Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HÁZENÁ.
Advertisements

Označení DUM Ku - DUM Autor Příjmení a jméno: Kučejová Blanka, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Florbal Ročník: Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek.
Mgr. Jan Charousek Liberec Historie házené S hrami, které připomínají házenou, se setkáváme ve všech společensko- ekonomických formacích. Za zmínku.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee a jeho.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Turistické značky.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Atletika.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Volejbal doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ČÍSLOVKY DEVÍTINÁSOBNĚ KOLIKERÝ JEDNI TROJÍ TOLIK KOLIK NIC SEDMKRÁT.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Obdélník Pro kreslení obdélníku používáme nástroj obdélník. Lze také použít příkazový řádek a příkaz obdélník:
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_33_DOPRAVNÍ ZNAČKY Mgr. Petra Kukuczková
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
Beach volleyball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Lineární rovnice a nerovnice I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
8.1 Aritmetické vektory.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Význam utkání v sportovních hrách
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
Tenis Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Vy_32_Inovace_5O_Pexeso-Slova protikladná
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Název projektu: Moderní škola
Poměr v základním tvaru.
Část 5 - TRESTY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
DUM - Digitální Učební Materiál
Mgr. Jan Charousek Liberec 2016
Basketbal.
HÁZENÁ Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.
Česká padelová tour 2018 seriál oficiálních soutěžních turnajů vrcholící Mistrovstvím České republiky v padelu vyhlašuje:
ČAS NA ZEMI.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Matematické pexeso Hra určená k opakování či procvičování učiva
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Poměr v základním tvaru.
Věcné učení První pomoc
Hranice slov v písmu
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
OBVOD A OBSAH SLOŽITĚJŠÍCH OBRAZCŮ
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě nastupují dva sedmičlenné týmy. Její počátky mají prapůvod už v míčových sportech starého Řecka. Hry tehdy sloužily dospělým jako forma zábavy nebo obřadu a dětem jako příprava na dospělost. Staří Římané provozovali míčové hry dokonce jako léčebný prostředek.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.2 Historie Házené Holger Nielsen 1898 pravidla1906 Házenou (tehdy pod názvem Handbold) vymyslel dánský učitel Holger Nielsen v roce První pravidla vyšla v roce V Německu se v roce 1911 objevila varianta hry, ve které proti sobě nastupují dva jedenáctičlenné týmy, tzv. velká házená. Ta byla v roce 1936 na programu olympijských her v Berlíně. Mezinárodní federace házené1972 olympijských her mistryň světa pro ČSSR z Jugoslávietitul mistrů světa ze Švédska z roku V roce 1946 v Kodani vznikla Mezinárodní federace házené(IHF) a roku 1972 byla házená zařazena na program olympijských her. Mezi největší československé úspěchy patří titul mistryň světa pro ČSSR z Jugoslávie z roku 1957 a titul mistrů světa ze Švédska z roku 1967.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.3 Národní házená ČSSR Národní házené česká házená1905 Hlavním rozdílem je členění hřiště na části Dalším výrazným příspěvkem ČSSR na poli házené se stal zrod a vývoj tzv. Národní házené (někdy také byla označována jako česká házená). Její vznik se datuje do roku Od "klasické“ házené (i když se to podle názvu nezdá) se značně liší v několika zásadních pravidlech. Hlavním rozdílem je členění hřiště na části. Jednotliví hráči se pak mohou pohybovat pouze na určitém území - podle postu na kterém se vyskytují (například obránce smí být pouze v obranné a střední třetině). Jinými rozdíly jsou odlišné rozměry hřiště a branek a mnoho dalších pravidel. Dříve měla Národní házená svůj podíl na mezinárodním úspěchu ČSSR v „klasické házené“, protože mnoho vyspělých hráčů přecházelo právě z Národní házené do oblasti „klasické házené“. Dnes se tento sport, který měl velkou členskou základnu a byl od nás rozšířen i do zahraničí, omezuje pouze na naše území a i zde pozbývá svého dřívějšího významu.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.4 Pravidla Házené 20×40 m Házená se hraje na hřišti o rozměrech 20×40 m. 2x3 m V brankovišti se smí pohybovat pouze brankář, který hájí branku o rozměrech 2x3 m. 7 hráčů (6 hráčů v poli a brankář) Každé družstvo se většinou skládá z 14 hráčů, přičemž hry se v jednom okamžiku účastní pouze 7 hráčů (6 hráčů v poli a brankář). 30 minutách Cílem je dopravit míč do branky protivníka. Hraje se na dva poločasy po 30 minutách (u hráčů let věku po 25 minutách a u hráčů 8-12 let věku po 20 minutách) oddělených desetiminutovou přestávkou. Brankoviště má poloměr 6 m. (tzv. devítka) Za hrubý faul na hranici brankoviště se nařizuje trestný hod ze vzdálenosti 7 m (tzv. sedmička). Běžný faul a jiné porušení pravidel je trestáno 9m hodem (tzv. devítka). Hráči se střídají ve hře libovolným způsobem. Za hrubý faul následuje varování žlutou kartou, při opakovaném hrubém faulu vyloučení na dvě minuty. Rozhodčí také může hráče vyloučit i bez předchozího varování. Po třetím vyloučení je hráč současně diskvalifikován do konce zápasu. - červená karta.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.5 Házená a Národní házená

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.6 Házená a Národní házená – videoukázka

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.7 CLIL Házená – handball Hřiště – playground, field Rozhodčí – referee Pravidla – rules

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova vsetkyveci.blog.cz zatecky.denik.cz Zdroje