Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální seminář na téma Sociální bydlení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální seminář na téma Sociální bydlení"— Transkript prezentace:

1 Projekt Rapid re-housing (Pilotní testování rychlého zabydlení rodin s dětmi)
Regionální seminář na téma Sociální bydlení 23. listopadu 2017, Hradec Králové Renata Haráková

2 Popis projektu: Realizace: 1. dubna 2016 – 30. března 2018
Sociální inovace - zavedení modelu housing first do českého prostředí (bydlení především) = co nejrychleji zabydlet lidi v bytové nouzi – zakládá se na myšlence, že stabilní a důstojné bydlení vede k postupnému zlepšování života i v jiných oblastech Cíl: 50 rodinám s dětmi poskytnuta možnost bydlet v obecních bytech – jedná se o rodiny, které žili na území města Brna ve stavu bytové nouze (nebytové prostory, ubytovny, azylové domy, přelidněné domácnosti apod.)

3 Realizátoři a podmínky projektu:
Nositelem projektu je OSP MMB (řízení a koordinace projektu; metodická garance sociální práce; správa bytového fondu), projektovými partnery jsou IQ Roma servis (sociální práce v rodinách), Ostravská univerzita (výzkum a evaluace projektu) a nizozemská organizace HVO Querido Discus (školí projektový tým). Podmínky pro vstup do projektu: a) intenzivní sociální podpora (min. 1 x týdně návštěva), b) dodržování nájemní smlouvy = řádné placení nájmu + řádný přístup ke svěřenému majetku + řádný přístup k sousedům, c) souhlas s výzkumem.

4 Podmínky a popis realizace
V týdnu 18. – 22. dubna 2016 proběhlo sčítání rodin (tzv. registry week) , které jsou ve stavu bytové nouze nebo jsou jí přímo ohroženy. Tyto rodiny byly sečteny formou zhodnocení bytové situace a následného vyplnění dotazníku. Bylo tak identifikováno 421 rodin ve stavu bytové nouze na území města Brna. V červnu 2016 bylo na Komisi sociálně – zdravotní a za účasti notáře 50 rodin vylosováno a 10 náhradníků vylosováno. V květnu 2017 získala bydlení poslední rodina. V srpnu 2017 začalo prodlužování nájemních smluv. K 23. listopadu 2017 byla nájemní smlouva prodloužena 30 nájemcům z 31 = aktuálně 96 % úspěšnost.

5 Spolupráce MMB a IQRS: IQ Roma servis – 4,5 úvazku sociálních pracovníků + 0,5 metodický pracovník + 2 peer pracovníci na DPP Bytový odbor MMB – 0,5 úvazku (zajištění bytů a nájemních smluv) Odbor sociální péče MMB – 1,0 úvazku metodický garant sociální práce I – metodické vedení, mediace mezi pronajímatelem a sociálním pracovníkem, podpora klienta v krizových situacích (sousedské vztahy, neplacení nájmu) a jeho potřebách (jednání s Úřadem práce, využití nábytkové banky) + 0,5 úvazku metodický garant sociální práce II – podpora dětí (jednání s pracovníky SPOD, se školami a školkami, zajištění doučování, specializovaných lékařů…)

6 Spolupráce MMB a IQRS: Spolupráce:
- bytová oblast - podklady pro nájemní smlouvy, informace o neplacení nájmu, informace o problémech v domě - sociální oblast – pravidelné klientské porady (3,5 hodin týdně), 1x měsíčně metodické porady, společné supervize - projektová oblast – setkání projektového týmu, systémové nastavení a společná rozhodnutí (kdo zůstane v bytě při roztržce partnerů, „rasistický“ klient, nastavení přímé platby) přesné vymezení kompetencí přesný postup při potížích (př. placení nájmu a sousedské neshody) vytvoření platformy pro sdílení informací - okamžité předání závažných skutečností (policie v domě, změna dávek) a pozitivních výsledků (zaměstnání, vzdělávání, zlepšení zdravotního stavu)

7 Další projekty: Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně (1.dubna 2017 – 31. března 2020) 65 jednotlivců bez domova získá bydlení v obecních bytech (vedoucí + 4 pracovníci v přímé práci) 50 domácností v dostupných bytech nastavení systému sociálního bydlení – přidělování dalších sociálních bytů v rámci Pravidel pronájmu – 3 sociální pracovníci Prevence ztráty bydlení (od ledna 2018) zapojení 9 MČ – jeden dluhový poradce + 4 sociální pracovníci pro prevenci (z toho 3 v příspěvkové organizaci) Sociálně nájemní agentura zpřístupnění bytů na soukromém trhu s byty pro klienty OSP MMB IROP + ITI – rekonstrukce více než 120 bytů jako byty sociální (vs. principy desegregace)

8 Konec prezentace Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Regionální seminář na téma Sociální bydlení"

Podobné prezentace


Reklamy Google