Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená slova a porovnej ho s příběhy spolužáků. dovolená 6999 6999,- brusle vydělat brigáda rozhodnutí řešení našetřit radost vztek

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.2 Co už víme? Rozpočet domácnosti se skládá z: PŘÍJMY DOMÁCNOSTIVÝDAJE DOMÁCNOSTI Vytvořte skupiny po třech. Každá skupina má za úkol vymyslet a do obrázku zapsat: 1)Vlevo od domku alespoň tři možné typy příjmů domácnosti. 2)Vpravo od domku, co nejvíce možných typů výdajů domácnosti. Poté skupiny porovnají své výsledky. Skupina, která vymyslela nejnákladnější domácnost, získává titul „Třídní hýřilové“. Dopiš si příjmy a výdaje, na které přišly jiné skupiny a které ve tvém seznamu chybí.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.3 Co si řekneme nového? 1.Co to je rozpočet? 2.Jaké jsou typy rozpočtů? 3.Co může tvořit příjmy rozpočtu? 4.Jak sestavit a číst rozpočet?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.4 Rozpočet a typy rozpočtů Rozpočet je finanční plán předpokládaných příjmů a výdajů na určité období.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.5 Příjmy rozpočtu mzda dávky důchodového a nemocenského pojištění plat sociální dávky výživné zisky z podnikání, nebo samostatně výdělečné činnosti (SVČ) z prodeje nemovitostí z pronájmu nemovitostí půjčky úroky výhrydary výnosy z investic je odměna za práci v zaměstnaneckém poměru. (zaměstnavatelem je stát nebo organizace státem zřízené).Výše platu se odvíjí od zařazení zaměstnance do platové třídy (dle charakteru práce) a platového stupně (většinou dle délky praxe). Podmínky pro toto zařazení stanovuje vláda ČR. Právním podkladem k vyplácení platu je pracovní smlouva a její povinná příloha platový výměr. V něm je uvedeno: platová třída a stupeň, výše pravidelné hrubé mzdy, termín a místo výplaty. je smluvní odměna za práci u jiného zaměstnavatele, než je stát nebo organizace státem zřízené. Výše mzdy je sjednávána v pracovní smlouvě. Může být stanovena buď jako mzda časová (měsíční, hodinová), nebo úkolová. Ve smluvních dokladech je uvedena výše hrubé mzdy. Z hrubé mzdy se odečítají srážky ze mzdy. Čistá mzda je částka, která je zaměstnanci skutečně vyplacena po srážce (odvodu zdravotního a sociálního pojištění a dani z příjmu).

6 Představ si, že jsi včera oslavil osmnácté narozeniny a že jsi se rozhodl zcela osamostatnit od svých rodičů. Našel sis pronájem malého bytu, s měsíčním nájemným včetně všech služeb (vodné, stočné, elektřina, topení). Celkové výdaje za bydlení jsou 6500 Kč. 1) Do prvního sloupce tabulky zapiš stručné označení tohoto výdaje, například „nájemné + služby“, a na další řádky stručné názvy všech ostatních výdajů, které by tě v této situaci čekaly (jídlo, oblečení, koníčky atd.). Výdaje seřaď podle důležitosti – nejdříve zapiš ty, bez kterých by ses neobešel. 2) Do druhého sloupce zapiš částku, která by podle tvého názoru mohla na daný výdaj stačit v průměrném měsíci ( na řádku „nájemné + služby“ bude pochopitelně částka 6500 Kč). 3) Svůj odhad průměrné měsíční výše jednotlivých výdajů v druhém sloupci prober doma s rodiči a do třetího sloupce si zapiš, jaké výdaje bys měl v uvedené situaci podle odhadu tvých rodičů na základě jejich zkušeností. 4) Pracuješ ve velké firmě, která ti vyplácí čistou mzdu, tj. celkovou sumu, kterou máš měsíčně možnost utratit, ve výši: 12 000 Kč. Znovu projdi výdaje sepsané v tabulce a do jejího předposledního sloupce zapiš částky upravené tak, aby jejich součet nebyl vyšší než tvoje čistá mzda. 5) Do nového bytu si chceš koupit velkou televizi. Peníze na ni našetřené nemáš, a proto si musíš vzít úvěr, u něhož měsíční splátka činí 2000 Kč. Naposledy projdi výdaje sepsané v tabulce a do jejího posledního sloupce zapiš částky upravené tak, abys byl schopen uhradit každý měsíc i tuto splátku. Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.6 Sestavení rozpočtu

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.7 CLIL  mzda – wage  plat – pay  rozpočet – budget  příjmy – receipts  výdaje – expense

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost Nyklíčkovi jsou čtyřčlenná rodina – rodiče a dvě děti. Bydlí ve vlastním domku. Příjmy a výdaje rodiny jsou: Plat 1: 15000,- (čistý) Plat 2: 15000,-(čistý) výdaje za bydlení: 6000,- jídlo: 7000,- oblečení: 2000,- domácnost: 1000,- auto: 2000,- mobily: 1000,- zábava: 1000,- 1)Sestav rozpočet a rozděl příjmy a výdaje na pravidelné x nepravidelné. 2)O jaký typ rozpočtu se jedná a kolik činí rozdíl mezi příjmy a výdaji? 3)Navrhni minimálně 3 řešení, jak může rodina situaci řešit (přebytek, deficit). 4)O jaké výdaje můžou případně Nyklíčkovi svůj rozpočet snížit? 5)Navrhni řešení rozpočtu pro případ, že si pan Nyklíček zlomí nohu a měsíční příjem rodiny se tak sníží o 11000 Kč. Pokus se, aby rozpočet byl alespoň vyrovnaný. 1.8 Reflexe

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.9 ZDROJE  http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe  http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/?q=expense&id=_LhmT-9jYEQ http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/?q=expense&id=_LhmT-9jYEQ  Jak vydělat miliony a stát se finančně nezávislým, KFP  M. SKOŘEPA, E. SKOŘEPOVÁ, Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia, manuál pro učitele, 1. vyd.,Scienta, spol.s.r.o., 2008, ISBN 978-80-86960-40-1. Kapitola 6.1, str. 126.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená."

Podobné prezentace


Reklamy Google