Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách.............................. vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách.............................. vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,"— Transkript prezentace:

1 Jak a kam volíme u nás?

2 Ve volbách.............................. vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek, 2010) voliči představitele zájmy

3 Volební právo v ČR je: kontrolované rovnésvobodné všeobecné skupinovéneomezené přenositelnétajnévolné

4 To, jak budou volby probíhat, se řídí příslušnými zákony. V ČR probíhají volby zpravidla v pátek od 14 do 20 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Volby vyhlašuje prezident republiky.

5 Volební lístky obsahují seznam kandidátů na danou pozici. Ty obdrží každý oprávněný volič na adresu trvalého bydliště v předem stanoveném termínu. Spolu s volebními lístky dostane volič i podrobné informace, jak a kdy se volí. V den voleb může volič požádat o nové lístky u své volební komise. Volební komise se skládá z daného počtu lidí, jejichž úkolem je evidovat voliče, předat jim úřední volební obálku a po skončení voleb sečíst hlasy.

6 Volební místnost je pro každého občana dána místem jeho trvalého pobytu. Každý přísluší k nějakému volebnímu okrsku. Volební plenta je kryté místo určené pro úpravu volebního lístku a jeho vložení do obálky. Volební schránka je zapečetěna a otevírá se až po skončení voleb. Okrsky jsou vytvořeny tak, aby v každém bylo asi 1 000 voličů

7 kontrola totožnosti platným OP vhození hlasu do volební schránky příchod do volební místnosti vložení lístku do volební obálky za plentou odchod z volební místnosti zaevidování voliče ve volebním archu předání volební obálky úprava volebního lístku za plentou 2 7 1 6 8 3 4 5

8 1) se ze zdravotních důvodů se nemůžu dostavit do volební místnosti? 2) se chci zúčastnit voleb, ale žiji trvale v zahraničí? 3) chci volit jinde, než ve svém volebním okrsku?

9 Volič má právo odvolit doma, požádá-li si o to z vážných (zejména zdravotních) důvodů. V zahraničí probíhá volba na zastupitelských nebo konzulárních úřadech. Kdo chce volit jinde, než ve svém volebním okrsku, může si požádat o volební průkaz, který ho opravňuje volit na jakémkoli volebním místě.

10 Konají se jednou za 4 roky. Volí se 200 poslanců poměrným zastoupením. Za každý ze 14 volebních krajů se volí poměrný počet poslanců. Politická strana je zvolena do PS, získá-li více než 5% hlasů. Nejbližší následující volby proběhnou v roce 2014.

11 Konají se jednou za 2 roky ve 27 volebních obvodech (okresech).27 volebních obvodech Senát má celkem 81 senátorů. Každé dva roky se tedy obmění třetina Senátu. Za každý obvod je zvolen jeden senátor na volební období 6 let. Volby probíhají podle dvoukolového většinového systému. Vítězí kandidát s více než 50% hlasů. Do druhého kola postupují dva kandidáti, kteří získali nejvíce hlasů.

12 Konají se jednou za 4 roky ve 13 krajích ČR. Podle počtu obyvatel se volí 45 až 65 zastupitelů. Ti si mezi sebou zvolí krajského hejtmana. ČR má 14 krajů. V Hlavním městě Praha se nevolí, obdobnou funkci zde zastává zastupitelstvo města. Poslední volby proběhy v říjnu 2012, následující tedy budou v roce 2016. Královéhradecký i Pardubický kraj mají každý 45 zastupitelů.

13 Takzvané komunální volby se konají jednou za 4 roky. Volí se do zastupitelstev obcí, městysů, měst, městských částí a obvodů. Počet zastupitelů závisí na velikosti obce – od 5 do 55. Zvolení zastupitelé si mezi sebou vybírají starostu, ve větších městech primátora. Zastupitelstvo Hlavního města Prahy má 63 členů. Jejich pravomoci jsou obdobné jako u krajského zastupitelstva, ale volí se v komunálních volbách..

14 Konají se jednou za 5 let ve 27 členských zemích Evropské unie. Občané ČR volí 22 z 754 europoslanců. Nejbližší následující volby proběhnou v roce 2014. Volební účast byla v ČR v posledních volbách pouze 28,2%. Počet europoslanců se odvíjí od velikosti země, ale voliči z menších států bývají zvýhodněni větší váhou svého hlasu.

15 Referendum je ukázkou přímé demokracie. ČR nemá dosud žádný obecný zákon o celostátním referendu. Zatím proběhlo pouze jedno celostátní referendum – o přistoupení ČR k Evropské unii v roce 2003. Místní referenda jsou vyhlašována vcelku běžně, ale jsou závazná, pouze dostaví-li se k urnám alespoň 35% voličů. Zemí s velmi častým konáním referend je Švýcarsko.

16 Volba prezidenta je formou přímé demokracie, dosud prezidenta volil Parlament ČR. Volební období je 5 let. První přímé volby proběhnou dvoukolovým většinovým systémem na začátku roku 2013.

17 KÖHLEROVÁ, Tereza a Marek MOUDRÝ. Občanský a společenskovědní základ: Politologie Člověk v mezinárodních společenstvích. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o. ISBN 978-80-7402-121-3. DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN 978-807-3581-527. Volby.cz: Český statistický úřad [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.volby.cz/ Volby. Ministerstvo vnitra České republiky: Informační servis [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.mvcr.cz/volby.aspx


Stáhnout ppt "Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách.............................. vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,"

Podobné prezentace


Reklamy Google