Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
Advertisements

PRVOHORY VY_32_INOVACE_15_23. Prvohory – éra trilobitů před 545 mil. lety – 250 mil. lety Trilobiti nálezy i z našeho území oblast Barrandienu V interaktivní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Jihoamerické regiony Andské státy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_35.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Závěrečné opakování – 6. ročník 4,6 63,056 13, ,86 VY_42_INOVACE_19_01.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Konstrukce trojúhelníku
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Pythagorova věta VY_42_INOVACE_04_02.
Závěrečné opakování 7. ročník VY_42_INOVACE_35_01.
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vyjmenovaná slova V Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Dechové dřevěné nástroje
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Sčítání desetinných čísel
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Austrálie Ayers Rock (ULURU) VY_32_INOVACE_14_35
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
ZIMNÍ SPORTY VY_32_INOVACE_09_03
Republika Jižní Afrika
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Přírodní poměry - vodstvo
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
New York Obr. 16 VY_32_INOVACE_13_35
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Přímky, úsečky, rovnoběžky, kolmice, kružnice
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Transkript prezentace:

Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36

Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Pyramida zdravé výživy Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 3. října 2011 Ročník: 6. – 8. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdravý způsob života a péče o zdraví Téma: Pyramida zdravé výživy Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: Prezentace je určená k výkladu zdravé výživy, k porovnání vhodných a méně vhodných potravin a jejich začlenění do běžné stravy. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

Vývoj pyramidy V poslední době velká změna Dříve: Spodní patro – bílé pečivo, brambory, ovoce, zelenina, červenému masu se nevyhýbáme Horní patro: tuky – nerozlišujeme Dnes: Známe rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými tuky, mono a polysacharidy

Stará pyramida Obr. 1

Nová pyramida Obr. 2

Pravidla: Důležité je, aby strava byla pestrá a vyvážená Nejvíce vybíráme potraviny ze spodního patra, nejméně z patra nejvyššího Spodní patro neznamená, že můžeme konzumovat pouze tyto potraviny. I velké množství potravin z nejnižšího patra může škodit. Čas od času můžeme sníst i potraviny z nejvyššího patra, avšak měli bychom se jim vyhýbat Musíme rozlišovat dobré a špatné tuky, cukry a rostlinné a živočišné bílkoviny!!! Nezapomínáme na dostatečné množství tekutin

Pozor na: Tavené sýry – obsahují tavící soli Plísňové sýry Obsah jogurtu, kupujte jogurty s živou jogurtovou kulturou Obsah masa v uzeninách Margaríny – jezte raději čerstvé máslo nebo nahrazujte pomazánkami z tvarohu, lučiny, riccoty… Obsah zrníček v celozrnném pečivu

Co je v této pyramidě špatně?

[1] Stará pyramida Zdravé výživy. In: Bodyfit [online] [cit ]. Dostupné z: zdrave-vyzivy.phphttp:// zdrave-vyzivy.php [2] Nová pyramida Zdravé výživy. In: Bodyfit [online] [cit ]. Dostupné z: zdrave-vyzivy.phphttp:// zdrave-vyzivy.php Ostatní objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.