MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Martin Vajčner oddělení analýz odbor politiky bydlení Energetická účinnost domů a Koncepce bydlení České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor setkání EKIS a odborný seminář Ostrava, 27. října Aktuální situace v oblasti energetické účinnosti.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Výbory a pracovní skupiny
odbor politiky bydlení
Příloha k prezentaci Vítězslav Ondruš.
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Martin Vajčner oddělení analýz odbor politiky bydlení Energetická účinnost domů a Koncepce bydlení České republiky do roku 2020 (revidovaná)

–snížit emise skleníkových plynů oproti roku 1990 nejméně o 20 % nebo, pokud budou podmínky příznivé, o 30 % (dílčí cíl pro ČR je nastaven tak, že je může oproti roku 2005 o 9 % zvýšit), –zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie v konečné spotřebě energie na 20 % (dílčím cílem pro ČR je na 13 %), –zvýšit energetickou účinnost o 20 % (dílčí cíl pro ČR není určen). Cíle EU „ “

Cíl: Snížit emise skleníkových plynů Graf: Snížení emisí skleníkových plynů oproti roku 2005 (%) Zdroj: Eurostat Plnění cílů EU „ “

Cíl: Zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie Graf: Podíl energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie (%) Zdroj: Eurostat Plnění cílů EU „ “

Cíl:Zvýšit energetickou účinnost (NAPEE 2016: vypočteným cílem pro ČR nově uspořit do roku ,67 PJ) Graf kontextu:Konečná spotřeba energie ČR podle odvětví v metodice Eurostatu za roky 1990–2014 v petajoulech (PJ) Zdroj: Eurostat Plnění cílů EU „ “

Graf kontextu:Konečná spotřeba energie domácnostmi států EU v metodice Eurostatu na jednoho obyvatele v roce 2014 v gigajoulech (GJ) Zdroj: Eurostat, výpočty MMR Konečná spotřeba energie domácnostmi států EU

Graf kontextu:Procentní podíly počtu obydlených bytů podle užitné plochy v m 2 (Země vzestupně seřazeny podle podílu bytů do 80 m 2 ) Zdroj: Eurostat, cenzus 2011, výpočty MMR Konečná spotřeba energie domácnostmi států EU

Graf kontextu:Konečná spotřeba energie domácnostmi států EU v metodice Eurostatu v roce 2014 na m 2 celkové plochy bytů v roce 2012 v megajoulech (MJ) Zdroj: Eurostat a ODYSSEE, výpočty MMR Poznámka: Zdrojem odhadu celkové plochy bytů jednotlivých států, a to jen k roku 2012, ale * Rumunsko – 2011, ** Estonsko a Maďarsko – 2010 (vynechána Belgie – zcela neaktuální údaj k r. 2001), je pro grafické znázornění databáze ODYSSEE spravovaná francouzskou společností Enerdata s. a. Konečná spotřeba energie domácnostmi států EU

Priorita 8: „Řešení dopadů opatření souvisejících se zvýšením energetické účinnosti na výdaje domácností na bydlení“ Úkol 1: 8.1.Analýza dopadů zvýšení energetické účinnosti, zvýšení podílů obnovitelných zdrojů energie v konečné spotřebě energie a snížení emisí skleníkových plynů, do výdajů domácností na bydlení z pohledu investičních a provozních výdajů. Související úkoly z revidované Koncepce bydlení České republiky – energetický pilíř

Priorita 8: „Řešení dopadů opatření souvisejících se zvýšením energetické účinnosti na výdaje domácností na bydlení“ Úkol 2: 8.2.Analýza pozitivních a negativních dopadů implementace směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov, směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti, zákonu č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a související vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov. Tabulka: Klasifikační třída energetické náročnosti u nových dokončených budov v roce 2014 Zdroj: ČSÚ Související úkoly z revidované Koncepce bydlení České republiky – energetický pilíř třída energetické náročnosti u nových dokončených budov v roce 2014 rodinné domybytové domy A (mimořádně úsporná) 4,9 % 2,4 % B (velmi úsporná)35,7 %35,9 % C (úsporná)59,4 %61,7 %

Děkuji za pozornost Ing. Martin Vajčner