Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Revize Nového přístupu
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Historické milníky evropského práva
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Kontrola veřejné správy
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tato prezentace byla vytvořena
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Evropská unie a lidská práva
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Zákon o prokazování původu majetku Rozbor problematických otázek z hlediska ústavního, finančního a trestního práva Témata panelová diskuse 18. února 2015.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Právní otázky související s akvizicí projektů FVE FF 2010 Plzeň, Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Rechtsanwalt/Advokát
Aktuální judikatura k územnímu plánování
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
PROBLEMATIKA INVESTIC
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Právo na dobrou správu.
Digitální učební materiál
Právo x stavební fyzika
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné ochraně investic Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Rechtsanwalt/Advokát Praha Berlín Drážďany Předseda VTUD e.V – Sdružení českých podniků v Německu Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Rechtsanwalt/Advokát Praha Berlín Drážďany Předseda VTUD e.V – Sdružení českých podniků v Německu , Liberální Institut Praha

 Kritika Evropské komise vůči české vládě a parlamentu ohledně zavedení retroaktivní daně  dopis eurokomisařů pro energetiku a pro klima G.Oettingera a C.Hedegaardové ministrovi průmyslu ČR p. Martinu Kocourkovi  povinnost ČR snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů a zvýšit podíl OZE, konkrétně během 10 let na 13%  destabilita investičního prostředí v ČR  ČR špatný vzor pro ostatní členské státy EU Mezinárodní situace

Povinnosti ČR v rámci EU  povinnost řádné implementace společných evropských politik, tj. i energetické  povinnost ČR zdržet se veškerých kroků ohrožujících společné evropské cíle, tj. i retroaktivních zásahů do právní jistoty při investování  Zavedení retroaktivní daně je tudíž považováno za diskriminační porušení majetkových práv investorů  kontrola dle právních zásad EU  judikatura Evropského soudního dvora

Retroaktivitou neboli zpětnou účinností/ působením právního předpisu se označuje stav, kdy schválený zákon působí i zpětně, tj. do doby před svým schválením. Pokládá se za nepřípustnou legislativní techniku, neboť je v rozporu s požadavkem legitimního očekávání a právní jistoty. ESD: retroaktivita výjimečně přípustná, pokud není možné jiné řešení pro dosažení daného cíle a za předpokladu, že je zároveň brán maximální ohled na právní zájmy, pozici a ochranu dotčených. Retroaktivita

Zásady evropského práva  Zásada právní jistoty je jedním z pilířů evropského právního řádu v plném obsahu zavazující i českou státní správu a soudy.  Jako další je každý členský stát EU vázán principem přiměřenosti a spravedlnosti vůči všem dotčeným právním subjektům  Porušení těchto zásad: změna systému zdaňování investic  Diskriminace a porušení zásady zákazu retroaktivity

Španělsko  Španělsko: zavedení poplatku za používání elektrického vedení  hrubé porušení španělského a současně evropského práva a bilaterálních dohod o ochraně vzájemných investic  skupina španělských investorů s objemem investic přes 3 miliardy € podává žalobu proti španělské vládě  Srovnatelné s nelegální postupem vlády ČR  hrozící újma na důvěře české a španělské vlády z důvodu nízké právní jistoty

Legislativa EU k energetice  Lisabonská smlouva ze dne , ratifikována a vstoupila v platnost  Dohoda k Energetické chartě a Protokol Energetické charty o energetických úsporách a souvisejících ekologických hlediscích byly přijaty v Lisabonu, ČR k nim oficiálně přistoupila Oba dokumenty vstoupily v platnost Signatáři je dnes 51 států.

Ochrana zahraničních investorů dle Energetické charty (EgCh)  EgCh poskytuje investorům do energetických projektů ochranu, která je obdobná bilaterálním mezinárodním dohodám o ochraně investic  Ustanovení o řešení sporů mezi investorem a smluvním státem  ČR udělila svůj souhlas s řešením sporů v oblasti upravené dohodou cestou mezinárodní arbitráže  tři možné arbitrážní tribunály  EgCh umožní společný postup, tj. podání žaloby více investory bez ohledu na stát jejich sídla  umožňuje investiční arbitráž i investorům ze států, které nemají s ČR uzavřenou dohodu o ochraně investic.

Rozhodčí řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné ochraně investic  zahraniční investor se může domáhat se svých práv dle existujících bilaterálních dohod  investice požívají plnou ochranu a ČR je vázána s nimi v každém případě nakládat řádně a spravedlivě  dožadovat se náhrady mu vzniklé újmy během 6-ti měsíců od písemného oznámení možnost ihned zahájit rozhodčí řízení podle rozhodčích pravidel UNCITRAL  rozhodnutí rozhodčího soudu konečné a pro ČR závazné

Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné ochraně investic Děkuji za pozornost. Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát Praha Berlín Drážďany Předseda Sdružení českých podniků v Německu – VTUD e.V. Děkuji za pozornost. Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát Praha Berlín Drážďany Předseda Sdružení českých podniků v Německu – VTUD e.V.