Erika Jirgesová (asistentka)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní formy péče o děti
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Služba péče o děti v dětské skupině
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Terénní sociální práce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Dětské skupiny v praxi Ministerstvo práce a sociálních věcí
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Projekt dětská skupina MOTÝL
Dokumentace k zajištění BOZP
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Oddělení koncepce rodinné politiky (MPSV)
Veřejná služba 2017.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Organizace předškolního vzdělávání
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Spotřební koš ve školním stravování
Liberecký inspektorát ČŠI
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Terapeutické komunity
BABY PARK Olomouc
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Ing. Stanislava Správková
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Novinky v předškolním vzdělávání
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Seminář k 2. výzvě OPZ Prorodinná opatření
Transkript prezentace:

Erika Jirgesová (asistentka) Podpora implementace DĚTSKÝCH SKUPIN Reg.č. projektu CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_009/0002266 Radka Pleštilová, DiS. Erika Jirgesová (asistentka) Liberec, 12. 4. 2017

Základní údaje Realizace projektu: 1. 1. 2016 - 31. 12. 2018 Projekt má celorepublikovou působnost (krajští metodici) Cíle projektu: podpora vzniku a fungování dětských skupin – komplexní poradenství a vzdělávání zakotvení systému dětských skupin a jejich kvality – standardy, značka a audity kvality zvýšení dostupnosti informací o dětských skupinách – webové stránky, kampaň zvýšení důvěry uživatelů k dětským skupinám pomoc rodičům orientovat se ve službách péče o předškolní děti

KRAJŠTÍ METODICI Projekt má celorepublikovou působnost hlavní kontaktní osoby projektu realizace projektu osobní kontakty, znalost regionu Metodici působí v následujících městech: Praha, Brno, Zlín, Liberec, České Budějovice, Karlovy Vary, Pardubice

Dětské skupiny a legislativa Zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně pozdějších zákonů Zákon č. 127/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů a zákon č. 586/1992 Sb. Vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělání dětí a mladistvých ve znění pozdějších předpisů (pro DS nad 12 dětí) Vyhláška č. 281/2014 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí (venkovní prostory, místnost pro denní pobyt a odpočinek, šatnu, hygienická zařízení, úklid a nakládání s ložním prádlem)

Zákon č. 247/2014 Sb. Zákon upravuje podmínky za nichž je poskytována služba péče o dítě v dětské skupině (nastavuje dosud neupravené podmínky péče o dítě v kolektivu dětí mimo domácnost dítěte, mimo režim školských zařízení a zařízení na základě živnostenského oprávnění s cílem zajistit odpovídající kvalitu péče) Služba péče o dítě v dětské skupině (§2) – pravidelná péče o děti od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky, umožňující docházku nejméně 6 hodin denně Poskytovatelem (§3) může být zaměstnavatel rodiče, nezisková organizace, PO podle zákona o církvích, územní samosprávný celek nebo jím založená PO či vysoká škola + možná dohoda zaměstnavatele s jiným poskytovatelem

Zákon č. 247/2014 Sb. Oprávnění (§4) poskytovat službu péče o dítě v DS vzniká dnem zápisu do evidence poskytovatelů MPSV (podrobně § 16 – 19) Podmínky pro poskytování služby péče o dítě v DS upravuje §5 poskytovatel: bezúhonnost, prokázání práva k užívání prostor, zajištění tech. požadavků na stavby a hygienických požadavků na prostory, v případě FO svéprávnost, věk 18 let pečující osoba: bezúhonnost, pracovněprávní vztah s poskytovatelem, odbor. způsobilost, zdrav. způsobilost, věk 18 let, svéprávnost Úhrada za službu (§6) – poskytování na nekomerčním základě, poskytuje se bez úhrady, s částečnou nebo s plnou úhradou nákladů, je nutné vést oddělené účetnictví

Zákon č. 247/2014 Sb. Max. počet dětí v DS (§7) je 24 , možnost sdíleného místa, důležité je zohlednit věk dětí v DS (hlavně u dětí mladších 2 let) Počet pečujících osob: do 6-ti dětí 1 osoba, od 7 – 24 dětí 2 pečující osoby 13 – 24 dětí pokud je v DS min. 1 dítě mladší 2 let – 3 peč. osoby Stravování (§8) není poskytovatel povinen zajišťovat, pokud poskytuje - dohoda s rodičem, rodič může také stravu přinést (poskyt. stravy se řídí dle potravinového práva) Vnitřní pravidla a plán výchovy a péče (§10) – organizační a provozní záležitostí, vzdělávání dítěte a základní podmínky péče o dítě (nutné veřejně přístupné + příloha smlouvy)

Zákon č. 247/2014 Sb. Evidence dětí v DS – výčet údajů, které musí evidence povinně obsahovat upravuje §11, součástí evidence je i smlouva Pojištění odpovědnosti za újmu (§12) – sjednat na celou dobu poskytování služby Smlouva o poskytování služby (§13) – poskytovatel s rodičem, písemná, dle Obchodního zákoníku Technické požadavky na stavby (§14) – byt, obytná plocha nebo pobytová místnost – Stavební úřad, kontrola KHS Hygienické požadavky na prostory a provoz (§15) – splnění požadavků je dokládáno závazným stanoviskem KHS (odbor hygieny dětí a mladistvých), řídí se Vyhláška č. 410/2005 Sb. nebo č. 281/2014 Sb.

Zákon č. 247/2014 Sb. Vznik, změna a zánik oprávnění a evidence poskytov. §16–19 vznik - zápis do evidence, změny - hlásit do 15ti dnů, zánik - na žádost poskytovatele – 3 měsíce před zánikem! Evidence poskytovatelů MPSV je zčásti veřejná, přístupná - dnem zápisu do evidence (není písemné rozhodnutí) Kontrola - provádí státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty, hygienické požadavky kontrolují KHS Správní delikty (§22) – pozor na označení DS před vznikem oprávnění, dále požadavky na peč. osoby, počet dětí a pečujících osob, dodržování VP a PVP, evidenci, pojištění, hlášení změn… Daňové bonusy – rodiče si mohou úhradu za DS odečíst z daní

Co nabízí dětská skupina Aktuálně je v České republice 3 570 míst v 267 dětských skupinách v Libereckém kraji 10 dětských skupin se 120 místy v Ústeckém kraji 13 dětských skupin se 147 místy nový typ služby péče o dítě předškolního věku (od 1 roku do zahájení povinné školní docházky) mimo domov, v kolektivu dětí zajištění potřeb dětí, výchova, rozvoj schopností, kulturních a hygienických návyků

Výhody pro rodiče příležitost k lepšímu slaďování rodinného a pracovního života, rychlejší návrat z RD, udržení kontaktu se zaměstnáním menší skupinky dětí umožňující individuální péči evidence MPSV – záruky kvality (AUDIT) plán výchovy a péče dle potřeb dětí flexibilita finančně dostupné, neziskové za každé dítě sleva na dani návod pro rodiče, jak poznat kvalitní dětskou skupinu – jednoduchá brožura

Podpora vzniku a provozu dětských skupin pro podniky a veřejnost mimo hl. m. Prahu Číslo výzvy: 03_17_07 Alokace 1 100 000 000 Kč

Děkuji Vám za pozornost Kontakt: radka.plestilova@mpsv.cz www.dsmpsv.cz Kontakt: radka.plestilova@mpsv.cz Tel: 778 427 886