Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karboxylové kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY R R = …………………… uhlovodíkový zbytek
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
zástupci karboxylových kyselin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Významné karboxylové kyseliny
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Kyselina jablečná, vinná
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
II. Karboxylové kyseliny
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Karboxylové kyseliny.
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_20_11CH-Karboxylové kyseliny AUTOR: Mgr. Lenka Pazderová DATUM TVORBY: Květen 2014 OVĚŘENÍ: 12. 6. 2014 ANOTACE: Prezentace slouží k výkladu učiva o karboxylových kyselinách. Snímky lze využít i pro zápis do sešitu.

KARBOXYLOVÉ KYSELINY

obsahují karboxylovou skupinu: - COOH R – uhlovodíkový zbytek

Kyselina mravenčí (methanová) HCOOH v jedových žlázách na zadečku mravenců, v žihadlech včel a vos, v žahavých chlupech kopřiv užití: dezinfekční látka (ničí bakterie)

Kyselina octová (ethanová) CH3COOH 8 % vodný roztok se používá jako ocet (vyrábí se kvašením ethanolu bakteriemi octového kvašení) užití: dochucování pokrmů, konzervační látka při nakládání potravin, výroba barviv, plastů, léků (acylpyrin), slouží k odstranění usazenin na stěnách nádob

Kyselina citronová v citrusových plodech a v nezralém ovoci konzervační a dochucovací látka (na obalech potravin označovaná jako E 330)

Kyselina benzoová konzervační látka E 220 – přidává se do hořčice, nealkoholických nápojů …

Kyselina stearová C17H35COOH Kyselina palmitová C15H31COOH označují se jako mastné kyseliny jsou součástí pevných tuků kyselina stearová se získává z hovězího loje kyselina palmitová se získává z kokosového oleje užití: výroba svíček, mýdel, šamponů

Kyselina olejová C17H33COOH patří mezi nenasycené mastné kyseliny - má v molekule dvojnou vazbu je součástí kapalných tuků tvoří 55 – 80% olivového oleje

Aminokyseliny jsou karboxylové kyseliny, které obsahují aminoskupinu -NH2

aminokyseliny se vážou do obrovských řetězců a tvoří tak molekuly bílkovin

Glycin – kyselina aminooctová je nejjednodušší aminokyselina nachází se téměř ve všech bílkovinách, podílí se na stavbě enzymů

Citace a zdroje NOBELIUM. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Carboxylic- acid.svg/748px-Carboxylic-acid.svg.png DERKSEN, Bryan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Formic_acid.svg/166px-Formic_acid.svg.png BETLEY, M.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Mrowka_rudnica_formica_rufa_small.jpg PROHASKA, Jerome. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Urtica_dioica_stinging_hair.jpg/800px-Urtica_dioica_stinging_hair.jpg TREPTE, Andreas. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Apis_mellifera_Western_honey_bee.jpg/800px-Apis_mellifera_Western_honey_bee.jpg BENJAH-BMM27. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Acetic- acid-2D-flat.png/800px-Acetic-acid-2D-flat.png ZENZ, Rainer. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Essig- 1.jpg/459px-Essig-1.jpg NIJAKI, Nikodem. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Polish_style_pickled_cucumbers_IMGP0464.jpg/800px- Polish_style_pickled_cucumbers_IMGP0464.jpg MARCUS33. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Acylpyrin.jpg/800px-Acylpyrin.jpg HUBER, Richard. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Absperrventil_f%C3%BCr_Heizungs-R%C3%BCcklauf.jpg/609px- Absperrventil_f%C3%BCr_Heizungs-R%C3%BCcklauf.jpg

Citace a zdroje KARWATH, André. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Lemon.jpg/800px-Lemon.jpg MANGL, Ondřej. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Kyselina_citronov%C3%A1.png GLENN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Lime_frugter.jpg RHODODENDRONBUSCH. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Benzoic-acid.svg/153px-Benzoic-acid.svg.png JARLHELM. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Bread_with_mustard.JPG/781px-Bread_with_mustard.JPG GEISLER, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Candle- calendar.jpg/800px-Candle-calendar.jpg LON, J.p.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Savon_de_Marseille.jpg EX, Alex. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Italian_olive_oil_2007.jpg/185px-Italian_olive_oil_2007.jpg YASSINEMRABET. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/AminoAcidball.svg/702px-AminoAcidball.svg.png PINGUIN.TK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/ProteinStructures.png/199px-ProteinStructures.png BORB. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Glycine2.png Autorem materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pazderová