Vyhodnocení priorit a opatření SPRSS za rok 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ VE MĚSTĚ UHERSKÝ BROD
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Vývoj sociálních služeb v Třinci
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Motto: „Cílem je nedělat věci správně, ale dělat správné věci“
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Komunitní plánování sociálních služeb ve Zlíně Veřejné setkání s občany Zlín, dne
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Komunitní plán sociálních služeb města Žatce na roky Mgr. Petr Antoni Dne
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Vyhodnocení priorit a opatření SPRSS za rok 2016 21. března 2017

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 2013 - 2018 Město Třinec realizuje střednědobé plánování již od r. 2005 Jedná se o čtvrtý „komunitní plán“ města Třince Schválen byl Zastupitelstvem města Třince na jeho 18. zasedání konaném dne 17.09.2013 Zastupitelstvem města bylo dne 01.11.2016 schváleno prodloužení plánu do r. 2018, v současné době jsme tedy v pátém roce realizace tohoto Plánu

Naplněná opatření v roce 2016: Občané v obtížné sociální situaci Opatření č. V - N 2 Podpora programů směřujících k zaměstnávání a podpoře pracovních návyků Doporučení k projektům: Kvalifikační a personální agentura, o.p.s. „S naší podporou na trh práce“ - nepodpořeno „Příležitosti pro maminky aneb flexibilní formy práce“- nepodpořeno „Zaměřme se na řešení“ - nepodpořeno „S Kapou proti barierám“ – v procesu MAS Jablunkovsko „Jablunkovsko zaměstnává“ – nepodpořeno Partnerské projekty v realizaci: „Flexibilní zaměstnanost pro osoby pečující a dlouhodobě nezaměstnané“ – žadatel Charita Třinec, partnera KaPA, o.p.s. „S Ergonem k dlouhodobému pracovnímu uplatnění“, žadatel o. s. Ergon – chráněná dílna, partner KaPA, o.p.s.

Osoby se zdravotním znevýhodněním Rodina všech generací Opatření č. R - N 2.2 - průběžně naplňováno Podpora vzniku nových a zachování a rozvoj stávajících prorodinných aktivit Realizace téměř celoroční akce „Třinec hrou s rodinou“ Realizace akcí Národní týden manželství, Týden pro rodinu, Den seniorů Osoby se zdravotním znevýhodněním Priorita č. S – S 1 - průběžně naplňováno Vznik nových a rozvoj stávajících sociálních služeb Vznik nového poskytovatele Medica, z. s. s registrovanou sociální službou odborné sociální poradenství v rámci terénní hospicové péče. Navýšení kapacity Domova Nýdek ze 44 na 52 míst (SSMT) Navýšení kapacity chráněného bydlení Archa z 8 na 11 míst (SD) Navýšení kapacity u služby osobní asistence ze 42 na 46 klientů (Charita Třinec)

Občané v obtížné sociální situaci Priorita č. V - S 1 Vznik nových sociálních služeb Priorita č. V - N 2 Zajištění aktivit zacílených na podporu zaměstnávání a na práci se skupinami Priorita č. V - N 3 Podpora občanů v tíživé sociální situaci

Priorita č. V - N 2 Zajištění aktivit zacílených na podporu zaměstnávání a na práci se skupinami   Opatření č. V - N 2.1 - průběžně naplňováno Podpora programů směřujících k zaměstnávání a podpoře pracovních návyků Grantová podpora v roce 2016 pro Kvalifikační a personální agenturu, o.p.s. na zajištění její činnosti týkající se pracovního poradenství včetně provozu Internetového kabinetu Opatření č. V - N 2.2 - průběžně naplňováno Podpora programů zacílených na vznik nových pracovních míst Realizaci opatření v roce 2016 byla městem vyjádřena podpora Kvalifikační a personální agentura, o.p.s. prostřednictvím projektů financovaných z OP LZZ, ale bohužel zatím nebyly podpořeny. Více informací o projektech je možné najít na www.kapa-ops.cz Ergon-sociální podnik – nárůst o 13 pracovních míst oproti roku 2015.

Priorita č. V - N 2 Zajištění aktivit zacílených na podporu zaměstnávání a na práci se skupinami Opatření č. V - N 2.3 - průběžně naplňováno Podpora programů zaměřených na práci s osobami ohroženými sociálním vyloučením a negativními jevy (např. závislosti, zadlužení, gamblerství) Kampaň proti drogám červen 2016, protidrogové přednášky pro žáky 8. tříd ZŠ a víceletého gymnázia k prevenci užívání drog září 2016. Dále… Únor 2016 podání projektu „Poldík Webík“ - realizováno OSV (protidrogovým koordinátorem MěÚ Třinec) – nepodpořeno Květen 2016 – podpora kampaně proti kouření – příprava a distribuce letáku „Cigaretu? Děkuji, nechci.“ Dotační podpora v roce 2016 na programy pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a negativními jevy, např.: Podpora sociálních služeb: např. Poradna Ergon, azylové domy, program prevence negativních jevů apod. Podpora návazných aktivit: Křesťanské společenství – program Teplá polévka

Podpora občanů v obtížné sociální situaci Priorita č. V - N 3 Podpora občanů v obtížné sociální situaci Opatření č. V - N 3.1 - naplněno Podpora vzniku Fondu sociální pomoci Účelem Fondu je zajistit osobám v tíživé sociální situaci finanční pomoc pro zajištění nezbytných životních a dalších potřeb, které nejsou schopny hradit z vlastních zdrojů nebo řešit jinak vlastními silami s pomocí svých blízkých. V roce 2016 byla částka k využití 250.000 Kč.

Rodina všech generací Priorita č. R - N 1 Zajištění programů a projektů zacílených na podporu snižování sociálně sociálně negativních jevů v rodině, u dětí a mladistvých Priorita č. R - N 2 Udržitelnost a rozvoj prorodinné politiky

Priorita č. R - N 1 Zajištění programů a projektů zacílených na podporu snižování sociálně negativních jevů v rodině, u dětí a mladistvých   Opatření č. R - N 1.1 - průběžně naplňováno Udržení stávajících aktivit a rozvoj sociálních programů zaměřených na prevenci sociálně negativních jevů Grantová podpora v roce 2016 na prevenci sociálně negativních jevů např.: KaPA, o.p.s. – Program prevence sociálně negativních jevů, Slezská diakonie – Primární prevence, CASD - Most přátelství – letní tábor a víkendové akce pro děti. Opatření č. R - N 1.2 – dosud nerealizováno Zajištění „kampaně“ upozorňující na sociálně negativní jevy a konflikty v rodině a ve společnosti Jedná se zejména o zajištění kampaně na prevenci užívání alkoholu Dosud nebyla realizována, protože zatím nebyl vyhlášen vhodný grant

Priorita č. R - N 1 Zajištění programů a projektů zacílených na podporu snižování sociálně negativních jevů v rodině, u dětí a mladistvých Opatření č. R - N 1.4 – průběžně naplňováno Podpora rozvoje probačních a resocializačních programů Grantová podpora v roce 2016 na podporu programu SCEAV „Každý zakopne“, - cílem programu je zapojit nezletilé a mladistvé v rámci uloženého výchovného opatření do společensky prospěšné činnosti, „Probační program Podpora“ – pomoc mladým lidem, kteří se dostali do problému se zákonem Opatření č. R - N 1.5 – průběžně naplňováno Podpora komunitní práce v ohrožených lokalitách finanční a projektová podpora města pro Komunitní centrum Borek

Priorita č. R - N 2 Udržitelnost a rozvoj prorodinné politiky   Opatření č. R - N 2.2 – průběžně naplňováno Podpora vzniku nových a zachování a rozvoj stávajících prorodinných aktivit Grantová podpora aktivit v roce 2016 např. na Přípravné kurzy na manželství (SCEAV), kurzy Posilování rodičovských kompetencí (KaPA, o.p.s.) Grantová podpora stávajících aktivit v roce 2016 např. Mateřské centrum Sluníčko

Osoby se zdravotním znevýhodněním Priorita č. S - S 1 Vznik nových a rozvoj stávajících sociálních služeb Priorita č. S - N 2 Dostupnost návazných služeb pro seniory

Společné priority a opatření Priorita č. O - S 1 Udržitelnost stávajících sociálních služeb Priorita č. O - N 2 Sociální a nízkonákladové bydlení pro různé cílové skupiny Priorita č. O - N 3 Informovanost a propagace sociálních a návazných služeb Priorita č. O - N 4 Dobrovolnická činnost

Priorita č. S - N 2 Dostupnost návazných služeb pro seniory Opatření č. S - N 2.1 – v řešení Navýšení kapacity bydlení pro seniory s nabídkou terénních sociálních služeb (pečovatelskou službou) Je zpracována studie pro vytvoření domu s pečovatelskou službou, ale nejsou v současnosti vhodné prostory k realizaci Opatření č. S - N 2.2 - průběžně naplňováno Udržitelnost stávající nabídky terénních zdravotnických a hospicových služeb Grantová podpora v roce 2016 pro program Terénní hospicová péče na Třinecku 2016 – Medica  Opatření č. S - N 2.3 – průběžně naplňováno Udržitelnost stávající nabídky volnočasových aktivit a vzdělávání v Klubu seniorů a jejich rozvoj do dalších částí města Většina aktivit Klubu seniorů i nadále probíhá jak v Klubu na Husově ulici, tak v Domě s pečovatelskou službou v Oldřichovicích Největší zájem je o PC kurzy, jazykové kurzy a pohybové aktivity Nové aktivity v roce 2016 – malování na hedvábí technikou šibori; závěsné mandaly barvou na sklo Sportovní olympiáda u příležitosti oslav 85. výročí vzniku města Třince  

Priorita č. O - S 1 Udržitelnost stávajících sociálních služeb   Opatření č. O - S 1.1 - průběžně naplňováno Podpora stabilizace, udržitelnosti a kvality stávajících sociálních služeb ve všech oblastech Podpora účelovými neinvestičními dotacemi z rozpočtu města formou dotačního systému na podporu zachování garantované sítě stávajících sociálních služeb V roce 2016 byly registrované sociální služby podpořeny částkou ve výši 3.290.000 Kč, registrované zdravotní služby ve výši 200.000 Kč, individuální dotace ve výši 530.000 Kč, programové dotace ve výši 572.300 Kč a ostatní finanční příspěvky ve výši 199.000 Kč. Příspěvek zřizovatele příspěvkovým organizacím 24.915.000 Kč . IP KÚ MSK ve výši 1.845.100 Kč.

Sociální a nízkonákladové bydlení pro různé cílové skupiny Priorita č. O - N 2 Sociální a nízkonákladové bydlení pro různé cílové skupiny   Opatření č. O - N 2.1 - dosud nerealizováno Zpracování koncepce sociálního bydlení vč. systému prostupného bydlení Vzhledem k tomu, že dosud není přijatý zákon o sociálním bydlení toto opatření není prozatím realizováno Opatření č. O - N 2.2 - v řešení Vybudování „sociální ubytovny“ V řešení, pravděpodobně nebude realizováno   Opatření č. O - N 2.3 – v řešení Zajištění bytů v režimu nízkonákladového bydlení pro seniory, mladé páry a rodiny s nižšími příjmy Zpracovaná studie a příprava projektu na budovu Nebory č. p. 360

Informovanost a propagace sociálních a návazných služeb Priorita č. O - N 3 Informovanost a propagace sociálních a návazných služeb   Opatření č. O - N 3.1 – průběžně naplňováno Propagace sociálních služeb Články o sociálních službách v „okénku o sociálních službách“ v Třineckém zpravodaji Prezentace sociálních služeb na akcích zaměřených na různé cílové skupiny (Národní týden manželství, Den seniorů, Týden sociálních služeb) Články na webu města Opatření č. O - N 3.2 - dosud nerealizováno – v řešení – podán projekt Vytvoření elektronického informačního systému sociálních služeb Projekt na IS soc. služeb leden - 2017 Systém je příliš nákladný na to, aby byl financován pouze z rozpočtu města

Priorita č. O - N 4 Dobrovolnická činnost   Opatření č. O - N 4.1 – průběžně naplňováno Podpora dobrovolnické činnosti v oblasti sociálních služeb a návazných aktivitách Grantová podpora v roce 2016 pro organizaci ADRA na projekt „Dobrovolnické programy v Třinci a okolí“ a „Dobrovolníci v domácnostech seniorů“

Děkuji za pozornost  Mgr. Iveta Hučíková Koordinátorka střednědobého plánování iveta.hucikova@trinecko.cz