Jak zlepšit české zdravotnictví?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Advertisements

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Financování zdravotnictví ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Veřejné zdravotnictví přátelské vůči občanům a řízená péče Josef Mrázek vicepresident Svazu pacientů ČR.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Motivační a programové kompiláty pro KZ MUDr. Jiří Franz II. sněm KZ ZZS ČR Olomouc 30. března 2007.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
vedoucí oddělení koncepce odbor smluvní politiky VZP ČR
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR a jeho vývoj Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A prezident SZP ČR Duben 2008.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Hlavní problémy českého zdravotnictví očima ekonoma
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Reforma psychiatrické péče
Poptávka po zdravotní péči
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Skutečné problémy českého zdravotnictví a návrhy politických stran na jejich řešení PAVEL HROBOŇ Olomouc HOSPITAL MANAGEMENT
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Jak zlepšit české zdravotnictví? MUDr. Pavel Vepřek Zdravotnictví 2.0 1.6.2017

Základní informace 1+6 zdravotních pojišťoven svobodná volba poskytovatele a pojišťovny veřejné pojištění (13,5 %), „státní pojištěnci“ kompenzace rizika (věk, vysoké náklady, FNS od 1.1.18) rozsah hrazené péče určen zákonem individuální smlouvy pojišťoven s poskytovateli poplatek jen za pohotovost, doplatky na léky a PZT 7,6 % HDP soukromé výdaje 13,5% 1.6.2017

7 paradoxů českého zdravotnictví Občan má právo na bezplatnou zdravotní péči v rozsahu stanoveném zákonem, ale její rozsah není dostatečně stanoven. Zdravotnictví volá o pomoc, ale máme nejnižší soukromé výdaje v EU. Někde nám scházejí lékaři, ale v rámci EU jich máme nadprůměrně. Máme konkurenční systém veřejného zdravotního pojištění, ale bez konkurence. Všechna zdravotnická zařízení jsou si ze zákona rovna, ale některá jsou si rovnější. Péče o chronicky nemocné ovlivňuje výsledky zdravotnictví a čerpá 80 % nákladů, ale nikdo ji neřídí. Zdravotní a sociální péče má tvořit kontinuum, ale dělí je příkop. 1.6.2017

1. Stanovení rozsahu bezplatné zdravotní péče zákonem. stav: Listina základních práv a svobod, článek 31: „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“ u zdravotních výkonů regulace podzákonnými normami důsledek: problematický Seznam výkonů, cyklus úhradových vyhlášek, číselník VZP kostrbatost vstupu nových medicínských postupů do zdravotnictví nemožnost účinné kontroly kvality péče netransparentní přístup občanů k „nadstandardním“ zdravotním službám bariéra investic do zdravotnictví řešení: stanovení procesu vstupu zdravotnických výkonů do v.z.p. zákonem zřízení správní instituce, která by zákon naplňovala („Úřad pro správu veřejného zdravotního pojištění“) 1.6.2017

2. Zdravotnictví si více peněz zaslouží, ale ne jenom od státu. stav: tlak na zvyšování podílu veřejných prostředků a snižování soukromých 7,6 % HDP, podíl soukromých prostředků 13,5 % (EU 24 %) důsledek: „z cizího krev neteče“ malý zainteresovanost občanů na chodu a vývoji zdravotnictví řešení: dobrovolné zvýšení podílu soukromých výdajů ve zdravotnictví: “nadstandardy” a komerční připojištění dvousložkové pojistné (cenová konkurence pojišťoven) ekonomická motivace k odpovědnému chování (malusy, bonusy, poplatky) výšení kvality řízení na všech úrovních zdravotnictví na vládní úrovni oddělení regulatorní a kontrolní činnosti od exekutivní zvýšení autonomie a odpovědnosti zdravotních pojišťoven vyřešení způsobu správy přímo řízených organizací elektronizací zdravotnictví 1.6.2017

3. Kam se ztrácejí lékaři? stav: důsledek: řešení: proti EU: o 23 lékaře na 100 000 lidí více, o 1/3 více specialistů, o 11% méně praktiků, skoro dvojnásobný počet kontaktů pacient – lékař a o 8 tisíc akutních lůžek více lékaři pracují, kde by neměli, dělají i to, co nemají, nesdílejí informace, malá koordinace problematické vzdělávání a perspektiva důsledek: v některých regionech nebo typech péče se nedostává lékařů kvalitní péče na vysoce specializovaných pracovištích, zmatečná o banální onemocnění řešení: modernizace struktury zdravotního systému jasné vymezení rolí, triáž standardizace diagnostických a léčebných postupů motivace pacientů k dodržování léčebných postupů kontrola kvality, bechmarking elektronizace racionální systém pre a postgraduálního vzdělávání 1.6.2017

4. Konkurenční systém veřejného zdravotního pojištění, bez konkurence. stav: role ZP redukována na distribuci zdravotní daně poskytovatelům pod taktovkou MZ rezignace na síťotvornou, organizační a kontrolní roli důsledek: struktura sítě se neadaptuje na potřeby obyvatel (konzervace minulosti) absence kontroly kvality, tlaku na efektivitu a disease management administrativní zátěž s malým přínosem, pochybnosti o smyslu pluralitního systému řešení: spravedlivé přerozdělení úprava corporate governance ZP (omezení přímého politického vlivu) autonomní smluvní politika konkurence ve výši pojistného (dvousložkové pojistné) konkurence v kvalitě poskytovaných služeb (disease management) veřejná i státní kontrola výstupů 1.6.2017

5. Spravedlnost v úhradách stav: rozdílně vysoká úhrada za stejnou péči v závislosti na historii a zadání MZ nereformovatelný Seznam výkonů DRG Restart (místo DRG) úhradová vyhláška (MZ v konfliktu zájmů, roční circulus vitiosus) důsledek: konzervace minulosti neefektivní hospodaření s prostředky v.z.p. řešení: peníze za pacientem (ale jen za správnou péči poskytnutou správnému pacientovi, ve správný čas, na správném místě a správným způsobem) postupný přechod od historie k budoucnosti průběžně aktualizovaný rozsah hrazené péče, údržba klasifikačních systémů („Úřad veřejného zdravotního pojištění“) zavedení DRG kodifikováno zákonem vyřešení problému řízení přímo řízených organizací 1.6.2017

6. Chronické nemoci stav: důsledek: řešení: 80 % nákladů životní styl,nedostatečné vyhledávání absence organizace a problematický charakter péče (atomizace, nekomunikace, neodpovědnost, podíl obsolentní terapie, váznoucí prevence) důsledek: nedostatečně kvalitní péče zbytečně vynaložené náklady řešení: standardizace péče, obecné a individuální léčebné plány sdílení klinických informací mezi poskytovateli vzájemně a s pacientem motivace poskytovatelů poskytovat správnou péči a spolupracovat zainteresování pacientů na výsledcích léčby a správném životním stylu benchmarking a zpětná vazby definovaná odpovědnost a kompetence 1.6.2017

7. Hráz mezi zdravotní a sociální péčí stav: oba systémy vzájemně nespolupracují důsledek: problémy na rozhraní (péče o seniory, o psychiatrické pacienty, o umírající, v koordinované rehabilitaci) překážka pro HTA a pro systémovou podporu prodlužování práceschopnosti obyvatelstva (ageing) řešení: informační propojení obou systémů vznik zdravotně – sociálního pojištění 1.6.2017

Inventura úkolů pro budoucí vládu stanovení rozsahu hrazené péče zákonem a zřízení „Úřadu veřejného zdravotního pojištění“ zavedení cenové konkurence pojišťoven úprava corporate governance pojišťoven změna řízení přímo řízených organizací elektronizace zdravotnictví informační propojení rezortu zdravotnictví a sociálních věcí vtažení občanů/pacientů do hry 1.6.2017

Děkuji za pozornost. www.zdravotnictvi2.cz 1.6.2017