Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Mechanismy evaluace kulturních služeb
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Globální oteplování Vít Kmoch.
Koncepce environmentální bezpečnosti
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionální politika RP ČR.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
její znečištění a důsledky
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vodohospodářské aktuality
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Strategie regionu, obce
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Fakta o klimatických změnách
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
PODNEBÍ.
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Offsety a kompenzace CO2. Možnost pro firmy i jednotlivce
Důsledky globální změny klimatu
Prezentace emisí GHG u 50 nejvýznamnějších podniků českého byznysu
Transkript prezentace:

Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 1

Proč změna klimatu CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 2 Nejvýznamnější globální ekologický problém současnosti S 95% jistotou je za globální změnu odpovědný člověk a vypouštění emisí tzv. skleníkových plynů (oxid uhličitý, metan ad.) Nejvýznamnějším projevem změny klimatu je rostoucí teplota (o 2‒4 °C) Z globálního hlediska byl rok 2015 nejteplejším v historii Země Průměrná teplotaNárůst hladiny oceánů +4 mm/rok 0,71 °C století

Proč změna klimatu v ČR CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 3 Nárůst průměrných teplot: V období 1861 – 1910 byla průměrná roční teplota 9,1 °C, v období 1911 – 1960 byla 9,6 °C a v období 1961 – ,4 °C. Podobné změny ve vývoji srážkového režimu vysledovat nelze, nicméně základní rysy ročního chodu srážek zůstávají zachovány – maximum srážek v létě, minimum v zimě. V posledních dvou desetiletích došlo ke zvýšení počtů dní s vysokými (letní a tropické dny) a snížení počtů dní s nízkými teplotami (ledové dny, mrazové dny a arktické dny). Počet letních dní v roce se zvýšil o 12, tropických dní o 6, a naopak počet mrazových dní v průměru klesl o 6 a ledových dní o jeden den za rok. Četnost výskytu přívalových srážek se v posledních dvou desetiletích zvyšuje.

Proč změna klimatu v ČR - predikce CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 4 Zvýšení průměrné teploty vzduchu: kolem roku 2030 o 1°C, o 1,5 – 2,5°C, zejména v létě o 2,7 °C, nejméně v zimě - o 1,8 °C. dojde o poklesu srážkových úhrnů, zejména v letním a zimním období (v horských oblastech až o 20 %). zvýšení průměrných, maximálních i minimálních teplot zvýšení počtu tropických nocí a letních a tropických dnů snížení počtu ledových a mrazových dnů zvýšení počtu horkých vln zesílení efektu městského tepelného ostrova snížení množství sněhu v horských oblastech zvýšení počtu epizod sucha mírnému posunu v hodnocení rizika požárů

Celosvětové a národní aktivity CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 5 12/2016 Klimatický Summit OSN v Paříži Cíl: udržet růst globální teploty mezi + 2 °C a + 1,5 °C Snížit emise skleníkových plynů, realizovat adaptace na důsledky klimatických změn 22. dubna 2016 byla dohoda podepsána v New Yorku Česká republika: Koncepční dokument: „Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR“ (Ministerstvo životního prostředí) + Akční plán Přesun aktivit na místní úroveň: „Město Hrádek nad Nisou spolu s Novým Borem budou mezi prvními městy v ČR, které budou mít vytvořenou a přijatou adaptační strategií“.

Adaptační strategie pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 6 Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou je rámcovým koncepčním dokumentem, který městu napomůže systematicky reagovat na předpokládané dopady změny klimatu. Na realizaci adaptačních opatření ve městech se váží dotační finanční prostředky ve stávajícím programovém období Evropské unie 2014–2020. Existence adaptační strategie na úrovni města bude výhodou při čerpání těchto prostředků.

Adaptační strategie II CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 7 Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou obsahuje soubor adaptačních priorit, cílů a opatření. Ta jsou členěna do následujících oblastí: Modrá infrastruktura (voda) Ochrana před riziky Hospodaření v krajině Využití urbanizovaného území Podpůrné nástroje a opatření

Adaptační strategie III CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 8 Ta jsou členěna do následujících priorit: I.Zlepšit retenční schopnost krajiny v okolí Hrádku nad Nisou II.Zajistit dostatečné množství zdrojů pitné vody (podzemní) a technické vody III.Realizovat protipovodňová opatření v souvislosti s Nisou a jejími přítoky IV.Zvýšit povědomí veřejnosti a ostatních subjektů o dopadech změny klimatu na město V.Rozvíjet zelenou infrastrukturu (zelené plochy, skladba zeleně, veřejná zeleň, zelené střechy ad.) s ohledem na změny klimatu VI.Zabezpečit technickou infrastrukturu ve městě (budovy, vodovody, kanalizace, komunikace) s ohledem na změny klimatu VII.Zvýšení energetické efektivity a snížení emisí skleníkových plynů na území města

Adaptační strategie IV CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova 337/6, Rudná 9 Průběh prací: Zapojení veřejnosti – informační články, anketa mezi obyvateli (540), osvětová akce (Dožínky 2015) Zapojení klíčových aktérů/expertů prostřednictvím řízeného rozhovoru Kulatý stůl – – definování oblastí, vize a priorit Zpracováno v rámci projektu „Zvyšování povědomí o adaptačních opatřeních na změnu klimatu v prostředí českých měst s využitím norských zkušeností“. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

10 CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Ke Školce 1319/5f, Rudná Kontakt Josef Novák, Ph.D. CI2, o. p. s.