Regionální rozvoj Krkonoše

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Veřejné projednání
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
XV. celostátní finan č ní konference , Praha Přínosy meziobecní spolupráce Svazek měst a obcí Krkonoše a formy spolupráce veřejného sektoru.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Program dnešního setkání OPS ( )
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Regionální rozvoj Krkonoše „Integrované strategie regionálního rozvoje Krkonoše 2014 – 2020“ (s výhledem do roku 2030) Motto regionu: „Krkonoše – jedinečné.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Program rozvoje města Hostinné SEZNÁMENÍ VEŘEJNOSTI S VÝSLEDNÝM DOKUMENTEM 4. VEŘEJNÉ PROJEDNÁVÁNÍ ( , velká zasedací místnost MěÚ)
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Integrovaný regionální operační program
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Strategie regionu, obce
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Veřejné projednání 2 14
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Regionální rozvoj Krkonoše „Integrované strategie regionálního rozvoje Krkonoše 2014 – 2020“ (s výhledem do roku 2030) Motto regionu: „Krkonoše – jedinečné navenek, přátelské uvnitř“ 1 1

Krkonoše – svazek měst a obcí 41 členů Jablonec nad Jizerou Janské Lázně Jestřabí v Krkonoších Jilemnice Klášterská Lhota Kořenov Košťálov Kunčice nad Labem Lánov Malá Úpa Martinice v Krkonoších Mladé Buky Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Poniklá Prosečné Rokytnice nad Jizerou Roztoky u Jilemnice Rudník Studenec Strážné Svoboda nad Úpou Špindlerův Mlýn Vítězná Vítkovice Vrchlabí Vysoké nad Jizerou Žacléř Benecko Bukovina u Čisté Čermná Černý Důl Dolní Branná Dolní Dvůr Dolní Kalná Dolní Lánov Harrachov Horní Branná Horní Kalná Horní Maršov Hostinné 2

Krkonoše – svazek měst a obcí: Krkonoše – svazek měst a obcí 41 členů, více jak 65 000 stálých obyvatel Krkonoše – svazek měst a obcí: organizace cestovního ruchu, funguje od roku 2000 organizuje, koordinuje a řídí ve spolupráci s dalšími partnery veřejné i privátní sféry cestovní ruch v turistickém regionu Krkonoše propagace zaměřená na potřeby návštěvníků i trvale žijících obyvatel - region navštíví ročně 6 milionů návštěvníků na české straně, 2,5 milionu na polské straně 3

Krkonoše – svazek měst a obcí Hlavní činností Svazku měst a obcí Krkonoše je: koordinace a organizace nových i stávajících celokrkonošských projektů na podporu cestovního ruchu v turistickém regionu a regionálního rozvoje zajištění financování těchto projektů navazování na záměry a programy Libereckého a Královéhradeckého kraje, CzechTourismu i MMR a dalších důležitých institucí a orgánů (hledání inspirace, politická, organizační i finanční podpora) 4

Zaměření vzájemné spolupráce mezi Svazkem, obcemi, podnikateli a všemi aktéry v území účast na výstavách a veletrzích CR (ČR, Polsko, Německo) tvorba a distribuce propagačních a informačních materiálů o Krkonoších partnerům Svazku, podnikatelské sféře a obcím mediální prezentace obcí a podnikatelů internetová prezentace www.krkonose.eu mediální servis - soustavná a dlouh. komunikace se sděl. prostředky spolupráce a spolufinancování celokrkonošských projektů CR („Krkonoše ze sedla kola“, „Krkonoše - lyžařský běžecký ráj“, „Krkonošské cyklobusy“, koordinace 20 informačních center, atd.) prezentace na akcích: konference, tiskové konference, zahájení sezóny, pracovní cesty starostů, poznávací cesty IC, atd. a mnoho dalších aktivit

Priority a cíle, vize UDRŽENÍ TRVALE ŽIJÍCÍCH OBYVATEL V REGIONU podpora malých a středních podnikatelů - zachování příchod dalších investorů udržení a posílení pracovních míst zajištění infrastruktury a dopravní dostupnosti v regionu posílení perspektiv života na venkově - kvalitní život pro obyvatele podpora tvorby projektů v cestovním ruchu kvalitní služby pro návštěvníky a turisty ochrana životního prostředí stabilizace vzdělávací soustavy rozvíjení zdravotních a sociálních služeb v regionu UDRŽENÍ TRVALE ŽIJÍCÍCH OBYVATEL V REGIONU 6

Integrovaný přístup - vývoj integrace, inovace změna klimatu specifická oblast Krkonoše (přeshraniční region, periferie ČR i krajů, pracující v oblasti průmyslu a cestovním ruchu, atd.) nutnost územní spolupráce v území - zájem ze strany obcí a podnikatelů komunikace v území: obce, města, KRNAP, MAS, ministerstva, kraje, ČSTV, CzechInvest, hospodářské komory, úřady práce, podnikatelské subjekty, subjekty poskytující služby, partneři, svazky, polští partneři, atd. SESTAVENÍ PRIORIT PRO PLÁN. OBDOBÍ 2014 - 2020 7

Proces tvorby analýzy, strategie Pracovní skupina dobrovolníků pro rozvoj regionu Krkonoše.eu Jednání se všemi subjekty v regionu – seznámení se záměrem Žádosti o finanční příspěvky na zpracování regionální analýzy a strategie (KHK , LBK , SMO ČR, MŽP, atd.) Výzva ke zpracování „Integrované strategie rozvoje regionu Krkonoše“ Jednání s polskými zástupci v regionu Krkonoše – města, obce, svazek, hospodářské komory, agentury, atd. (seznámení, spolupráce) „Krkonošská výzva 2012“ – žádost o podporu regionu „Krkonošský apel“ – výzva k dostavbě komunikace D11/S3, společný dokument s Poláky 8

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Řídící skupina k ISRRK – pravidelné schůzky Zpracování: - analytická část 4 – 11/2012, návrhová část 12/2012 – 3/2013 - konkrétní priority do budoucna - způsob naplnění cílů - systém spolupráce, atd. Zapracování dokumentů - strategické dokumenty Svazku (Vize Krkonoše 2050, Program rozvoje cestovního ruchu, atd.), strategické dokumenty KHK a LBK, Krkonošská výzva 2012, Krkonošský apel, atd. Veřejná projednání ISRRK – 11/2012 a 02/2013 ve Vrchlabí Nové webové stránky www.rozvoj.krkonose.eu 9

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Soulad s dokumenty EU Podklad pro čerpání dotací v budoucím plánovacím období Soulad zájmů obcí a měst, podpora zájmů obcí, komunitně místně vedený rozvoj Koordinace aktivit v území Systémovost v regionu, integrovanost Spolupráce v regionu – podmínka pro čerpání dotací (zamezení duplicitnímu čerpání a neefektivnímu využívání finančních prostředků) Konzultace s ministerstvy, kraji a s dalšími veřejnými institucemi – zpětná vazba do regionu, národní úroveň Využití: konkrétní body, široké pojetí, užití pro celý region 10

Regionální rozvoj Krkonoše Vymezení oblastí řešeného území pro potřeby analýzy

Regionální rozvoj Krkonoše Řešené území 12

Regionální rozvoj Krkonoše Jednotlivé fáze realizace: říjen 2011 - 1. zasedání pracovní skupiny Prosinec 2011 - záměr zpracovat ISRR byl schválen Valnou hromadou Svazku duben 2012 - výběrové řízení na zpracovatele strategie květen 2012 - 1. setkání řídící skupiny se zpracovateli SPF Group, Ústí nad Labem říjen 2012 - zpracována analytická část listopad 2012 - 1. veřejné projednání strategie prosinec 2012 - práce tematických pracovních skupin leden 2013 - zpracována návrhová část strategie únor 2013 - 2. veřejné projednání strategie březen 2013 - předání zpracované strategie ISRR Krkonoše červen 2013 - schválení strategie ISRR Krkonoše Valnou hromadou Svazku

Regionální rozvoj Krkonoše Analýza Specifické cíle Hlavní problémy Systém implementace a monitoringu plnění priorit a opatření Postup zpr čas Rozvojová vize Problémové okruhy Prioritní oblasti Opatření Globální cíle Analytická část Návrhová část Kroky Výstupy Návrh rozvojové vize Identifikace rozvojových problémů Stanovení cílů Návrh priorit, opatření a aktivit Výstupy analytické části Aktivity Akční plán Implementační část Návrh implementace a akčního plánu Dílčí problémy

Regionální rozvoj Krkonoše Prioritní cíle regionu: „Dobře spravovaný region“ - Správa regionu Stabilizovat vybavenost regionu veřejnými službami a zefektivnit správu regionu. „Vybavený region“ - Infrastruktura a vybavenost Zlepšit dopravní a komunikační dostupnost a propojenost regionu. „Zelený region“ - Životní prostředí a přírodní zdroje Zajistit přiměřené využívání přírodních zdrojů území a kvalitní životní prostředí. „Tvůrčí region“ - Hospodářství Zvýšit výkonnost a stabilitu regionální ekonomiky, trhu práce a posílit lidský potenciál regionu. „Turistický region“ - Cestovní ruch Zvýšit kvalitu a rozšířit nabídku služeb cestovního ruchu v turistickém regionu Krkonoše jako celku s přihlédnutím ke specifickým potřebám turistických oblastí. 15

Regionální rozvoj Krkonoše Tematické pracovní skupiny: Doprava a dopravní dostupnost Sociální soudržnost a veřejné služby Ekonomika a lidské zdroje Cestovní ruch Životní prostředí a přírodní zdroje

Prioritní oblast Opatření 1. Doprava, dopravní dostupnost a telekomunikace Opatření 1.1: Modernizace dálkové a regionální silniční sítě Opatření 1.2: Revitalizace železnice a rozvoj šetrných forem dopravy Opatření 1.3: Ostatní druhy dopravy a telekomunikace 2. Sociální soudržnost a veřejné služby Opatření 2.1: Institucionální zajištění regionálního rozvoje Opatření 2.2: Občanská vybavenost Opatření 2.3: Sociální služby Opatření 2.4: Zdravotní služby 3. Ekonomika a lidské zdroje Opatření 3.1: Lidské zdroje, školství a trh práce Opatření 3.2: Organizační zabezpečení rozvoje ekonomiky Opatření 3.3: Regionální produkce a regionální trh 4. Cestovní ruch Opatření 4.1: Integrace nabídky služeb v cestovním ruchu Opatření 4.2: Kvalita služeb a lidské zdroje v cestovním ruchu Opatření 4.3: Marketing cestovního ruchu Opatření 4.4: Spolupráce aktérů v cestovním ruchu 5. Životní prostředí a přírodní zdroje Opatření 5.1: Koordinace územního rozvoje Opatření 5.2: Přírodní prostředí Opatření 5.3: Využívání přírodních zdrojů Opatření 5.4: Životní prostředí v obcích

Regionální rozvoj Krkonoše Implementační část Rozdělení kompetencí při implementaci dokumentů Vyhodnocení a monitoring realizace Zapojení partnerů a veřejnosti do procesu implementace Aktualizace ISRR Krkonoše Zásobník projektů Akční plán Přeshraniční spolupráce s PL Integrovaná koncepce rozvoje Krkonoš po obou stranách hranice Zpracování plánu marketingové podpory realizace ISRR, Akčního plánu a prioritních projektů

Regionální rozvoj Krkonoše Přehled vybraných projektů Ustavení komunikační platformy pro diskusi rozvoje silniční sítě a zapojení SMO Krkonoše do aktivit sdružení za výstavbu D11/R11 a R35. Návrh na zkvalitnění a rozšíření veřejné dopravy pro turistické účely (v letní i zimní sezóně), zejména v rámci tří turistických oblastí Krkonoše (údolí Jizery, Labe a Úpy). Realizovat cyklostezky v návaznosti na regionální cyklotrasy 24 a 22. Vytvoření funkčního systému přeshraniční spolupráce s PL partnerem v rozvoji cestovního ruchu společné infrastrukturní projekty, společné financování příhraničních aktivit a společného marketingu.

Regionální rozvoj Krkonoše Přehled vybraných projektů Připravit návrh organizace, řízení a financování cestovního ruchu na regionální, oblastní i místní úrovni nastavení optimální právní subjektivity, rozšíření počtu zapojených subjektů, profesionalizace činností destinační agentury (v návaznosti na celostátní koncepci CR). Stanovit pozice regionu Krkonoše ke klíčovým otázkám jeho hospodářské budoucnosti (rozvoj cestovního ruchu, průmyslu, zemědělství, atd.) i ve vztahu ke KHK a LBK i k republikové úrovni, ve vazbě na ochranu přírody a krajiny (dle Plánu péče KRNAP), dosažení regionální shody a její implementace a další……

– jedinečné navenek, přátelské uvnitř“ Regionální rozvoj Krkonoše Motto regionu: „Krkonoše – jedinečné navenek, přátelské uvnitř“

Regionální rozvoj Krkonoše Kontakt: Ing. Jan Sobotka – předseda Svazku, starosta Vrchlabí Telefon: 499 405 321 E-mail: sobotkajan@muvrchlabi.cz Krkonoše – svazek měst a obcí, 543 01 Vrchlabí, Zámek 1 web: www.krkonose.eu, www.rozvoj.krkonose.eu., www.muvrchlabi.cz Děkujeme Vám za pozornost