Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Potraviny – zdroje energie
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Transkript prezentace:

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 9. ročník, Obezita – glykemický index Mgr. Marie Šrachtová

NADVÁHA Často bývá označována jako první stádium obezity Přináší zvýšené riziko zdravotních potíží Začíná nadměrným ukládáním tuků Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu. Při obvodu nad 94 cm u mužů a nad 80 cm u žen jde o nadváhu. Za obezitu je považován orientační obvod pasu vyšší než 102 cm u mužů a 88 cm u žen.

OBEZITA Obezitu není možné vnímat jen jako zmnožení tuku v těle, ale jako chronické onemocnění S obezitou je spojená velká řada jiných zdravotních poruch Je to významný rizikový faktor, který se podílí na vzniku a rozvoji závažných nemocí + =

příjmem tuků, které mají dvakrát víc energie než bílkoviny a sacharidy OBEZITA Je výsledkem nadměrného přísunu energie Nadbytek energie je „zajištěn“ zvýšeným příjmem tuků, které mají dvakrát víc energie než bílkoviny a sacharidy Příjem energie značně převyšuje výdej Nedostatečným výdejem energie, je dán většinou naprostým nedostatkem pohybové aktivity a sedavým způsobem života Lidské tělo je k pohybu velmi dobře přizpůsobené a pokud jej k tomuto účelu téměř nepoužíváme (sedavý způsob života, doprava autem, neprovozování žádného sportu), začne ochabovat svalovina a přibývat tuková tkáň.

Jejich počet se v průběhu života většinou již nesníží. OBEZITA Počet tukových buněk se vytváří v raném dětství – a to přibližně do dvou až tří let věku dítěte  Jejich počet se v průběhu života většinou již nesníží.  Objem tukových buněk se jen zmenšuje nebo zvětšuje podle obsahu tuku v buňkách a tím se mění velikost tukové tkáně   

chováme se podle nich většinou po celý život OBEZITA Potomek je jen roztomile baculatý a on z toho vyroste To je nejčastější omyl rodičů V dětství získáváme stravovací návyky a pokud jsou nevhodné, chováme se podle nich většinou po celý život

OBEZITA – spouštěcí faktory poruchy metabolismu vyšší příjem energie než její výdej psychické faktory genetika a vrozené dispozice nevhodné stravovací návyky z rodiny užívání některých léků hormonální vlivy

Potravinářská aditiva - barviva, konzervanty, ochucovadla CO ŠKODÍ - potraviny Potraviny, obsahující rafinovaný bílý cukr  Průmyslově zpracované potraviny  Potraviny, obsahující nevhodné tuky  Nadměrné používání bílé mouky  Potravinářská aditiva - barviva, konzervanty, ochucovadla

NEJČASTĚJŠÍ DŮSLEDKY OBEZITY bolesti kloubků deprese porušení nožní klenby poškození plic a dýchání úzkost cukrovka infarkt angina pectoris zvýšený cholesterol

OBEZITA – jak se bránit Udržte si stálou tělesnou hmotnost

Jíst 4-5 krát za den – menší porce - nezapomenout na snídani OBEZITA – jak se bránit Jíst 4-5 krát za den – menší porce - nezapomenout na snídani Každodenní pohyb – alespoň 2O až 30 minut Vyhnout se „škodlivým“ potravinám Dostatek zeleniny a ovoce Pestrá strava

GLYKEMICKÝ INDEX Říká, jak rychle po snědení dané potraviny nastane vzestup krevního cukru. Potraviny s vysokým glykemickým indexem mají vysoký obsah jednoduchých cukrů a neobsahují vlákninu po jejich snědení nastane rychlý a velký vzestup hladiny krevního cukru. Taková potravina se navíc rychle stráví a již za několik desítek minut budete mít opět hlad nebo chuť na další jídlo Naopak po snědení potraviny s velkým obsahem vlákniny a složených sacharidů (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, ….) nastane vzestup krevního cukru velmi málo a pomalu. Taková potravina vás zasytí na delší dobu a do dalšího jídla tedy nebudete mít hlad. 

GLYKEMICKÝ INDEX - CUKROVKA  Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem vede ke vzniku nadváhy, a také významně zvyšuje možnost vzniku cukrovky.

ZDROJE http://www.oskole.sk/?id_cat=97&clanok=438 http://www.zijzdrave.cz/soubory/Let%C3%A1k_d%C4%9Btsk%C3%A1%20obezita.pdf http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/obeznich-deti-v-cr-pribyva-v-sobotu-je-den-proti-detske-obezite/942584 http://www.zenyprozeny.cz/art/4284-v-lecbe-detske-obezity-chybi-vule-rodicu-tvrdi-lekari/ http://generace21.cz/43377-choroba-trapici-cely-svet-obezita/ http://www.mte.cz/bmi.php http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/?p=3216 http://seattlestrengthandperformancecoach.com/wp-content/uploads/2012/01/High-Cholesterol-Foods-01.jpg http://www.city-data.com/forum/relationships/544104-when-someone-says-theyre-curvy-built-12.html

ZDROJE http://www.bio-life.cz/clanky/hubnuti/whr-index---pomer-obvodu-pasu-a-boku.html http://www.nicolaiswallner.com/junk-food-damage-control-weight-gain.html http://www.eufic.org/article/cs/artid/glykemicky-index-GI/ http://www.novinky.cz/zena/zdravi/105059-nadvaha-pry-zavisi-i-na-bakteriich-v-lidskem-tele.html http://www.yatan-ayur.com.au/blog/blog-tags/junk-food http://detkam-gotovim.ru/category/%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8B-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F