Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_258 Název materiálu: Použití mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Listopad 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení použití mouky v cukrářské výrobě Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Použití mouky
Použití mouky: mouka je hlavní surovinou používanou v cukrářské výrobě společně s cukrem, tukem a vejci; bez mouky je vyráběno jen malé množství cukrářských výrobků → sněhové pečivo, zmrzliny, poháry, některé speciální výrobky.
DŮLEŽITOST MOUKY PRO CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY: mouka je důležitá pro pečivost výrobků. Díky lepku a škrobu a jejich fyzikálně chemickým změnám během pečení výrobky získávají: správný tvar; klenutost; objemnost; pórovitost; kostru pečiva.
Použití mouky do těst Mouka se používá do všech druhů těst: lineckých; vaflových; slaných; sýrových; kynutých; perníkových.
Mouka se dále používá: do většiny šlehaných hmot; třených hmot; pálených hmot; do některých jádrových hmot; do speciálních výrobků.
Mouka se dále používá: jako pomocná surovina při vyvalování, tvarování, moučení, aby se nelepilo těsto.
V CUKRÁŘSKÉ VÝROBĚ SE NEJČASTĚJI POUŽÍVÁ: mouka hladká pšeničná; hrubá mouka pšeničná; nebo kombinace těchto dvou v daném poměru.
Kontrolní otázky 1. K jakým účelům se mouka v cukrářské výrobě nejčastěji používá? 2. Jaké hmoty a těsta se z mouky připravují? 3. Jaké druhy mouk se v cukrářské výrobě nejčastěji používají?
Použité zdroje BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333- 000-2 Veškeré použité obrázky byly zkopírovány ze sady klipartů Microsoft Office.