DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Advertisements

1 OBČANSKÁ DOHODA - NOVÁ FORMA KOORDINAČNÍ CENTRUM.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Demokracie Občanská výchova.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
VY_32_INOVACE_51_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Demokracie a její hodnoty
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Teorie státu.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
Právní základy státu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Politologie a mezinárodní vztahy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
volby Volební systémy v demokratických zemích
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

DEMOKRACIE

Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii je důležitá politická rovnost. 3)V demokratické společnosti není závazný názor většiny. 4)Principy demokracie zabraňují utlačování menšin většinou. 5)Každý občan bez rozdílu věku, rasy nebo náboženství má právo podílet se na politickém jednání.

Demokracie Demokracie je situace, kdy ve státě „vládne lid“. (Dufek, 2012) Demokracie je vláda lidu prostřednictvím lidu a pro lid. Jejím cílem je blaho všech občanů. (Abraham Lincoln)

Principy demokracie 1) Politická rovnost Každý dospělý občan má právo se podílet na politickém jednání. 2) Většinové rozhodování Politický názor, se kterým souhlasí většina národa, je závazný pro jeho představitele. Zde je ale nutné vyvarovat se utlačování menšin. 3) Politický pluralismus Zajišťuje právo menšinám, aby byly vyslyšeny a jejich názor se také bral v potaz.

Formy demokracie 1) Nepřímá demokracie = zastupitelská demokracie Občané vykonávají moc prostřednictvím volených zástupců, kteří reprezentují jejich zájmy. Parlament, politické strany, všeobecné volební právo, volný mandát Volný mandát znamená, že poslanec je při rozhodování vázán pouze svým názorem, nikoli názorem jeho politické strany.

2) Přímá demokracie Občané se podílí na rozhodování o mocenských záležitostech sami, nevolí si své zástupce. Lidové shromáždění, referendum Referendum je hlasování všeho lidu. ČR nemá ústavní zákon o referendu, jedno se ale konalo v roce 2003 o vstupu do Evropské unie. Častá jsou místní referenda. V současném světě se přímé demokracii blíží Švýcarsko, kde jsou referenda velmi častá.

Určete, které pojmy souvisí s demokracií přímou a nepřímou: přímádemokracienepřímá demokracie Volby do Senátu Referendum o přesunu nádraží v Brně Vstup do politické strany Volný poslanecký mandát Kandidát do krajského zastupitelstva Lidové shromáždění

O demokracii Zamyslete se: Platón ve svém díle Ústava spojoval demokracii s vládou lůzy. Jako ideální vládu navrhoval vládu filosofů. Měl pravdu? V čem by byla dobrá a v čem naopak špatná?

Totalita Totalitní režimy jsou systémy vlády, v nichž vládnoucí skupina neomezeně rozšiřuje svoji moc, plně kontroluje fungování společnosti a zasahuje do ní. (Dufek, 2010) Totalitní státy: mají jednu politickou stranu plně ovládají armádu kontrolují média, cenzurují kontrola společnosti prostřednictvím tajné policie centrálně řízené hospodářství

Nedemokratické systémy v současném světě Kolik zemí na světě, myslíte, je nedemokratických? V roce 2009 patřilo mezi nedemokratické země 74 států (ze 193), například Severní Korea, Kambodža, Bělorusko nebo Kuba. Dalších 20 až 30 zemí (jako Turecko, Kolumbie nebo Gruzie) nezaručuje plně všechny občanské svobody. Nejhoršími totalitními režimy bylo hitlerovské Německo a stalinovský Sovětský svaz.

Kvíz 1) Princip demokracie, který zajišťuje práva menšin, je politický a) pozitivismus.b) pluralismus.c) prakticismus. 2) Na politickém jednání se může podílet každý občan a) bez rozdílu.b) starší 15 let. c) starší 18 let. 3) Demokracie, kde si lidé volí své zástupce, se nazývá a) volená.b) nepřímá.c) přímá. 4) Hlasování všeho lidu o závažných státních otázkách je a) reference. b) volební kampaň. c) referendum. 5) Opakem demokracie je a) totalita.b) demografie.c) pluralita.

Citace DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN