Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 9. ročník, Obezita – glykemický index Mgr. Marie Šrachtová
NADVÁHA Často bývá označována jako první stádium obezity Přináší zvýšené riziko zdravotních potíží Začíná nadměrným ukládáním tuků Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu. Při obvodu nad 94 cm u mužů a nad 80 cm u žen jde o nadváhu. Za obezitu je považován orientační obvod pasu vyšší než 102 cm u mužů a 88 cm u žen.
OBEZITA Obezitu není možné vnímat jen jako zmnožení tuku v těle, ale jako chronické onemocnění S obezitou je spojená velká řada jiných zdravotních poruch Je to významný rizikový faktor, který se podílí na vzniku a rozvoji závažných nemocí + =
příjmem tuků, které mají dvakrát víc energie než bílkoviny a sacharidy OBEZITA Je výsledkem nadměrného přísunu energie Nadbytek energie je „zajištěn“ zvýšeným příjmem tuků, které mají dvakrát víc energie než bílkoviny a sacharidy Příjem energie značně převyšuje výdej Nedostatečným výdejem energie, je dán většinou naprostým nedostatkem pohybové aktivity a sedavým způsobem života Lidské tělo je k pohybu velmi dobře přizpůsobené a pokud jej k tomuto účelu téměř nepoužíváme (sedavý způsob života, doprava autem, neprovozování žádného sportu), začne ochabovat svalovina a přibývat tuková tkáň.
Jejich počet se v průběhu života většinou již nesníží. OBEZITA Počet tukových buněk se vytváří v raném dětství – a to přibližně do dvou až tří let věku dítěte Jejich počet se v průběhu života většinou již nesníží. Objem tukových buněk se jen zmenšuje nebo zvětšuje podle obsahu tuku v buňkách a tím se mění velikost tukové tkáně
chováme se podle nich většinou po celý život OBEZITA Potomek je jen roztomile baculatý a on z toho vyroste To je nejčastější omyl rodičů V dětství získáváme stravovací návyky a pokud jsou nevhodné, chováme se podle nich většinou po celý život
OBEZITA – spouštěcí faktory poruchy metabolismu vyšší příjem energie než její výdej psychické faktory genetika a vrozené dispozice nevhodné stravovací návyky z rodiny užívání některých léků hormonální vlivy
Potravinářská aditiva - barviva, konzervanty, ochucovadla CO ŠKODÍ - potraviny Potraviny, obsahující rafinovaný bílý cukr Průmyslově zpracované potraviny Potraviny, obsahující nevhodné tuky Nadměrné používání bílé mouky Potravinářská aditiva - barviva, konzervanty, ochucovadla
NEJČASTĚJŠÍ DŮSLEDKY OBEZITY bolesti kloubků deprese porušení nožní klenby poškození plic a dýchání úzkost cukrovka infarkt angina pectoris zvýšený cholesterol
OBEZITA – jak se bránit Udržte si stálou tělesnou hmotnost
Jíst 4-5 krát za den – menší porce - nezapomenout na snídani OBEZITA – jak se bránit Jíst 4-5 krát za den – menší porce - nezapomenout na snídani Každodenní pohyb – alespoň 2O až 30 minut Vyhnout se „škodlivým“ potravinám Dostatek zeleniny a ovoce Pestrá strava
GLYKEMICKÝ INDEX Říká, jak rychle po snědení dané potraviny nastane vzestup krevního cukru. Potraviny s vysokým glykemickým indexem mají vysoký obsah jednoduchých cukrů a neobsahují vlákninu po jejich snědení nastane rychlý a velký vzestup hladiny krevního cukru. Taková potravina se navíc rychle stráví a již za několik desítek minut budete mít opět hlad nebo chuť na další jídlo Naopak po snědení potraviny s velkým obsahem vlákniny a složených sacharidů (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, ….) nastane vzestup krevního cukru velmi málo a pomalu. Taková potravina vás zasytí na delší dobu a do dalšího jídla tedy nebudete mít hlad.
GLYKEMICKÝ INDEX - CUKROVKA Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem vede ke vzniku nadváhy, a také významně zvyšuje možnost vzniku cukrovky.
ZDROJE http://www.oskole.sk/?id_cat=97&clanok=438 http://www.zijzdrave.cz/soubory/Let%C3%A1k_d%C4%9Btsk%C3%A1%20obezita.pdf http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/obeznich-deti-v-cr-pribyva-v-sobotu-je-den-proti-detske-obezite/942584 http://www.zenyprozeny.cz/art/4284-v-lecbe-detske-obezity-chybi-vule-rodicu-tvrdi-lekari/ http://generace21.cz/43377-choroba-trapici-cely-svet-obezita/ http://www.mte.cz/bmi.php http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/?p=3216 http://seattlestrengthandperformancecoach.com/wp-content/uploads/2012/01/High-Cholesterol-Foods-01.jpg http://www.city-data.com/forum/relationships/544104-when-someone-says-theyre-curvy-built-12.html
ZDROJE http://www.bio-life.cz/clanky/hubnuti/whr-index---pomer-obvodu-pasu-a-boku.html http://www.nicolaiswallner.com/junk-food-damage-control-weight-gain.html http://www.eufic.org/article/cs/artid/glykemicky-index-GI/ http://www.novinky.cz/zena/zdravi/105059-nadvaha-pry-zavisi-i-na-bakteriich-v-lidskem-tele.html http://www.yatan-ayur.com.au/blog/blog-tags/junk-food http://detkam-gotovim.ru/category/%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8B-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F