[ 1 ] SÚKL a Novinky v oblasti KH ( + nejčastěji se opakující chyby) MUDr. Alice NĚMCOVÁ SÚKL – Sekce registrací oddělení klinického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Nejen novinky v oblasti klinického hodnocení léčiv
Útvar krizového řízení
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
ZKUŠENOSTI S KLINICKÝM HODNOCENÍM DIAGNOSTICKÝCH RADIOFARMAK
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Nedostatky zasílaných zpráv a informací v průběhu klinického hodnocení MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 1.
[ 1 ] © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP2 Seminář pro příjemce grantů MGS.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář Oddělení klinického hodnocení, a © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dokumentace k žádosti o.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Informace o výzvě pro školy
Přihlášení uživatele do portálu
odbor politiky bydlení
Nová farmakovigilanční legislativa
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Správa sociálního zabezpečení
Příprava studijního programu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_STAVEBNÍ.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Kontrola prací s cytostatiky
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

[ 1 ] SÚKL a Novinky v oblasti KH ( + nejčastěji se opakující chyby) MUDr. Alice NĚMCOVÁ SÚKL – Sekce registrací oddělení klinického hodnocení

[ 2 ] SÚKL a Obsah: 1) pokyn KLH-EK-01 2) pokyn SKP-1 3) aktuální informace ke značení obalů hodnocených LP 4) aktuální informace k lékárnám – dotazníkový průzkum 5) nejčastěji se opakující nedostatky v komunikaci a předkládané dokumentaci

[ 3 ] SÚKL a Pokyn KLH-EK-01 Žádost o stanovisko EK k provedení KH v ČR – požadavky na předkládanou dokumentaci

[ 4 ] SÚKL a POKYN KLH-EK-01: záměr – harmonizace činnosti EK sjednocení požadavků pro zadavatele transparentnost práce EK

[ 5 ] SÚKL a TVORBA POKYNU: 2007 – pracovní skupina MEK+SÚKL příprava podkladů, draft pokynu k připomínkám všem EK vypořádání připomínek, zpracování konečné verze odsouhlasené pracovní skupinou MEK+SÚKL platný od (připravena angl.verze)

[ 6 ] SÚKL a POKYN KLH-EK-01: pokyn – požadavky na předkládanou dokumentaci 1. příloha = žádost o vyjádření stanoviska EK s prováděním KH 2. příloha – osnova pro souhrn protokolu v č.j. 3. příloha – dotazník EK k předkládanému KH

[ 7 ] SÚKL a POKYN KLH-EK-01: požadavek na předkládanou dokumentaci – formát, MEK vs. LEK přehled dokumentů – vychází z : evropské guideline pro EK legislativních požadavků právních předpisů ČR zvláštní požadavky multicentrických EK v ČR

[ 8 ] SÚKL a POKYN KLH-EK-01: požadavky na předkládanou dokumentaci žádost pro MEK – LEK přehled dokumentů základní dokumentace KH informace k centru informace o zkoušejících + pomocném personálu kompenzace pro zkoušející a SH smlouvy/dohody – mezi zadavatelem a centrem pojištění

[ 9 ] SÚKL a POKYN KLH-EK-01: zvláštní požadavky EK v ČR – dotazník EK v č.j. (příloha č. 3) požadavek na dokumenty pro centrum v jiném ZZ: registrace nestátního ZZ prohlášení o vybavenosti pracoviště ve vztahu ke KH doklad o kvalifikaci zkoušejícího

[ 10 ] SÚKL a POKYN KLH-EK-01: požadavky na předkládanou dokumentaci doplňující a vysvětlující informace průvodní dopis upřesnění požadovaných informací o zkoušejících a jejich spolupracovnících náborové a informační materiály kompenzace/odměny zkoušejícím metodické poznámky k textu IP/IS

[ 11 ] SÚKL a Příloha č. 1 k pokynu KLH-EK-01: žádost o vyjádření stanoviska EK s prováděním KH (vychází se stanoviska EK) informace zadavateli klinickém hodnocení centrech zkoušejících seznam předkládané dokumentace

[ 12 ] SÚKL a Příloha č. 2 k pokynu KLH-EK-01: osnova pro Souhrn protokolu v č.j. ucelená stručná informace o KH o hodnocených LP cíle a sledované parametry výběr populace léčbě systém vizit a kontrolních vyšetření (dle vyhlášky 226/2008 Sb. SKP - § 13 – požadavky pro lékovou agenturu)

[ 13 ] SÚKL a Příloha č. 3 k pokynu KLH-EK-01: Dotazník k předkládanému KH hum. LP - 6 částí – dotazy: vztahující se k protokolu (zkratka názvu, prospěch z realizace KH) vztahující se k SH (rizika, etické posouzení, výdaje SH, kompenzace, předání informace praktickému lékaři, způsob získávání IS) vztahující se k léčivým přípravkům (výčet léků použitých v průběhu KH, sp.radiofarmaka, ATB, nutnost vysazení standardní léčby před zahájením KH...)

[ 14 ] SÚKL a Příloha č. 3 k pokynu KLH-EK-01: dotazy k : vizitám a vyšetřením (intervence, rentgenové a radioisotopové vyšetření, krevní vzorky, vzorky tkání, FK, DNA) k pojištění (je zajištěno pojištění pro zkoušející a zadavatele; obsahuje pojistná smlouva výluky z pojistného krytí, obsahuje spoluúčast, výše max. odškodnění pro SH) doplňující dotazy (použití zdravotnických prostředků, jiné důležité skutečnosti) Podpis – osoby, která dotazník vyplnila (ev. zkoušejícího)

[ 15 ] SÚKL a Dotazy – diskuse

[ 16 ] SÚKL a Pokyn SKP-1 Vydání certifikátů správné klinické praxe platnost od

[ 17 ] SÚKL a pokyn SKP-1: § 13 odst. 2 písm. a) bod 3 zákona č. 378/2007 Sb. definuje podmínky pro vydání certifikátu SKP na žádost pro zařízení provádějící bioekvivalenční a farmakokinetické studie

[ 18 ] SÚKL a pokyn SKP-1: požádat může provozovatel zařízení se sídlem společnosti a klinickým zařízením v ČR formulář žádosti – příloha č.1 + doklad o zaplacení poplatku ( Kč) kód I- 027 – dle vyhlášky 427/2008 Sb. posouzení úplnosti žádosti + kontrola na místě  vydání certifikátu

[ 19 ] SÚKL a Pokyn KLH - 21 Hlášení nežádoucích účinků humánních léčivých přípravků v klinickém hodnocení verze 4, platnost od

[ 20 ] SÚKL a pokyn KLH-21: Hlášení zkoušejícím – hlásí zadavatel: SUSAR hodnoceného LP (registrovaného či neregistrovaného v ČR) z daného klinického hodnocení, ke kterému došlo na území EU či ve 3. zemi hlásí dle nastavených pravidel zadavatele: buď do 15 dnů, odslepené, ale bez uvedení identifikačního čísla subjektu – bez celé identifikace subjektu a bez identifikace LP. nebo je zasílá á 6 měsíců formou Line listing bez uvedení identifikačních kódů subjektů i bez identifikace LP

[ 21 ] SÚKL a Značení hodnocených LP

[ 22 ] SÚKL a Značení hodnocených LP: balení a značení hodnocených LP prováděných lékárnou (web KH – informace) povolení k výrobě se nepožaduje pro úpravu LP před použitím nebo pro přebalování, je-li tato činnost prováděna ve ZZ farmaceuty a LP je ve ZZ použit ZZ, které nemá lékárnu, může využít jinou lékárnu se schváleným rozsahem činnosti odpovídající požadavkům zadavatele často se týká komparátorů v KH, hl. je-li použit přípravek registrovaný v ČR

[ 23 ] SÚKL a Značení hodnocených LP: nezbytné údaje: identifikace KH identifikace subjektu hodnocení text „Pouze pro účely klinického hodnocení“ text „Uchovávejte mimo dosah dětí“

[ 24 ] SÚKL a Značení hodnocených LP: v případě cizojazyčných textů: štítek s informačními údaji v č.j. znamenalo-li by přelepení vnitřního obalu riziko jeho narušení (stříkačky) – ponechat cizojazyčný text, ale musí být uveden ve Study Protocolu + překlad v češtině buď na centru (podává-li lék lékař) nebo přiložen k přípravku a uveden v IP/IS (dostává-li LP subjekt domů)

[ 25 ] SÚKL a Značení hodnocených LP: v případě registrovaných LP u otevřeného KH, které jsou brány z našeho trhu: štítek s identifikací KH; identifikací subjektu hodnocení a textem „Pouze pro účely klinického hodnocení“ použití jedné šarže – dohledatelnost v lékárně, musí být skladovány samostatně

[ 26 ] SÚKL a LÉKÁRNY vs hodnocené LP

[ 27 ] SÚKL a Lékárny - dotazník: 85 nemocničních lékáren – vráceno 22 vyplněných Na kolika KH se spolupodílíte? Zajišťujete převzetí zásilky LP od distributora, skladování LP v lékárně a postupné vydávání LP do centra? Zajišťujete převzetí zásilky LP od distributora a následné vydání LP do centra? Zajišťujete převzetí zásilky LP od distributora, skladování LP v lékárně a postupné vydávání LP subjektům? Zajišťují vaši pracovníci činnost v centru? Máte problémy ve vykazování hodnocených LP? Máte problémy se zajištěním skladování? Máte problémy se zajištěním monitoringu?

[ 28 ] SÚKL a Lékárny – hodnocené LP: hodnocené LP s obsahem omamných či psychotropních látek : evidence samostatně skladovat v trezoru – odděleně od ostatních opiátů při výdeji na Rp – s modrým pruhem (pro účely KH)

[ 29 ] SÚKL a Opakující se nedostatky

[ 30 ] SÚKL a Opakující se nedostatky: nevyžádaná dokumentace KH nedostatečná identifikace KH při doplňujících informacích komunikace není vedena s posuzovatelem, dotazy se obrací na mě (hl. u již běžících KH) FD – komparátory, standardní Th LP reg. v ČR, ale berou z jiného státu zdravotnické prostředky změny zadavatele, změny kontaktů

[ 31 ] SÚKL a Opakující se nedostatky: výzva k doplnění dokumentace – nedostatečná odpověď – další šance k doplnění, ALE je třeba požádat o přerušení SŘ! USR – opakovaně nedostatečné informace, SÚKL si musí vyžádat doplnění sdělení důvod stav KH v ČR plánovaná opatření doplňky IP/IS…

[ 32 ] SÚKL a Co přinesl rok 2009: zahájení VHP nové pokyny – KLH-EK-01, SKP-1 doplněk k informací o značení obalů LP datové schránky zkrácení doby posouzení pro BE

[ 33 ] SÚKL a A co dál? dořešit problematiku přípravků LTB vs. LP moderní terapie, nastavit regulaci obnovit pravidelné schůzky zástupců farm.firem, CRO, EK, odborných společností hledat nové cesty v komunikaci s LEK a k harmonizaci jejich práce zkoušející vs. SKP ??? …..