MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II. Podniky podle sektorů a hospodářských odvětví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Co to je, když se řekne „FRANCHISING“? Petra Dillingerová SŠ KNIH, o.p.s.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Průmyslová revoluce Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc010 Označení materiáludkc 10 _prum_rev_1870_1914.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
Daňové ráje Základy finančního práva Olga Sovová.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Obchod, trh Základy hospodaření.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PhDr. Markéta Sanalla Katedra ekonomie a veřejné správy
Konkurence.
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Autor: Ing. Alice Horáčková
Státní organizace.
Společné a koordinované politiky EU
Inovace a regionální rozvoj
FRENCHISING.
Výrobní faktory v organizaci
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Náměty pro činnost Národního fóra
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika– národní hospodářství
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Daň z příjmů právnických osob
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Univerzitní město Olomouc
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo sociálního zabezpečení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Název projektu: Moderní škola
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Digitální učební materiál
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Celkový základ daně.
Transkript prezentace:

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II

Podniky podle sektorů a hospodářských odvětví

Podniky podle velikosti Kritéria třídění: -Počet zaměstnanců (nejpoužívanější) -Velikost obratu -Velikost kapitálu -Velikost zisku

Podniky podle typu výroby Týká se pouze výrobních podniků.

Sdružení podniků Specializace (dělba práce) je proces v němž dochází k vyčleňování a osamostatňování jednotlivých oborů, podniků, které vyrábí stejné nebo podobné výrobky či nabízí stejné nebo podobné služby. Určitá specializace probíhá nejen v národním hospodářství, ale i ve světovém hospodářství (komparativní výhoda zemí). Souběžně se specializací probíhá výrobní kooperace a koncentrace.

Výrobní kooperace = přímá výrobní spolupráce mezi podniky mezi nimiž nejsou vztahy nadřízenosti či podřízenosti za účelem výroby finálního výrobku (subdodavatelé). = dobrovolné sdružení podniků právně samostatných a autonomních.

Zájmová sdružení a pracovní společenství = dobrovolná = prosazují zájmy svých členů = organizují jejich spolupráci (např. Sdružení automobilového průmyslu)

Konsorcium = dočasné, příležitostné sdružení podnikatelů k uskutečnění určitého podnikatelského záměru (1 podnik by na záměr nestačil kapitálově nebo by byl příliš rizikový) = většinou sdružení 2 a více mezinárodních podniků = česká legislativa tento výraz nezná (konsorcium lze utvořit na základě smlouvy o sdružení podle Obč. z. )

Společný podnik = sdružení dvou nebo více podnikatelů, z nichž ani jeden nemá rozhodující vliv = v ČR typický pro podniky se zahr. kapitálovou účastí = joint ventures – spojení dvou a více nezávislých podniků, aby uskutečnily určitý specifický cíl, podnik je řízen managementem vytvořeným z mateřských firem

Kartel = skupina výrobců či obchodníků stejného oboru, kteří vytvářejí spojenou prodejní organizaci (také syndikát) =cílem je odstranit vzájemnou konkurenci a zvýšit tak zisk = dnes jsou zakázány (EU, USA i jinde) v neformální podobě existují dodnes

Trust = původně monopolní spojení obchodních společností = tato forma podnikání je dnes zakázána = označení se používá pro poradenské, správcovské, investiční a jiné firmy poskytující služby

Franchising = nová forma sdružování podniků = na základě smlouvy nebo dohody poskytuje jeden subjekt (franchisor) jinému subjektu (příjemce franchisy) povolení užívat své obchodní jméno, značku, logo nebo jinou charakteristiku. = příjemce neztrácí samostatnost (podniká pod svým jménem a na vlastní riziko)

Výhody franchisingu: Pro příjemce: -Různé služby, školení managementu -Větší rozvoj Pro poskytovatele: -Šetří počáteční kapitál -Provozní náklady, mzdy

Koncentrace = koncentrace výroby – soustřeďování výroby do určité oblasti nebo na určité místo = podniky mohou zcela ztratit hospodářskou samostatnost (podřízenost jednotnému vedení), aniž ztratí právní samostatnost = ke koncentraci dochází smluvně nebo získáním většinové účasti

= výsledkem koncentrace je trvalé kapitálové spojení právně samostatných podniků (koncern, holding), nebo ztráta právní subjektivity původních podniků a vznik nového právního subjektu.

Koncern = sdružení právně samostatných podniků podřízených jednotnému vedení = koncern sám nemá právní subjektivitu =na základě smlouvy nebo kapitálové účasti

Holdingová společnost = firma, která drží velký balík akcií jiných společností a tím je ovládá = nazývána „mateřská společnost“ = ovládané společnosti „dceřiné společnosti“ Výhody: -Omezuje riziko -Volnost v podnikání pro dceřiné společnosti

Fúze = dobrovolné spojení dvou nebo více podniků do podniku jediného (všechny zanikají a vznikne jeden nový podnik nebo jeden podnik existuje dále a ostatní do něj vplynou) = je upravována zákonem (nemusí být ve veřejném zájmu) a sledována státními orgány, zda nevede ke vzniku monopolu

Typy fúze: -Horizontální fúze: dva podniky stejné výrobní fáze a odvětví, důvod spojení je efekt plynoucí z výroby ve velkém rozsahu -Vertikální fúze: podniky různých výrobních fází na sebe navazujících, důvod lepší koordinace a plánování výroby -Konglomerátní fúze: podniky bez jakéhokoli vzájemného vztahu

Důvody fúze: -Synergický efekt -Existence volných peněz -Daňové výhody -Snížení rizika -Rozšíření trhů

Průběh fúze:

Nadnárodní společnosti = výsledek mezinárodního obchodu, společného podnikání = ředitelství v mateřské zemi, pobočky v jiných zemích = některé se přeměňují v trans-nacionální korporace (např. ABB) = některá spojení podniků se nazývají strategické aliance (mezinárodní spolupráce podniků s cílem využít specifických předností jednotlivých partnerů)