Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
PŘEKROČIT DLUHOVU PAST Aktivity RUBIKON Centra a Aliance proti dluhům Workshop Dobré praxe v oblasti prevence a řešení zadluženosti Praha, Úřad vlády ČR,
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Pracovní právo. Pohovor
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Předávání, sdílení informací o klientovi
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Podpůrná opatření prvního stupně
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Správa sociálního zabezpečení
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
Právo sociálního zabezpečení
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Regionální seminář na téma Sociální bydlení
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Správa sociálního zabezpečení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Právo sociálního zabezpečení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s. Pracovní setkání krajských koordinátorů pro romské záležitosti a styčných důstojníků pro menšiny 29.3.2017 Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.

Obsah Práce se zadluženým klientem v sociálních službách Příklad dobré praxe – prvek spolupráce Příklad dobré praxe – prvek edukace Kazuistiky / charakteristické situace Dotazy, diskuze 2

THEIA – krizové centrum o.p.s. 2015 2009 / 2016 2010 2013

Práce se zadluženým klientem v sociálních službách Zadluženost = primární případně sekundární problém klientů Charakteristickou vlastností je „zanedbanost“ situace Sociální služba = pomáhající profese Klienti potřebují komplexní pomoc (psychosociální podporu) Podáním návrhu nebo povolením oddlužení pomoc nekončí Zadluženost není ve většině případů jediným problémem Náš tým nejsou jen sociální pracovníci (právník, spolupráce s insolvenčním správcem, soudci, ….) Práce se zadluženým klientem vyžaduje vysokou odbornost

Příklad dobré praxe – prvek spolupráce Český Krumlov a Písek Úzká spolupráce s pracovníky odborů sociálních věcí a kolegů z dalších organizací (poskytovatelů sociálních služeb) Trojstranné schůzky a souhlasy Využití odbornosti Značná úspora prostředků Vysoká efektivita

Příklad dobré praxe – prvek edukace Systém sociální práce: Sociální pracovník klienta doprovází Přístup zaměřený na klienta – východiskem sám klient, který si má porozumět Poradenský přístup – kvalifikované poradenství, zpřístupňování zdrojů Praktická část – malé individuální změny vedoucí k větší sociální změně (Navrátil, Matoušek) Logoterapeutický a existenciální přístup (V.E.Frankl) Výsledkem práce není jen řešení okamžité situace, ale posílení kompetencí klientů umožňující řešení budoucích situací. Programy pro žáky základních a středních škol

Kazuistiky / charakteristické situace I. Nejčastěji řešené oblasti poskytované pomoci: Rodinný rozpočet - nevyrovnanost Špatná až žádná orientace ve vlastních závazcích a povinnostech Neznalost povinností a práv vůči věřitelům Exekuce (exekuované osoby i neoprávněně exekuovaný majetek) Nemajetnost Insolvence fyzických osob Oblast pomoci při podání/nepodání návrhu Následná pomoc v průběhu procesu po podání návrhu Pomoc při „chybných“ postupech Znovupodání návrhů (po ukončeném konkurzu)

Kazuistiky / charakteristické situace II. Žena, důchodkyně, dům, „pěkný“ důchod, brigády Pomoc synovi - půjčka synovi, podpis listin zavazujících ke splácení Exekuce nemovitosti, bydlení v azylovém domě - dluhy neumořeny Exekuce na příjem, obstavený účet, zůstává dluh cca 380 tis Nezletilá vnučka se ocitá v dětském domově ŘEŠENÍ: Červen 2013 podán návrh na povolení oddlužení Povolen splátkový kalendář Získala vnučku do své péče (opatrovnice)

Kazuistiky / charakteristické situace III. Starší manželský pár ze sociálně vyloučené lokality Vznik dluhové spirály – nízká až nulová gramotnost a náhlá ztráta zaměstnání obou manželů a prodleva před „důchodem“ Převzetí péče o vnučky (rodiče ve výkonu trestu) Četné množství závazků v exekuci, nedohledatelná historie u některých závazků, obava z exekuce bytu ŘEŠENÍ : Říjen 2014 podán návrh na povolení oddlužení (v reakci na podaný insolvenční návrh věřitele) Povolen splátkový kalendář, souběh se zpeněžením nemovitosti

THEIA – krizové centrum o.p.s. www.theia.cz / info@theia.cz Děkuji za pozornost THEIA – krizové centrum o.p.s. www.theia.cz / info@theia.cz Linka pomoci: 775 202 421