Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_20_11CH-Karboxylové kyseliny AUTOR: Mgr. Lenka Pazderová DATUM TVORBY: Květen 2014 OVĚŘENÍ: 12. 6. 2014 ANOTACE: Prezentace slouží k výkladu učiva o karboxylových kyselinách. Snímky lze využít i pro zápis do sešitu.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY
obsahují karboxylovou skupinu: - COOH R – uhlovodíkový zbytek
Kyselina mravenčí (methanová) HCOOH v jedových žlázách na zadečku mravenců, v žihadlech včel a vos, v žahavých chlupech kopřiv užití: dezinfekční látka (ničí bakterie)
Kyselina octová (ethanová) CH3COOH 8 % vodný roztok se používá jako ocet (vyrábí se kvašením ethanolu bakteriemi octového kvašení) užití: dochucování pokrmů, konzervační látka při nakládání potravin, výroba barviv, plastů, léků (acylpyrin), slouží k odstranění usazenin na stěnách nádob
Kyselina citronová v citrusových plodech a v nezralém ovoci konzervační a dochucovací látka (na obalech potravin označovaná jako E 330)
Kyselina benzoová konzervační látka E 220 – přidává se do hořčice, nealkoholických nápojů …
Kyselina stearová C17H35COOH Kyselina palmitová C15H31COOH označují se jako mastné kyseliny jsou součástí pevných tuků kyselina stearová se získává z hovězího loje kyselina palmitová se získává z kokosového oleje užití: výroba svíček, mýdel, šamponů
Kyselina olejová C17H33COOH patří mezi nenasycené mastné kyseliny - má v molekule dvojnou vazbu je součástí kapalných tuků tvoří 55 – 80% olivového oleje
Aminokyseliny jsou karboxylové kyseliny, které obsahují aminoskupinu -NH2
aminokyseliny se vážou do obrovských řetězců a tvoří tak molekuly bílkovin
Glycin – kyselina aminooctová je nejjednodušší aminokyselina nachází se téměř ve všech bílkovinách, podílí se na stavbě enzymů
Citace a zdroje NOBELIUM. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Carboxylic- acid.svg/748px-Carboxylic-acid.svg.png DERKSEN, Bryan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Formic_acid.svg/166px-Formic_acid.svg.png BETLEY, M.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Mrowka_rudnica_formica_rufa_small.jpg PROHASKA, Jerome. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Urtica_dioica_stinging_hair.jpg/800px-Urtica_dioica_stinging_hair.jpg TREPTE, Andreas. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Apis_mellifera_Western_honey_bee.jpg/800px-Apis_mellifera_Western_honey_bee.jpg BENJAH-BMM27. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Acetic- acid-2D-flat.png/800px-Acetic-acid-2D-flat.png ZENZ, Rainer. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Essig- 1.jpg/459px-Essig-1.jpg NIJAKI, Nikodem. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Polish_style_pickled_cucumbers_IMGP0464.jpg/800px- Polish_style_pickled_cucumbers_IMGP0464.jpg MARCUS33. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Acylpyrin.jpg/800px-Acylpyrin.jpg HUBER, Richard. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Absperrventil_f%C3%BCr_Heizungs-R%C3%BCcklauf.jpg/609px- Absperrventil_f%C3%BCr_Heizungs-R%C3%BCcklauf.jpg
Citace a zdroje KARWATH, André. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Lemon.jpg/800px-Lemon.jpg MANGL, Ondřej. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Kyselina_citronov%C3%A1.png GLENN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Lime_frugter.jpg RHODODENDRONBUSCH. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Benzoic-acid.svg/153px-Benzoic-acid.svg.png JARLHELM. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Bread_with_mustard.JPG/781px-Bread_with_mustard.JPG GEISLER, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Candle- calendar.jpg/800px-Candle-calendar.jpg LON, J.p.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Savon_de_Marseille.jpg EX, Alex. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Italian_olive_oil_2007.jpg/185px-Italian_olive_oil_2007.jpg YASSINEMRABET. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/AminoAcidball.svg/702px-AminoAcidball.svg.png PINGUIN.TK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/ProteinStructures.png/199px-ProteinStructures.png BORB. Wikimedia Commons [online]. [cit. 18.5.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Glycine2.png Autorem materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pazderová