Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R16_Jednoduché úrokování TEMA: Matematika.
Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. M. Knoblochová NÁZEV:VY_62_INOVACE_01A_14 Spotřebitelský úvěr, hypoteční.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Finanční matematika 5. (finanční gramotnost) Složené úrokování zkráceně.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Microsoft Office 2010 Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce: , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Numerická gramotnost Ing. Barbora Chmelíková.
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Složené úrokování Tematická oblast
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Číselné množiny - přehled
IAS 17 Leasingy.
Kód vzdělávacího materiálu:
Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET 2
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Finanční matematika 4. (finanční gramotnost) Složené úrokování
Gymnasium Jižní Město Praha
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: Jednoduché úročení Autor: Mgr. Ivona Vochozková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
VY_62_INOVACE_ – Bezhotovostní platební styk
PŮJČUJI PENÍZE, CENNOU VĚC
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
MS Excel – příklady na databázové funkce
výpočty „kádinkovou“ metodou
IRACIONÁLNÍ ROVNICE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
výpočty „kádinkovou“ metodou
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Lomené výrazy (2) Podmínky řešitelnost
VENNOVY DIAGRAMY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Splátkový kalendář s využitím MS Excel
Seminář o stavebním spoření
VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_Pel_I_08 Výrazy lomené – podmínky2
Transkript prezentace:

Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Umořování dluhu Umořování dluhu je splácení úročených dluhů (půjček), pomocí opakovaných plateb. Umořování dluhu má charakter důchodu vypláceného dlužníkem věřiteli. Při tvorbě umořovacího plánu budeme využívát MS Excel.

Umořovací plán Umořovací plán je důležitý dokument z hlediska dlužníka i věřitele. Jednotlivá období obsahují: ● výši splátky, ● výši úmoru dluhu, ● výši úroku z dluhu, ● výši zbývající dlužné částky (stav dluhu po odečtení úmoru).

Splátka dluhu Každá splátka se skládá ze dvou částí: ● úmor dluhu – část, která postupně snižuje dlužnou částku, ● úrok z dluhu -část, která splácí úrok ze zbývajícího dluhu (s postupným snižováním dlužné částky velikost této složky klesá).

Splátka dluhu Splátky dluhu rozlišujeme: ● stejné splátky – všechny splátky mají stejnou hodnotu (s vyjímkou poslední neúplné splátky), ● nestejné splátky – splátky nemají stejnou výši, mění se podle daného pravidla.

Umořování dluhu – nestejné splátky Výše splátky v jednotlivých splátkách je různá. Mění se podle předem stanovenému schématu. Součet úmorů v jednotlivých splátkách se musí rovnat celkovému dluhu. Stav dluhu po poslední splátce musí být nula.

Příklad – nestejné splátky Úvěr ve výši Kč má být splacen splátkami na konci jednotlivých let. Úmor dluhu v první splátce bude Kč. V další splátkách bude úmor narůstat vždy o 15 % předchozího úmoru. Úroková míra je 9 % p.a. Sestavte umořovací plán.

Příklad – nestejné splátky Umořovací plán – MS Excel

Umořování dluhu – stejné splátky Výše splátky je stálá po celou dobu splácení dluhu (případně s vyjímkou poslední neúplné splátky). Výše splátky odpovídá: ● předepsané době umořování, ● předepsané výši splátky. F

Umořování dluhu – stejné splátky Úvěr ve výši Kč má být splacen stejnými měsíčními splátkami ve výši Kč. Sestavte umořovací plán při úrokové míře 5 % p.a. s měsíčním úročením

Umořování dluhu – stejné splátky Umořovací plán – MS Excel

Umořování dluhu Použitá literatura: Cipra T.: Finanční matematika v praxi Hindls R., Hronová S., Cipra T.: Kvantitativní metody a informatika Macháček O.: Finanční a pojistná matematika www stránky: „google.cz“ www stránky: „ seznam.cz“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí