Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1411.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Gastronomická zařízení Vzdělávací okruh Hlavní kuchyně – technické podmínky Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s technickými podmínkami v hlavní kuchyni Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Umístění kuchyně, stěny, podlaha, osvětlení Datum 18.2.2013
Hlavní kuchyně Technické podmínky
Úkol hlavní kuchyně Hlavní kuchyně je součástí výrobního střediska Jejím úkolem je výroba a výdej pokrmů a nápojů Její zařízení určují – tok surovin, technologické procesy, hygienické předpisy, čisté a špinavé cesty, požadavky na bezpečnost práce
Centrální kuchyně Může být rozdělena na jednotlivá pracoviště podle výrobních postupů Může být samostatná hlavní kuchyně (varna), studená kuchyně, kávová kuchyně, cukrářská výroba, hrubá a čistá přípravna
Technické podmínky hlavní kuchyně Kuchyně má být umístěna na severní stranu objektu Stěny musí být snadno čistitelné, nejlépe opatřené obklady do výšky 1,80 m Výška kuchyně by neměla být nižší než 3,20 m Podlaha dobře čistitelná s protiskluzovou úpravou
Osvětlení kuchyně Denním světlem (okna) Elektrické osvětlení – celého prostoru i jednotlivých pracovních míst U větších provozoven se instaluje také náhradní nouzové osvětlení
Opakování Uveď technické podmínky hlavní kuchyně a porovnej s vybavením ve cvičné školní kuchyni
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá