 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Národní obrození 1 Dějepis 2. stupeň
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. června 2012 N á zev:
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
České národní obrození
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Národní obrození.
Národní obrození 8. ročník.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Soubor testů 4 Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadlo v době národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Literatura národní obrození: I. fáze Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
České země ve 2. polovině 18. století
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_19 TÉMA: SLAVNÍ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Národní obrození Michaela Tarabová.
1. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_02 Název Jazykovědci počátku Národního obrození.
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
Národní obrození Kateřina čížková.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Filozofie osvícenství v Německu
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.01_VÝVOJ ČESKÉHO JAZYKA.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Kde se Josef Dobrovský narodil?
František Ladislav Čelakovský
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
70.léta 18.století - pol. 19.století
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Leden 2012 Ročník 8
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Počátek Národního obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
2. Fáze Národního obrození
NÁRODNÍ OBROZENÍ PRVNÍ FÁZE
Národní obrození Opakování
Transkript prezentace:

 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor: Machová Alena  Ověření ve výuce: 8. třída  Datum ověření:

 Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Klíčová slova: jazykověda, slavistika, mluvnice češtiny, vlastenectví.

 Vůdčí osobnost 1. etapy národního obrození.  Kněz, jezuita, český filolog, historik a zakladatel slavistiky v českých zemích. Je považován za vzor kriticky důsledného, racionálního osvícenského vědce.  Narodil se 17. srpna 1753 Ďarmoty, nyní Balassagyarmat, Maďarsko.  Zemřel 6. ledna 1829, Brno.

Obrázek č. 1

 Byl synem vojína Jakuba Doubravského (změnu jména způsobil chybný zápis v matrice). Jeho otec byl brzy přeložen do Klatov a rodina Dobrovského se usadila v Horšovském Týně. V jeho rodině se mluvilo německy, česky se naučil až na gymnáziu v Havlíčkově Brodě (tehdy Německý Brod), kde studoval.  Roku 1769 odešel Dobrovský studovat filosofii do Prahy, později zde dokončoval i studia teologie. V roce 1787 jej v Hradci Králové biskup Jan Leopod Hay vysvětil na kněze. V letech 1776–1787 působil jako učitel filozofie a matematiky u hrabat Nosticů. V této době s nimi navštívil Rusko a Švédsko.

 Zabýval se studiem nejstarších dějin, literárním dějepisem, proslavil se jako filolog – zakladatel slavistiky.  Kritickým vědeckým přístupem navázal na osvícenství – hesla: víra v rozum, důraz na pravdivé poznání světa.  Na základě svých zkoumání se stavěl kriticky k nalezenému Rukopisu zelenohorskému a jako první ho označil za podvrh!

 Ač byl Dobrovský velký vlastenec a znalec slovanských jazyků a českého zvlášť, napsal všechny své stěžejní vědecké práce německy a latinsky.  Celý svůj život zasvětil studiu českého jazyka, ale sám propadal skepsi a nevěřil v obnovu spisovného jazyka, v získání ztracených pozic češtiny jako kulturní řeči.  Přesto vytvořil předpoklady k ustálení spisovného jazyka a podílel se na základech obrozenecké literatury.

 Dějiny české řeči a literatury (1792) – německy psané dílo, věnoval se v něm literární historii.  Zevrubná mluvnice jazyka českého (1809) – psáno německy, shrnuje mluvnické zásady, položeny základy pro budoucí spisovnou češtinu. Vzorem mu byla čeština doby veleslavínské.  Základy jazyka staroslověnského (1822) – psáno latinsky, první vědecká mluvnice staroslověnštiny.  Německo – český slovník (1802, 1821) – dvojdílný.

Obrázek č. 2

1) Ke které etapě národního obrození patří Josef Dobrovský? 2) Přestože byl velkým vlastencem jeho díla nejsou psaná česky nýbrž? 3) Je považován za zakladatele jakého oboru? 4) Vyjmenujte některá z jeho děl?

1) 1. etapa – Obranná fáze NO 2) Svá díla píše německy a latinsky. 3) Zakladatel slavistiky. 4) Dějiny české řeči a literatury, Zevrubná mluvnice jazyka českého, Základy jazyka staroslověnského, Německo- český slovník.

 Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN  VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN  SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN  LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN

 d=imvnso&tbnid=iWHu5zZCz22fqM:&imgrefurl= docid=gKWgP0fckfv3vM&imgurl= vsky_Vilimek.jpg/220px- Josef_Dobrovsky_Vilimek.jpg&w=220&h=269&ei=zt1VUIqnHY35sgaXv4DACw&zoom=1&iact=rc&dur=6&sig = &page=1&tbnh=134&tbnw=121&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:0,s:0,i:100&tx=33 &ty=5 (Obrázek č. 1 – )  d=imvnso&tbnid=sJISH9oI71GW1M:&imgrefurl= svazek &docid=Bet1bjqXQNYLxM&imgurl= i=m95VUMf1BonntQa_ooDAAw&zoom=1&iact=hc&vpx=873&vpy=282&dur=3319&hovh=274&hovw=184&tx =74&ty=221&sig= &page=3&tbnh=146&tbnw=131&start=53&ndsp=30&ved=1t:429,r: 19,s:53,i:328 (Obrázek č. 2 – )