Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Daně.
Životní úroveň (II. část)
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Ing. Lucie Kratochvílová
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Finanční a rozpočtové právo
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
INVESTOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ. Finanční rozpočet  Finanční rozpočet domácnosti je souhrnný přehled příjmů a výdajů všech členů domácnosti za určité časové období.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Příjmy a výdaje domácností – Pracovní list
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daňová soustava České republiky
Daně.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda

Co to jsou daně? = povinné platby, které vybírají státní orgány od FO a PO na základě zákona o úhradě plnění funkcí státu = smyslem výběru daní je zajistit financování společných potřeb, které nelze zajistit jinak, než prostřednictvím státu, krajů a obcí

Dělení: PŘÍMÉ NEPŘÍMÉ = subjekt, který daň platí je přesně vymezený (daň ze zisku FO a PO) = jsou vázány na jednotlivé druhy výrobků nebo služeb a poplatníkem je vždy konečný spotřebitel, který tyto daně platí v ceně výrobku nebo služeb 1. DPH 2) spotřební daně – týkají se jen určitých druhů výrobků (daň z lihu, piva, vína, tabákových výrobků, minerální olejů) 3) Ekologické daně – daň z uhlí, zemního plynu, elektřiny (zavedeny z důvodu omezení spotřeby) Daň příjmu – FO a PO Daně majetkové – silniční daň, daň z nemovitostí

Co je to státní rozpočet? Hospodaření státu Stejně jako jednotlivec nebo domácnost, i stát musí fungovat tak, aby byl schopen platit své výdaje ze svých příjmů. Co je to státní rozpočet? = bilance příjmů a výdajů Státní rozpočet může být: Vyrovnaný – výdaje = příjmy Přebytkový – výdaje < příjmy Schodkový (deficit) – výdaje > příjmy

PŘÍJMY STÁTNÍHO ROZPOČTU VÝDAJE STÁTNÍHO ROZPOČTU - základním příjmem státního rozpočtu jsou: __ __ __ __ národní obrana vnitřní bezpečnost školství zdravotní péče sociální služby D A N Ě Stát vybrané peníze přerozděluje tam, kde je potřeba: starobní důchody sociální dávky Důsledkem kumulace rozpočtových schodků dochází k zadlužení státu, který může vyústit až v jeho platební neschopnost a ve výjimečných případech až vyhlášení státního bankrotu (Řecko).

VÝVOJ STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKA

BILANCE STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKA V ROCE 2010 v mld. Kč SCHODEK – 156 416 mld. Kč.

Hospodaření domácnosti Domácnost = osoby, které bydlí společně a společně se také podílejí na úhradě základních výdajů Rozpočet domácnosti = finanční plán předpokládaných příjmů a výdajů na určité období   Hlavním peněžním zdrojem domácnosti jsou čisté příjmy: čisté mzdy, čistý zisk z vlastního podnikání, důchody a sociální podpory dále: zisky z prodeje a pronájmu nemovitostí výnosy z vkladů - všechny tyto příjmy by měli vystačit na veškeré nezbytné výdaje - navíc by se z nich mělo i něco ušetřit na nenadálé události = rezervy

Za co průměrná domácnost vydává nejvíce peněz? náklady na bydlení (nájemné, topení, vodu, elektřina)  průměrně jde o 42% všech výdajů potraviny V životě dochází k situacím, kdy výdaje převyšují příjmy a úspory. Každý finančně gramotný občan by měl být schopen sestavit si vlastní osobní nebo rodinný rozpočet a plán příjmů a výdajů. Člověk by měl své příjmy o něco podhodnotit a výdaje nadhodnotit.

PLAT vs MZDA Plat = odměna za práci v zaměstnaneckém poměru (kde zaměstnavatelem je stát) - výše se odvíjí od zařazení zaměstnance do platové třídy (podle charakteru práce) a platového stupně (podle délky praxe) - právní podklad: pracovní smlouva + platový výměr Mzda = smluvní odměna za práci u jiného zaměstnavatele, než je stát - výše mzdy je sjednávána v pracovní smlouvě - může být stanovena jako mzda časová (měsíční, hodinová) nebo úkolová

hrubá mzda = mzda před zdaněním a dalšími srážkami ze mzdy srážky ze mzdy: zdravotní pojištění, sociální pojištění, daň z příjmu čistá mzda = částka, která je zaměstnanci skutečně vyplacena  minimální mzda – nejmenší možná výše mzdy stanovená vládou ČR Graf – další slide…

VÝŠE MINIMÁLNÍ MZDY V ČESKU V LETECH 1991 - 2016