Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu Celostátní konference k projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg. č. OP LZZ: CZ.1.04/3.1.00/ )
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
. Partnerství na venkově v Libereckém kraji 2004 – 06:  Leader + (1 MAS),  Leader ČR (5 MAS) 2007 – 13:  PRV – osa IV (6 MAS)  – op. III.4.1 (2.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI (novinky od minulého jednání) Eva GREGOROVÁ Kancelář strategie města.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Role Úřadu Regionální rady
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Inovační potenciál České republiky
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Náměty pro činnost Národního fóra
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
hejtman Pardubického kraje
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Příprava programového období 2014–2020
Setkání členů rady LK se starosty měst a obcí Libereckého kraje 15
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Příprava Libereckého kraje na období 2014 – 2020 Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory a starosty měst a obcí  15. prosince 2014 Krajský úřad.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace
kam vlastně směřujeme ??? 
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
IX. Konference Finance pro města a obce
ITI a metropolitní spolupráce v programovém období
Transkript prezentace:

Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK

Dohoda představitelů regionálních a místních partnerství Integrované územní investice v 6 metropolitních oblastech Integrované územní investice krajů, primárně zacílené na kompetence krajů Komunitně vedený rozvoj realizovaný na venkově (území obcí do 25 tisíc obyv.), na území MAS, a to jak z PRV na strukturálních fondů Využití Společného akčního plánu na integraci podpory z ESF Pro další intervence budou využity cílené výzvy (města nad 25 tisíc obyv. a jiná partnerství - HSO, vojenské újezdy, sociálně vyloučené lokality, specifická území (povodí, CHKO, turisticky významné lokality, …) v návaznosti na SRR ČR a podmíněny partnersky zpracovanou strategií) Na území krajů se nabízí vytvoření regionálního partnerství klíčových aktérů, které bude hrát v regionu koordinační a plánovací roli

Pozice krajů ČR Na území kraje vznikne tzv. Regionální dohoda o partnerství – komunikační platforma (Řídící výbor regionu neboli Rada regionu), který bude rozhodovat o strategii a intervencích v regionu – posun z centrální úrovně (MMR) na regionální úroveň nejen v rámci IROP AKČR požaduje vyčlenění regionální obálky z relevantních operačních programů na řešení územní dimenze v regionech. V rámci těchto zdrojů předpokládáme jak přímou administraci v regionu, tak administraci příslušnými ŘO ve spolupráci s regiony.

Pozice krajů ČR Každá regionální obálka bude naplněna Integrovanou strategií rozvoje regionu (ISRR), resp. Regionálním intervenčním rámcem (RIR), který tvoří a budou realizovat regionální partneři (kraje, obce a další klíčoví partneři v území). Na úrovni regionu vznikne s největší pravděpodobností ze zákona implementační organizace pro realizaci územní dimenze (realizaci ISRR, resp. RIR).

Regionální dohoda o partnerství poskytne regionům možnost skutečného plánování – kraj, partneři v kraji, budou mít jasnou představu, s jakými prostředky na jaká témata mohou v následujících letech počítat. Na bázi integrovaných přístupů budou moci regionální partneři ovlivnit, kam budou evropské prostředky v regionu směřovány a využít tak znalosti svého území, potřeb i potenciálu. Regionální dohoda o partnerství

Regionální partnerství

Příprava ISRR ISRR - doplnění DoP (závazný strategický a realizační dokument pro integrovaný a územní přístup Ustavení regionálních a místních partnerství z úrovně NOK MMR - doplnění stávající metodiky MMR - metodikcký pokyn MMR IROP - operační program regionální soudržnosti - změna stávajícího pojetí (základ pro financování ISRR) Programování ISRR v rámci partnerství Promítnutí ISRR do DoP a OP, zejména IROP Realizace ISRR využití kapacit RR a krajů např. v postavení ZS IROP, případně dalších OP

Partnerství ustavené při zohlednění a promítnutí víceúrovňové veřejné správy. Přístup umožní aktivně zapojit další subjekty regionální a místní samosprávy a partnery, kteří budou realizovat integrované systémy udržitelného rozvoje měst a území v rámci integrovaných územních investic a další klíčové partnery v území. Shrnutí - Ustavení regionálního partnerství

ISRR (RIR) jako koordinační dokument na území NUTS III. Řešení cíle snižování disparit na území krajů, měst a obcí vyžaduje přijetí systémového přístupu. Pro lepší věcné i územní zacílení intervencí je důležité dodat centrálním intervencím explicitní regionální dimenzi a zaměření se na regionální specifika. Zajištění a zdůraznění role centrálních, regionálních a místních orgánů v rozhodování o konkrétních očekávaných výsledcích a dopadech intervencí je nutné již v rámci programování. Rozpracovat Strategii regionálního rozvoje ČR na území kraje v rámci dokumentu, který umožní vytvořit společný rámec pro sladění a koordinaci územních strategií měst, aglomerací a venkova a tím uplatnění integrovaného a územního přístupu. Shrnutí - Integrované strategie rozvoje regionu, resp. Regionální intervenční rámec

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK Mgr. Michael Otta