Netolismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NETOLISMUS V ČR se hovoří o 10% hráčů.
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Možnosti připojení k internetu
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sexual harassement, mobbing
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Inf Počítač a lidé s handicapem
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Psychotropní látky.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Terapeutické komunity
Návykové látky Název projektu: OP VK
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Právo sociálního zabezpečení
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Vliv reklamy na společnost
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Název projektu: Moderní škola
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Právo sociálního zabezpečení
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Návykové látky Alkohol
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Netolismus

Obsah: Definice On-line závislosti Znaky netolismu Příznaky netolismu Rizika spojená s netolismem 1. Tělesná rizika 2. Psychologická a sociální rizika MMORPG hry Meze a pravidla hraní MMORPG her

Definice: Termínem netolismus označujeme závislost (závislostní chování či závislost na procesu) na tzv. virtuálních drogách. Jedná o závislost psychickou. Mezi ně patří zejména: počítačové hry, sociální sítě, internetové služby (různé formy chatu), virální videa, televize aj.

Další definice on-line závislostí Používání internetu, které s sebou přináší do života jedince psychologické, sociální, pracovní nebo školní komplikace. (Beard & Wolf, 2001) Neschopnost jedince mít kontrolu nad svým užíváním internetu, jako kompulzivní nadužívání internetu a podrážděné nebo náladové chování v důsledku nemožnosti jeho užívání. (Shapira, Goldsmith, Keck, Khosla, & McElroy, 2000).

Znaky závislostí podle WHO: silná touha nebo pocit puzení užívat látku, potíže v kontrole užívání látky, a to pokud jde o začátek a ukončení nebo o množství látky, užívání látky k odstranění abstinenčních příznaků, průkazná tolerance (vyžadování vyšších dávek látky, aby se dosáhlo účinků původně vyvolaných nižšími dávkami), postupné zanedbávání jiných potěšení a zájmů ve prospěch užívané psychoaktivní látky a zvýšené množství času potřebného k získání nebo užívání látky, pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků.

Znaky netolismu 1. VÝZNAČNOST 2. ZMĚNY NÁLADY 4. ODVYKACÍ SYMPTOMY Určitá aktivita se stane nejdůležitější v životě člověka a začíná ovládat jeho myšlení, cítění a chování. 2. ZMĚNY NÁLADY Změny nálady v důsledku zapojení se do určité aktivity, které mohou být vnímány jako vyrovnávací strategie za účelem uklidnění se. 3. TOLERANCE Proces, při kterém je nutno stále více aktivity k dosažení předchozí míry uspokojení. V praxi tedy např. roste délka času tráveného online. 4. ODVYKACÍ SYMPTOMY Ukončení či omezení aktivity se projevuje abstinenčními symptomy. 5. RELAPS Tendence opakovat dřívější vzorce závislostního chování.

Typické příznaky netolismu A Typické příznaky netolismu A. Ztráta kontroly nad časem Brzké vstávání či naopak ponocování z důvodu potřeby být online, stále více a více času potřebného k uspokojení ze hry… B. Psychické projevy Pocit prázdnoty, když člověk není u počítače či mobilu, rostoucí nervozita a neklid, když člověk nepoužívá počítač delší dobu, přemýšlení o počítači, když ho člověk zrovna nepoužívá, zatajování informací o závislosti, počítač/mobil jako únik od osobních problémů atd... C. Psychosociální projevy Narušení vztahů s rodinou, ztráta dřívějších přátel, nezájem o koníčky, kradení peněz na nákup her… D. Projevy spojené s prací Méně vykonané práce, zanedbávání učení, zhoršující se prospěch… 

Rizika spojená s netolismem Tělesná rizika sedavý způsob života, obezita, cukrovka, srdeční nemoci, bolesti šíje, ramen, bederní páteře, drobných kloubů, zápěstí atd., nemoci očí, silné zatěžování zraku, epilepsie, dlouhodobý stres a s tím související zdravotní problémy, větší tendence riskovat a vyšší riziko úrazů.

2. Psychologická a sociální rizika špatná organizace času, nepravidelnost v jídle, nedostatek spánku, zhoršení mezilidských vztahů, úzkost ve vztazích, neschopnost řešit problémy v komunikaci, horší školní prospěch nebo soustředění na práci, násilí v počítačových hrách zvyšuje agresivitu, sklon ke rvačkám, šikanování, nepřátelské nebo podezíravé naladění vůči světu, vyšší riziko zneužívání alkoholu a drog, poruchy paměti. návykové chování ve vztahu k počítačům, dochází ke zhoršování vztahů v rodině a partnerských vztazích, se vzrůstajícím časem, který hře lidé věnují, omezují veškeré ostatní aktivity, tedy zájmy, koníčky a sport, ty postupně redukují, až je nakonec zcela opouštějí.

(Massively multiplayer on-line role playing game) MMORPG hry (Massively multiplayer on-line role playing game) Jedná se o on-line hry na hrdiny ve více hráčích. Ve virtuálním světě hráči vytvářejí své hrdiny, prožívají nereálné příběhy a neuvěřitelná dobrodružství. Velkým problémem, který podporuje rozvoj závislostního chování v prostředí MMORPG, je neexistence konce hry. MMORPG zpravidla nemají žádný konec, s rostoucím množstvím hráčů autoři do hry dodávají nové úkoly, rozšiřují herní možnosti, vydávají tzv. datadisky, které umožňují pokračovat ve hře do nekonečna. MMORPG tedy nelze vyhrát.  

MMORPG hry Lákadlem, díky kterému MMORPG hry získávají stále nové hráče je týmový způsob hraní – bez spolupráce s ostatními hráči určité herní úkoly nemůžete splnit. Proto také celá řada MMORPG (včetně WoW) umožňuje vytvářet sociální skupiny – tzv. gildy či týmy. S příslušností k týmu pak roste zodpovědnost, se kterou do hry hráči přistupují. Jejich přítomnost ve hře je pak nutná právě proto, že by bez nich celý tým nemohl zadané úkoly splnit. Online kooperace má i určitá pozitiva, např. silnější hráči pomáhají slabším. MMORPG hry v kombinaci s dalšími internetovými službami jsou schopny uspokojit téměř beze zbytku veškeré lidské potřeby. V případě, že z principu nemůže k uspokojení potřeby dojít (např. u fyziologických potřeb), jednoduše hráč potřebu potlačí. Uspokojení potřeb je v prostředí virtuálních online her  ve srovnání s reálným nevirtuálním světem poměrně snadné – neúspěch můžete prostým opakováním změnit v úspěch.

Meze a pravidla hraní MMORPG her Online hraní v principu není nebezpečné, pokud jej jako hru vnímáte a dokážete mu vyhradit jasně dané meze a pravidla: Stanovení začátku a konce. V principu není důležité, jak dlouho hru hrajete, pokud to nemá přímý vliv na váš reálný život. Existují hráči, kteří např. celý rok online hry nehrají – s výjimkou např. jednoho týdne v roce, kdy hrají intenzivně i 12 hodin denně. Řada hráčů rovněž online hru bere jako příjemnou relaxaci po namáhavém dni stráveném např. prací –v tomto případě jde o projev běžné relaxace, potřeby odreagovat se. Bohužel v řadě případů nekontrolované on-line hraní vede ke ztrátě sociálních vztahů ve skutečném světě, destrukci rodiny, ztrátě zaměstnání atd.

Použitá literatura: http://psychologie. doktorka Použitá literatura: http://psychologie.doktorka.cz/zavislost-na-pocitacovych-hromadnych-online-hrach-/ Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc. a PhDr. Ladislav Csémy - Zdravotní rizika počítačových her a videoher http://www.poradenskecentrum.cz/pocitacova-zavislost.php http://www.usatoday.com/tech/gaming/2007-03-02-killer-games_N.htm http://www.lupa.cz/clanky/existuje-zavislost-na-hrach/