Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku Ve čtvrtek 23. února 2017 se ve všech školních jídelnách v Rožnově pod Radhoštěm připravuje: Polévka: dýňová s popcornem Hlavní jídlo: bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky, tofu zapečené se sýrem Moučník: fazolové brownies
Polévka dýňová s popcornem
Polévka dýňová s popcornem Dýně Dýně neboli tykev obecná, jak se dýně správně nazývá, obsahuje 90 % vody. Je bohatá na sodík, hořčík, železo, je výborným zdrojem draslíku. Ten přispívá k normální činnosti svalů i nervové soustavy. Dýně dokáže organismus prohřát. Obsah beta-karotenu ovlivňuje žlutou až oranžovou barvu dýní. Je zdrojem vitamínu A, který nejen zlepšuje zrak, ale také přispívá k hebké pleti. Má poměrně málo sacharidů, a tak je vhodná i pro diabetiky.
Polévka dýňová s popcornem Dýňová semínka Dýňová semínka jsou velkou zásobárnou zinku, který je důležitým pomocníkem například při onemocnění štítné žlázy. Obsahují fosfor, železo, vápník, lecitin, selen i vitamíny skupiny B. Pomáhají v boji s vysokým krevním tlakem i cholesterolem, působí preventivně proti infarktu nebo mrtvici. Neloupané dýňové semínko obsahuje nerozpustnou vlákninu, která pomáhá čistit střeva a podporuje lepší trávení. Z dýňových semínek se za studena lisuje dýňový olej.
Polévka dýňová s popcornem Popcorn se vyrábí pražením tedy zahříváním zrnek pukancové kukuřice. Zahřívání způsobuje puknutí. Kukuřice má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, celulózu, škrob i pektinové látky, které jsou kartáčem pro střeva a prospívají cévám. Má vysoký obsah provitamínu A i vitamínu C. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky, tofu zapečené se sýrem
Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice. Má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny, a to především vitamín A, minerály jako je fosfor, železo, hořčík a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje činnost střev a působí blahodárně i na nervovou soustavu. Má podobné využití jako rýže. Je lehce stravitelný.
Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Zelenina Jako zeleninu označujeme jedlé části rostlin, zpravidla jednoletých nebo dvouletých. Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Do jídelníčku zařazujeme různé druhy zeleniny.
Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Quinoa Quinoa je bezlepková obilovina velmi bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahuje vitamíny i minerální látky. Napomáhá vstřebávání výživných látek a spalování tuku. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Drobná kulatá zrnka mívají žlutavou, červenou i černou barvu.
Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Chia semínka Chia semínka jsou malá zrníčka podobná máku. Mají vysoký podíl bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou zdrojem energie a také napomáhají trávení. V kombinaci s vodou vytváří gel, který pomáhá tělo hydratovat zevnitř. Jsou vhodná pro sportovce, diabetiky, celiaky a vegetariány. Používají se také do koktejlů, polévek, kaší a dezertů.
Tofu zapečené se sýrem Tofu Tofu se vyrábí srážením mléka získaného ze sójových bobů. Sójové boby řadíme mezi luštěniny. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin lze tofu použít jako náhradu masa, navíc neobsahuje cholesterol. Je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Tofu přebírá chuť použitých přísad, proto může být použito pro přípravu slaných si sladkých jídel.
Tofu zapečené se sýrem Sýr eidam Sýr eidam je mírně nasládlý polotuhý sýr vyráběný z kravského mléka. Má jemnou, nepříliš slanou chuť. Barva je nažloutlá a přílišná bledost je známkou nedostatečné zralosti. Tento sýr je výborným zdrojem bílkovin. Bílkoviny v sýrech jsou v podobě kaseinu. Kasein se dlouho tráví a proto prodlužuje pocit sytosti po jídle.
Fazolové brownies
Fazolové brownies Fazole Fazole řadíme mezi luštěniny. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, vitamíny A, B, E, C, kyselinu listovou a minerály, jako draslík, fosfor, vápník, hořčík, jód, sodík a železo. Posilují srdce, snižují cholesterol, jsou bohatým zdrojem energie. Při výběru fazolí je dobré se orientovat podle jejich barvy, protože čím jsou fazole tmavší, tím výraznější mají chuť. Název brownies je odvozen od tmavě hnědé barvy těsta. Brownies je po upečení hutné, uvnitř vlhké, na povrchu suché a popraskané, jakoby nedopečené. Brownies je zdravější variantou klasického moučníku. Připravuje se z červených fazolí.
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
a přejeme Vám dobrou chuť! Děkujeme za pozornost a přejeme Vám dobrou chuť!