Rok v jeho proměnách a slavnostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODOBNOST MATEMATIKA 9. ROČNÍK ZŠ výklad a cvičení.
Advertisements

Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Rok v jeho proměnách a slavnostech.   Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Neolit  Šablona: III/2  Číslo: 68  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“ 
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Jsem ŠKOLÁK II.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Revoluce ve Francii
Opakování rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Česká hymna a její tvůrci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Wolfgang Amadeus Mozart
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Neživá příroda - vzduch
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Samohlásky - procvičování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rok v jeho proměnách a slavnostech ČAS
Transkript prezentace:

Rok v jeho proměnách a slavnostech Máje; Den matek Rok v jeho proměnách a slavnostech

Máje; Den matek Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 57 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 7. 5. 2013

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s historií. Klíčová slova: historie, tradice.

Máje – 1. květen Květen = měsíc plný vůně, květů a svěží zeleně. Kořeny této tradice sahají pravděpodobně hluboko do minulosti – prastaré slavnosti vítající jaro. Ústředním předmětem = máj, májka – ověnčený strom symbolizující jaro a lásku.

Stavění máje Velmi stará tradice, která se praktikovala na vesnicích i ve městech. Máj – stával na návsi, před radnicí, zámkem, kostelem, domy vrchnosti apod. Staví se každoročně 30. dubna.

Podoba máje Byl zhotoven z jehličnanu (aby co nejdéle vydržel) – nejčastěji: smrk, jedle, borovice. Z listnáčů se nejvíce používala bříza. Kmen = zbaven kůry. Zelená část = ozdobena různobarevnými stuhami, proužky papíru, krepovými růžemi a květy. K zelenému vršku byl na fáborech připevněn rovněž ozdobený věnec z chvojí.

Tradice Zdobení máje byla ženská záležitost, stavění byla chlapská práce. Máj musel být dobře zabezpečen, aby se nezřítil. Poté následovaly dny a noci, kdy se hlídky střídali při jeho hlídání. Podřezaný máj a ukradený věnec = největší potupa pro muže, důvod pro výsměch.

Májky Máje menších rozměrů - tzv. KRÁL = osobní. Stavěli je mládenci před domy svých dívek, aby jim vyjádřili svou lásku. Někde bývalo zvykem stavět májky všem poctivým děvčatům (podle chování k mužům), jinde dostávaly májky všechny dívky, které v domě žily.

Lásky čas Květen se stal symbolem lásky. Traduje se, že každá dívka musí být na 1. máje políbena pod rozkvetlým stromem, aby do roka „neuschnula“.

Zvyky „Kytka“ = oslava, kterou organizovali chlapci. První májovou neděli obcházeli chlapci vesnici a přibírali k sobě dívky z domů, před kterými stály máje. Dávaly jim drobné dárky. Nakonec se průvod shromáždil u hlavního máje, kde probíhal další program – soutěže, hry, tanec. „Věneček“ = zábava, kterou organizovaly dívky Kácení máje = hudba, zpěv, taneční zábava. Majáles = pestrý průvod masek a kostýmů, patronem – studenti.

1. květen – Svátek práce Historické kořeny v době minulého režimu. Svátek dělníků, kteří v 19. století bojovali za svá práva. 1. května 1866 demonstrovali dělníci v Chicagu za svá práva. Vhozením bomby mezi policisty někdo vyprovokoval střelbu – mrtví, zranění, odsouzení.

Den matek Oslava jedinečnosti a nepostradatelnosti ženy ve společnosti – dlouhá tradice. Anny Reevers Jarvisová = dcera protestant. Kazatele, bojovala za práva matek – oslava svátku po celém světě. Za svátek vyhlásil Den matek americký prezident Thomas Woodrow Wilson. Slaví se druhou květnovou neděli.

Den matek u nás Začal se slavit v roce 1923 zásluhou Alice Masarykové (dcera prezidenta). V době komunismu – vytlačen MDŽ (Mezinárodní den žen). Znovu se začal slavit po roce 1989.

Opakování: Co je máje a jaká je jeho podoba? Kdy se máje staví, kde a proč? Proč je 1. máj označován jako „Svátek práce“? Proč se slaví den matek, kdo se o jeho oslavu zasloužil u nás?

Řešení: Ověnčený strom symbolizující jaro a lásku. Kmen = zbaven kůry. Zelená část = ozdobena různobarevnými stuhami, proužky papíru, krepovými růžemi a květy. 30. dubna; před radnicí zámkem, kostelem, domy dívek, apod.; vyznání lásky. Oslava výročí dělnického povstání. Ocenění jedinečnosti ženy. Zásluha: Alice Masaryková.

Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978- 80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.