 40 tis. – 1 mil. Kč - max. výše podpory: 50% zahájení příjmů žádostí: 4. 1. 2016 ukončení příjmů žádostí: 31. 12. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) INOVAČNÍ VOUCHERY příjemcem podpory jsou malé a střední podniky dotace je určena na rozvoj komunikace a sdílení poznatků a know-how mezi podnikovou a výzkumnou sférou AKTUÁLNÍ VÝZVA: Inovační vouchery podporovaná aktivita: nákup poradenských, expertních a podpůrných služeb v oblasti inovací od organizací pro výzkum a šíření znalostí a certifikovaných zkušeben s cílem zahájení či zintenzivnění inovačních aktivit MSP způsobilé výdaje: poradenské, expertní a podpůrné služby v oblasti inovací, tj. zejména měření, diagnostika, testování, zkoušky, rozbory, analýzy, ověřování, výpočty, návrhy nových systémů, unikátních konstrukčních řešení, modelování, vývoj softwaru, hardwaru, materiálu, zařízení, atd. - výše dotace: 40 tis. – 250 tis. Kč - max. výše podpory: 75% zahájení příjmů žádostí: 1. 6. 2016 ukončení příjmů žádostí: 31. 5. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) MARKETING příjemcem podpory jsou malé a střední podniky dotace je zaměřena na rozvoj aktivit českých exportérů na zahraničních trzích a zvýšení využití exportních příležitostí, které na světovém trhu existují AKTUÁLNÍ VÝZVA: Marketing – výzva II. - podporovaná aktivita: účast na zahraničních výstavách a veletrzích, doprava exponátů, stánku a jeho vybavení na veletrh a výstavu v zahraničí a zpět, marketingové propagační materiály - způsobilé výdaje: cestovné, poplatky za expozici, návrh a výroba stánku, doprava, montáž, propagační materiály, inzeráty, překlady materiálů, atd. (max. 15 veletrhů a výstav/projekt) - výše dotace: 20 tis. – 5 mil. Kč - max. výše podpory: 50% zahájení příjmů žádostí: 7. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 31. 1. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) NEMOVITOSTI příjemcem podpory jsou malé a střední podniky dotace je zaměřena na modernizaci podnikatelské nemovitosti, rekonstrukci zastaralé infrastruktury či přeměnu brownfield na podnikatelský objekt AKTUÁLNÍ VÝZVA: Nemovitosti – výzva II. - podporovaná aktivita: projekt rekonstrukce objektu, projekt revitalizace plochy pro vlastní podnikání - způsobilé výdaje: dlouhodobý hmotný majetek, úprava pozemků, rekonstrukce objektů, modernizace, úpravy, výstavba či odstranění stavby, inženýrské sítě, komunikace ke stavbám, hardware a sítě, pokud jsou bezprostředně nutné pro bezpečný provoz budovy, technická zařízení budov, další náklady související se stavbou (studie, projektová a inženýrská činnost, atd.) - výše dotace: 1 mil. – 50 mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV zahájení příjmů žádostí: 21. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 21. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) NÍZKOUHLÍKOVÉ TECHNOLOGIE - příjemcem podpory jsou malé, střední a velké podniky, podniky vlastněné státní správou - dotace je zaměřena na udržitelnost české ekonomiky prostřednictvím zaváděním inovativních technologií v oblasti elektromobility, nakládání s energií a využití druhotných surovin - podpora je rozdělena do těchto oblastí: a) Elektromobilita (pořízení elektromobilů a dobíjecích stanic) – 70 % malý podnik, 60 % střední podnik, 50 % velký podnik - dotace 50 tis. až 3 mil. Kč b) Akumulace energie (pilotní technologie akumulace energie) 60 % malý podnik, 50 % střední podnik, 40 % velký podnik dotace 50 tis. až maximální výše de-minimis (200 tis. €) c) Druhotné suroviny (zavádění technologií k získávání druhotných surovin a technologií a technologií na výrobu inovativních výrobků vyrobených z druhotných surovin) 45 % malý podnik, 35 % střední podnik, 25 % velký podnik dotace 1 mil. až 100 mil. Kč - II. výzva - 12/2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - příjemcem podpory jsou malé, střední a velké podniky dotace je zaměřena na podporu výroby a distribuce energie pocházející z obnovitelných zdrojů - podpora je rozdělena do těchto oblastí: a) vyvedení tepla ze stávajících bioplynových stanic pomocí tepelných rozvodných zařízení do místa spotřeby b) výstavba a rekonstrukce zdrojů kombinované výroby elektřiny a tepla z biomasy a vyvedení tepla do výměníkové stanice c) výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla z biomasy a vyvedení tepla do výměníkové stanice d) výstavba a rekonstrukce a modernizace malých vodních elektráren - míra podpory: 30 – 80 % dle příslušné oblasti - výše dotace: 1 mil. až 100 mil. dle příslušné oblasti II. výzva - 12/2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) PARTNERSTVÍ ZNALOSTNÍHO TRANSFERU příjemcem podpory jsou MPS se zapojením výzkumné organizace podpora si klade za cíl vytvoření partnerství mezi podniky a organizací pro výzkum a šíření znalostí za účelem transferu znalostí, souvisejících technologií a dovedností AKTUÁLNÍ VÝZVA: Partnerství znalostního transferu – výzva II. podporovaná aktivita: znalostní transfer je realizován za účasti absolventa magisterského či doktorského studia přímo v provozovně podniku za dohledu vybraného expertního pracoviště; musí mít za cíl a) zlepšení výrobních procesů, b) vývoj/inovace nových produktů a služeb nebo inovace procesu při vývoji a zavádění nových produktů a služeb, c) zlepšení podnikových procesů včetně procesu produktové certifikace - způsobilé výdaje pro MSP: hardware a sítě, stroje a zařízení, software a data, mzdy a pojistné, cestovné - způsobilé výdaje pro znalostní organizaci: mzdy a pojistné, cestovné, semináře, workshopy, služby expertů, přístup k informacím, databázím - výše dotace: 0,5 mil. – 3,5 mil. Kč - max. výše podpory: 70% zahájení příjmů žádostí: 7. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 7. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) PORADENSTVÍ příjemci podpory jsou provozovatelé inovační infrastruktury, jako jsou podnikatelské inkubátory, vědeckotechnické parky a inovační centra působící v regionech ČR dotace je určena na poskytování základních poradenských služeb a služeb prostřednictvím externích poradců pro začínající firmy v oblasti výroby, stavebnictví, obchodu a služeb minimální dotace: 5 mil. Kč maximální dotace: 20 mil. Kč míra podpory: 50% - I. výzva – podzim, zima 2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) POTENCIÁL - příjemci podpory jsou provozovatelé VT parku, inovačního centra nebo podnikatelského inkubátoru, o.p.s., sdružení právnických osob, municipality, vysoké školy - podporované aktivity: a) Poskytování služeb inovačním podnikům b) Provozování stávajícího VT parku nebo PI nebo inovačního centra c) c) rozšíření prostor VTP a pořízení nového vybavení (v odůvodněných případech d) výstavba nové sdílené infrastruktury v regionu (v ojedinělých případech) - minimální dotace: 1 mil. Kč (5 mil. u projektů, jež obsahují stavební práce) maximální dotace: 75 mil. Kč (300 mil. u projektů, jež obsahují stavební práce) míra podpory: 25% - 75% (dle aktivity) - III. výzva – 11, 12/ 2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) SMART GRIDS I., SMART GRIDS II. - podporované aktivity: nasazení automatizovaných dálkově ovládaných prvků v distribučních soustavách, nasazení technologických prvků řízení napětí a výběrové osazení měření kvality elektrické energie v distribučních soustavách, řešení lokální bilance řízením toků výkonu mezi odběrateli a provozovatelem distribuční sítě výše dotace: 5 – 80 mil. Kč míra podpory: 40% - II. výzva – 12/2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA - příjemcem podpory jsou MPS a podnikající fyzické osoby - dotace má za cíl podpořit budování infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů v podnikatelském sektoru AKTUÁLNÍ VÝZVA: Školící střediska – výzva II. - podporovaná aktivita: výstavba nových školicích center, rekonstrukce školicích center, pořízení vybavení školících prostor – nábytek, IT vybavení, pomůcky, atd. - způsobilé výdaje: dlouhodobý hmotný majetek (rekonstrukce, výstavba či odstranění staveb, inženýrské sítě, inženýrská činnost, projektová dokumentace související se stavebními úpravami, hardware a sítě, technické zařízení, ostatní stroje a zařízení nezbytné pro zajištění vzdělávání), dlouhodobý nehmotný majetek (školicí program, software a data), včetně drobného majetku - výše dotace: 0,5 mil. – 5 mil. Kč - max. výše podpory: 50% zahájení příjmů žádostí: 14. 11. 2016 ukončení příjmů žádostí: 14. 2. 2017

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) TECHNOLOGIE příjemci podpory jsou MSP dotace je určena napořízení nových strojů, technologických zařízení a vybavení minimální dotace: 1 mil. Kč maximální dotace: 30 mil. Kč míra podpory: 35 % střední podnik, 45% malý podnik - IV. a V. výzva – 11, 12/2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) ÚSPORY ENERGIE - příjemci podpory jsou malé, střední i velké podniky - podporované aktivity: a) modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách a v energetických  hospodářstvích výrobních závodů b) zavádění a modernizace systémů měření a regulace modernizace, rekonstrukce stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu c) modernizace soustav osvětlení budov a průmyslových areálů (LED) d) realizace opatření ke snižování energetické náročnosti budov e) využití odpadní energie ve výrobních procesech f) snižování energetické náročnosti/zvyšování energetické účinnosti výrobních a technologických procesů g) instalace OZE pro vlastní spotřebu podniku (biomasa, solární systémy, tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy) h) instalace kogenerační jednotky s využitím elektrické a tepelné energie pro vlastní spotřebu podniku - minimální dotace: 0,5 mil. Kč - maximální dotace: 250 mil. Kč - míra podpory: 50% MP, 40% SP, 30% VP - II. výzva – 11/2016

Programy podpory v OP PIK (2014-2020) VYSOKORYCHLOSTNÍ INTERNET - příjemci podpory jsou podnikatelé v elektronických komunikacích Dle zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích - podporované aktivity: a) modernizace, resp. rozšiřování stávající infrastruktury pro vysokorychlostní přístup k internetu využitím optických prvků s cílem umožnit vysokorychlostní přístup k internetu přenosovou rychlostí alespoň 30 Mbit/s, b) zřizování nových sítí sestávajících z části nebo plně z optických vedení pro vysokorychlostní přístup k internetu umožňující přenosovou rychlost alespoň 30 Mbit/s; v případě zřizování nových sítí s pevným připojením do jednotlivých domácností musí tato síť umožnit přenosovou rychlost až 100 Mbit/s, c) vytváření pasivní infrastruktury pro podporu budování sítí vysokorychlostního přístupu k internetu zejména v lokalitách předpokládaného budoucího stavebního rozvoje - minimální dotace: 1 mil. Kč - maximální dotace: 200 mil. Kč - I. výzva – 12/2016

Počet žádostí přijatých do OP PIK – stav k 15. 9. 2016

Celkový finanční objem přijatých žádostí – stav k 15. 9. 2016 36,5 mld. Kč (dotace)

Objem žádostí o dotaci vs. alokace – stav k 15. 9. 2016

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. - alokace programu je 410 mil. Kč - příjemcem podpory jsou klastry a výzkumné organizace - cílem programu je podpořit rozvoj inovačních sítí – klastrů jako nástroje pro zvýšení intenzity společných výzkumných, vývojových a inovačních aktivit mezi podnikatelskými subjekty a výzkumnou sférou - podporované aktivity: 3.1 a) kolektivní výzkum 3.1 b) sdílená infrastruktura 3.1 c) internacionalizace klastru 3.1 d) rozvoj klastrové organizace PŘEDBĚŽNÉ ŽÁDOSTI: 7. 11. 2016 – 12. 1. 2017 ŽÁDOSTI O PODPORU: 7. 2. 2017 – 7. 4. 2017

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. KOLEKTIVNÍ VÝZKUM Kolektivní výzkum – výzkumné a vývojové aktivity, které odpovídají inovačním potřebám zejména MSP daného průmyslového odvětví nebo specifické technologické oblasti v rámci klastru - výsledky projektu jsou vždy využitelné více podniky, které na jejich základě mohou vyvinout vlastní specifická řešení pro nové produkty, procesy a služby - projekty kolektivního výzkumu musí splňovat následující podmínky: a) jedná se o společné projekty klastru v souladu s odvětvovým zaměřením nebo technologickou oblastí členských podniků, b) projekty mají předkonkurenční charakter, c) výsledky jsou využitelné především malými a středními podniky a představují pro ně ekonomický přínos, d) klastr poskytne výsledky všem zájemcům za běžných nediskriminujících podmínek e) není povoleno exkluzivní využití výsledků pro jednoho nebo více subjektů

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. KOLEKTIVNÍ VÝZKUM - výše dotace: min. 0,5 mil./jeden projekt, max. 20 mil. Kč (10 mil. Kč na jeden podprojekt) - míra dotace: Experimentální vývoj - 45% ze způsobilých výdajů pro malé podniky a 35% ze způsobilých výdajů pro střední podniky Průmyslový výzkum - 70% ze způsobilých výdajů pro malé podniky a 60% ze způsobilých výdajů pro střední podniky

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. KOLEKTIVNÍ VÝZKUM způsobilé výdaje: - mzdy a pojistné, externě pořizované služby ve výzkumu a vývoji (smluvní výzkum, konzultační služby), materiál, dodatečné režijní náklady - zakázky na externě pořizované služby ve výzkumu a vývoji nelze zadat personálně ani ekonomicky propojené osobě - výdaje pro tuto aktivitu jsou způsobilé pouze za podmínky, že projekt či jeho podpořená část zcela spadá do kategorie průmyslového výzkumu, resp. experimentálního vývoje - výdaje musí být přiřazeny ke konkrétní kategorii – průmyslový výzkum, experimentální vývoj - dodatečné režijní náklady jsou uplatňovány paušální sazbou ve výši až 15% z rozpočtové položky Mzdy a pojistné.

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. SDÍLENÁ INFRASTRUKTURA - výše dotace: min. 0,5 mil./jeden projekt, max. 10 mil. Kč - míra dotace: 50% způsobilých výdajů - způsobilé výdaje: - nákup staveb, technické zhodnocení staveb, stroje a zařízení včetně hardware a sítí, software a data, práva duševního vlastnictví, nájem

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. Každý žadatel (1 IČ) je v této Výzvě oprávněn předložit maximálně čtyři projekty (tzn. čtyři aktivní žádosti, ve kterých vystupuje jako příjemce), a to vždy pouze 1 projekt na každou podporovanou aktivitu. Projekt, který je podáván v rámci aktivity 3.1a) (kolektivní výzkum) může obsahovat v jedné žádosti o podporu 3 podprojekty VaV u klastrové organizace, která byla zařazena do kategorie rozvinutý klastr. Projekty kolektivního výzkumu předpokládají dosažení alespoň jednoho z výsledků: funkční vzorek, poloprovoz, ověřená technologie, software, užitný nebo průmyslový vzor. Projekty klastru musí být schváleny nadpoloviční většinou všech členů. Aktivitu 3.1b) (sdílená infrastruktura) je možné realizovat pouze na 1 místě realizace. Výzkumné a vývojové pracoviště jako řešitel či spoluřešitel projektu nesmí být ekonomicky ani personálně propojené s příjemcem podpory.

SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III. Přístup do provozoven klastru a k jeho zařízení a činnostem musí být umožněn více uživatelům za transparentních a nediskriminačních podmínek. Podniky, které financovaly alespoň 10 % investičních nákladů na inovační klastr, mohou získat přednostní přístup se zvýhodněnými podmínkami. Tento přístup musí být přiměřený příspěvku daného podniku na investiční náklady a tyto podmínky musí být zveřejněny, aby nedocházelo k nadměrné kompenzaci.