Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
- Šťáva aloe vera - 98,5% - Olivový olej - 0,42% - Želírovací činidlo carbomer - 1% - Potravinářský konzervant - kyselina sorbová (z lat. „ sorbus “- jeřáb)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Charakteristika rybího masa
Nutriční rizika chudoby
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku Ve čtvrtek 23. února 2017 se ve všech školních jídelnách v Rožnově pod Radhoštěm připravuje: Polévka: dýňová s popcornem Hlavní jídlo: bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky, tofu zapečené se sýrem Moučník: fazolové brownies

Polévka dýňová s popcornem

Polévka dýňová s popcornem Dýně Dýně neboli tykev obecná, jak se dýně správně nazývá, obsahuje 90 % vody. Je bohatá na sodík, hořčík, železo, je výborným zdrojem draslíku. Ten přispívá k normální činnosti svalů i nervové soustavy. Dýně dokáže organismus prohřát. Obsah beta-karotenu ovlivňuje žlutou až oranžovou barvu dýní. Je zdrojem vitamínu A, který nejen zlepšuje zrak, ale také přispívá k hebké pleti. Má poměrně málo sacharidů, a tak je vhodná i pro diabetiky.

Polévka dýňová s popcornem Dýňová semínka Dýňová semínka jsou velkou zásobárnou zinku, který je důležitým pomocníkem například při onemocnění štítné žlázy. Obsahují fosfor, železo, vápník, lecitin, selen i vitamíny skupiny B. Pomáhají v boji s vysokým krevním tlakem i cholesterolem, působí preventivně proti infarktu nebo mrtvici. Neloupané dýňové semínko obsahuje nerozpustnou vlákninu, která pomáhá čistit střeva a podporuje lepší trávení. Z dýňových semínek se za studena lisuje dýňový olej.

Polévka dýňová s popcornem Popcorn se vyrábí pražením tedy zahříváním zrnek pukancové kukuřice. Zahřívání způsobuje puknutí. Kukuřice má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, celulózu, škrob i pektinové látky, které jsou kartáčem pro střeva a prospívají cévám. Má vysoký obsah provitamínu A i vitamínu C. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky, tofu zapečené se sýrem

Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice. Má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny, a to především vitamín A, minerály jako je fosfor, železo, hořčík a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje činnost střev a působí blahodárně i na nervovou soustavu. Má podobné využití jako rýže. Je lehce stravitelný.

Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Zelenina Jako zeleninu označujeme jedlé části rostlin, zpravidla jednoletých nebo dvouletých. Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Do jídelníčku zařazujeme různé druhy zeleniny.

Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Quinoa Quinoa je bezlepková obilovina velmi bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahuje vitamíny i minerální látky. Napomáhá vstřebávání výživných látek a spalování tuku. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Drobná kulatá zrnka mívají žlutavou, červenou i černou barvu. 

Bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky Chia semínka Chia semínka jsou malá zrníčka podobná máku. Mají vysoký podíl bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou zdrojem energie a také napomáhají trávení. V kombinaci s vodou vytváří gel, který pomáhá tělo hydratovat zevnitř. Jsou vhodná pro sportovce, diabetiky, celiaky a vegetariány.  Používají se také do koktejlů, polévek, kaší a dezertů.

Tofu zapečené se sýrem Tofu Tofu se vyrábí srážením mléka získaného ze sójových bobů. Sójové boby řadíme mezi luštěniny. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin lze tofu použít jako náhradu masa, navíc neobsahuje cholesterol. Je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Tofu přebírá chuť použitých přísad, proto může být použito pro přípravu slaných si sladkých jídel.

Tofu zapečené se sýrem Sýr eidam Sýr eidam je mírně nasládlý polotuhý sýr vyráběný z kravského mléka. Má jemnou, nepříliš slanou chuť. Barva je nažloutlá a přílišná bledost je známkou nedostatečné zralosti. Tento sýr je výborným zdrojem bílkovin. Bílkoviny v sýrech jsou v podobě kaseinu. Kasein se dlouho tráví a proto prodlužuje pocit sytosti po jídle.

Fazolové brownies

Fazolové brownies Fazole Fazole řadíme mezi luštěniny. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, vitamíny A, B, E, C, kyselinu listovou a minerály, jako draslík, fosfor, vápník, hořčík, jód, sodík a železo. Posilují srdce, snižují cholesterol, jsou bohatým zdrojem energie. Při výběru fazolí je dobré se orientovat podle jejich barvy, protože čím jsou fazole tmavší, tím výraznější mají chuť. Název brownies je odvozen od tmavě hnědé barvy těsta. Brownies je po upečení hutné, uvnitř vlhké, na povrchu suché a popraskané, jakoby nedopečené. Brownies je zdravější variantou klasického moučníku. Připravuje se z červených fazolí.

Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku

a přejeme Vám dobrou chuť! Děkujeme za pozornost a přejeme Vám dobrou chuť!