Vedlejší energetické produkty (VEP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Využití pryžového granulátu z ojetých pneumatik v silničním stavitelství Ministerstvo dopravy Mgr. Václav Mráz.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
Zkoušení hydraulicky stmelených materiálů
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu
Kyselý déšť.
STUDIUM NEDOPALU PŘI SPALOVÁNÍ UHLÍ
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Vliv dopravy na životní prostředí
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Jak specifikovat beton a další produkty
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Krajina a životní prostředí
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
Návrh složení cementového betonu.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Předcházení vzniku odpadů v silničním stavitelství Konference Předcházení vzniku odpadů ČVUT v Praze.
TECHNOLOGIE VÝROBY UMĚLÉHO POPÍLKOVÉHO KAMENIVA
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Snížení amoniakální kontaminace v popílku ze SNCR technologie
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Vedlejší energetické produkty (VEP) tuhé produkty po spalování uhlí a odsíření: popílek, struska, škvára, ložový popel, energosádrovec a další • nárůst produkce VEP (v ČR ročně cca 15 mil. tun, v EU 100 mil. tun) → problém s jejich skladováním • v minulosti VEP převážně ukládán na odkaliště → negativní vliv na podzemní a povrchové vody, prašnost, zábor půdy, nebezpečné dopady při haváriích KVALIFIKOVÁNY JAKO ODPAD SNAHA O VYUŽITÍ VEP JAKO STAVEBNÍHO MATERIÁLU VE STAVEBNICTVÍ Ukládání granulátu (VEP) na odkališti Panský les u EMĚ 23.3.2017

Příklady VEP a fyz.-mech. vlastnosti úletový popílek fluidní ložový popel struska Vlastnosti VEP (vybrané) : • zrnitost → závislá na zrnitosti spalovaného uhlí • vlhkost VEP do zemní konstrukce → snaha o wopt → velmi variabilní • objemová hmotnost ρd max = 1100-1200 kg.m-3 → lehké stavební hmoty • velmi slabě propustné (koeficient filtrace kf = 10-6-10-8 m.s.-1) Vlastnosti závisí na vlastnostech uhlí, teplotě spalování a způsobu odlučování popílku ze spalin → rozdílné chemické, mineralogické a granulometrické složení VEP 23.3.2017

Popílkový stabilizát stabilizát→ směs popílků, produktů odsíření nebo fluidních popílků ve směsi s vodou a hydraulickým pojivem (vápno, cement) použití do zemních konstrukcí (silnice, železnice, hráze ad.) Obtíže při použití v zemních konstrukcích (změna vlastností): objemová nestálost vlivem dlouhodobého kontaktu z vodou →tvorba sekundárních minerálů (ettringit) malá odolnost při cyklickém zmrazování Výluhy obsahující nežádoucí a toxické látky (kovy, PAU apod.)) 23.3.2017

23.3.2017

Příklady využití VEP v ČR Zemní konstrukce vyžadují zpracování velkého objemu materiálu → snaha nalézt vhodnou náhradu za tradičně používané materiály → VEP Realizováno několik zkušebních úseků a staveb dopravních a vodohospodářských konstrukcí s aplikací popílkových stabilizátů zemní těleso silničních a železničních náspů zemní těleso ochranných protipovodňových hrází (těsnící jádro, celý násep) aktivní zóna komunikací konstrukční vrstva pražcového podloží Možnosti aplikace VEP v zemní konstrukci: Těleso zemní kce z VEP Vyplnění jádra konstrukce Vrstevnatý násyp 23.3.2017

Vodohospodářské stavby Vlastnosti VEP umožňují budování sypaných hrází v lokalitách s horší únosností podloží, což bývá časté v záplavových územích, kde pokryv tvoří často měkké jemnozrnné fluviální náplavy Ochranná hráz s cyklostezkou poblíž obce Rohatec na hodonínsku (1.271 m) – zvlhčená směs ložového popela a úletového popílku (z technologie fluidního spalování) Dokončená ochranná hráz poblíž obce Nepasice (530 m) v záplavovém území řeky Orlice 23.3.2017

Vodohospodářské stavby Ochranná hráz v Pardubicích s asfaltovou cyklostezkou na koruně hráze. Materiál VEP z blízké elektrárny Opatovice byl použit jako těsnící jádro hráze 52 500 tun Těleso hráze v průběhu stavby Hráz s cyklostezkou po dokončení 23.3.2017

Vodohospodářské stavby V roce 2012 byla vybudována ochranná hráz u obce Vrdy (u Čáslavi). Těleso hráze je z popílkového stabilizátu chráněného bočními přísypy V roce 2013 hráz obstála při rozvodnění toku Doubrava a ochránila obec před zaplavením. 23.3.2017

Vodohospodářské stavby zaplavení podkladní vrstvy z popílku 23.3.2017

Železniční stavby Pro ověření použití popílku v železničním stavitelství byl proveden na Katedře železničních staveb, Fakulty stavební ČVUT v Praze experimentální výzkum s použitím popílkového stabilizátu z Elektrárny Chvaletice do konstrukční vrstvy pražcového podloží. laboratorní zkoušky popílkového stabilizátu laboratorně-poloprovozního modelování chování konstrukční vrstvy z popílkového stabilizátu realizaci zkušebního úseku v délce 330 m v železniční stanici Smiřice (mezi HK a Jaroměří). Cíl dlouhodobého sledování → změna vlastnosti konstrukční vrstvy z popílkového stabilizátu vlivem provozu a působení klimatických podmínek. Během vlastní realizace zkušebního úseku a za období provozu dosud nenastaly žádné problémy. Po cca 10 letech od realizace jsou stále splněny všechny požadavky (SŽDC S4) 23.3.2017

Silniční stavby stavba výcvikového polygonu Most (škola smyku) – použití popílkového stabilizátu nedostatečné odvodnění celého území a nevhodný způsob pokládky docházelo ke zdvihům povrchu vozovky až o cca 3 cm 23.3.2017

Silniční stavby silnice I/23 Pražská radiála v Brně – použita technologie KAPS silnice II/263 – úsek č. 3 Krásná Lípa 23.3.2017

Environmentální vlastnosti VEP Prvek TP 93 Indikátory znečištění MŽP Pitná voda Ag 0,1 0,071 0,05 As 0,000045 0,01 Ba 1 2,9 - Be 0,005 0,016 0,002 Pb Cd 0,0069 Cr celk. Co 0,0047 Cu 0,62 Ni 0,3 0,02 Hg 0,00063 0,001 Se 0,078 V 0,2 0,063 Zn 3 4,7 Sn 9,3 VEP přirozeně obsahují celou řadu látek nežádoucích pro životní prostředí, zejména těžké a toxické kovy. Koncentrace kontaminantů je zpravidla vyšší než u běžných stavebních materiálů. Ekologická vhodnost popílků a dalších vedlejších produktů se posuzuje [TP 93]: podle chemických vlastností výluhu, podle REACH (Registration, Evaluation, Authorisation of Chemicals, tj. Registrace, Hodnocení a Povolování Chemických látek), podle mezní hodnoty hmotnostní aktivity Ra226 Zemní konstrukce může být významným zdrojem kontaminace podzemních či povrchových vod. 23.3.2017

Environmentální vlastnosti VEP Ve vodných výluzích VEP produkovaných v ČR dochází k překročení limitů (TP 93) u 10 – 20 % vzorků (As, Ba, Se a Va). stabilizace VEP → výrazné snížení mobility kontaminantů → snížení koncentrací ve výluhu pod limitní hodnoty Z mnoha chemických analýz (vyluhovatelnost, ekotoxicita, radioaktivita) aplikovaných VEP (ČR, V. Británie ad.) vyplývá v naprosté většině nevýznamné riziko kontaminace podzemních vod výluhy z VEP. Potvrzují to i numerické simulační modely šíření kontaminace v podzemní vodě. Současný stav: roste počet úspěšných realizací zemních konstrukcí s použitím VEP, zpřesňují se znalosti o vlastnostech, rizicích a omezeních, postupy aplikací, roste oblast použití (zejména ve stavebnictví) Budoucnost: změna spalovacího procesu → změna chemického složení VEP → omezení dosud využívaných VEP, zejména jako náhrada do stavebních materiálů → výrazný pokles objemu využívání VEP → ZNOVU SE STÁVÁ ODPADEM 23.3.2017

Snižování NOx a vliv na kvalitu výluhu V souvislosti s úpravou legislativy EU (směrnice 2016/2284/EU) jsou od 1. 1. 2016 platné nižší limity emisí oxidů dusíku a dalších látek. Do 30. 6. 2020 je stanoveno přechodné období mj. pro stacionární zdroje s instalovaným výkonem > 50 MW. Oxidy dusíku (NOx) lze je odstraňovat: v průběhu spalování (primární metody) x z již vzniklých spalin (sekundární metody) Selektivní nekatalytická redukce (SNCR) vytvoření redukčních podmínek, při kterých je do kotle vstřikovaný čpavek (amoniak) nebo močovina (CH4N2O), účinnost dosahuje 40 až 60 %, Selektivně (přednostně) snižuje NOx za vzniku elementárního dusíku a vodní páry. (NH2)2CO + NO + O2 →N2 + CO2 + H2O; NH3 + NO + O2 →N2 + H2O Metoda SNCR je využívána: v elektrárnách: Počerady, Mělník I., Třebovice, Kladno, v teplárnách Brno, České Budějovice, Olomouc, Tábor, Karviná ad., ve spalovnách (Praha - Malešice), cementárnách (např. Radotín) a dalších zařízeních 23.3.2017

Snižování NOx a vliv na kvalitu výluhu Metoda SNCR → z přebytku NH3 nevyužitého při reakci s NOx dochází k tvorbě amonných solí, zejména reakcí se sírou ((NH4)2SO4 a NH4HSO4) koncentrace zbytkového amoniaku v popílkách je obvykle vysoká (10 - 20 ppm) Vliv použití VEP s obsahem amonných solí: jako náhrady cementu do betonu, nebo při výrobě směsných pojiv dochází při kontaktu s alkalickými složkami k bouřlivé reakci → uvolnění toxického a dráždivého plynného čpavku využití jako stabilizátu v zemních konstrukcích – stejný efekt jako náhrada za přírodní kamenivo v nestmelené podobě → amonné soli v materiálu tělesa zemní konstrukce. Amonné soli jsou dobře rozpustné ve vodě a snadno přecházejí do výluhů 23.3.2017

Vliv amoniaku na zdraví a ekosystémy Amoniakální dusík se přirozeně vyskytuje téměř ve všech typech vod (ve formě disociovaných amonných iontů NH4+ v různém poměru s plynným amoniakem NH3) amoniak je velmi toxický pro vodní živočichy i v nízkých koncentracích proto je klasifikován jako nebezpečný pro životní prostředí (viz Směrnice 67/548/EHS) obvykle nepůsobí problémy člověku a savcům, protože mají specifický mechanismus eliminující amoniak v močovinovém cyklu. Úhyn ryb v řece Loučné (leden 2014) Amoniakální dusík velmi nestálý a dochází k nitrifikaci (oxidaci). NH3 + O2 → NO2− + O2 → NO3−, Dusitany jsou při požití toxické již i pro člověka. kontaminace horninového prostředí → zhoršení kvality podzemních i povrchových vod, může ohrozit blízký vodní zdroj přínos dusíkatých látek je nežádoucí → zvyšuje eutrofizaci a zhoršuje tak jejich kvalitu (vodní zdroj, koupání, chov ryb ad.) 23.3.2017

Závěr Mnoho úspěšných realizací aplikace VEP ve stavebnictví, dopravě a vodohospodářských staveb Poučení z neúspěšných realizací Postupný růst podílu využití VEP v průmyslu Vývoj legislativy ve prospěch využívání VEP jako druhotných surovin X Změna vlastností již vyzkoušených produktů způsobuje prudký pokles zájmu Nutnost nových zkoušek a vývoje nových postupů při zpracování VEP se znovu může stát pouze odpadem 23.3.2017

Děkujeme Vám za pozornost Thank you for your attention 23.3.2017