Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Náročné komunikační situace v práci s lidmi s duševním onemocněním
Advertisements

Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Konflikty.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
Pozitivní hodnocení sebe
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Konflikty a způsoby jejich řešení
PSYCHICKÉ JEVY.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Zvládnu i náročné životní situace II.
KONFLIKT Božena Genrtová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
KUNSTOVÁ Interakce v sociálním styku. Interakce Je vzájemné ovlivňování. Interakce probíhá prostřednictvím všech předchozích prvků sociálního styku. Ovlivňování.
MEDIACE PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY garant vzdělávací akce Mgr. David Karel, Ph.D. Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Zážitky a my PhDr. Iva Štětovská, Ph.D.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Zpracovala: Simona Hyková
Teorie motivace Adéla Furiková.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Nákupní chování spotřebitele
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
Řídící struktury, malé a velké organizace
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
Model transkulturní péče
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Psychosociální učení ve skupině Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Katedra společenských věd ve sportu Fakulta sportovních studií.
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Řízení a plánování kariéry
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
MAS - rizika a ohrožení Michal Jarolímek, Jihočeská univerzita České Budějovice.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Profesionální rozvoj a další vzdělávání učitelů Reflexe v práci učitele.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
P s y c h o t e r a p i e Psychoterapie = léčba psychologickými prostředky, tj. ovlivňováním pacientova prožívání a počínání významovou stránkou jeho interakce.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Koučink dětí a mladistvých
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Psychologie učení.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Náročné životní situace
Konflikt Sociální psychologie.
Specifické metody SP LS 16
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK

Konflikty Intrapersonální (vnitřní) Dotýkají se motivace a rozhodování jedince Typy: + + (zvládání) _ _ (prožívání) +_ +_ (četnost) Interpersonální Mezi více jedinci či skupinami jedinců Výrazně propojené se vzájemnou ne/komunikací

Vnímání a prožívání konfliktů Složka prožitková (jak to prožíváme) x Složka věcná (o co jde) Emočně často převládá negativní hodnocení (nepohoda, hněv, znechucení, stud…), ale zároveň dochází k uvolnění a mobilizaci sil

Interpersonální konflikty Přítomnost 2 a více stran konfliktu Vzájemné působení stran konfliktu na sebe po nějaký čas Strany konfliktu se odlišují (zájmy, cíle hodnoty atp.)

Mýty o konfliktech Existence zcela bezkonfliktního člověka Nutně dramatický průběh konfliktu Pravé poznání nastane až při konfliktu Konflikt je cosi mimořádného a eticky nepatřičného Silnější vítězí Nepřípustnost a nepatřičnost kompromisu

Zkušenosti s konflikty, informace, kultura Předchozí životní, osobní, rodinná atp. zkušenost ovlivňuje postoj ke konfliktu Prostředí, v němž žijeme, ovlivňuje naše vnímání konfliktu i přístup k jeho řešení Postoj ke konfliktu mohou ovlivňovat i kulturní tradice, genderové či profesní stereotypy atp.

Varianty zvládání konfliktu Konfrontace (agresivní řešení kdo z koho) –rychlé, uvolňující napětí, nepřehlédnutelné Vyhnutí se (symbolické či faktické uniknutí z konfliktu) – získání času, klidnější vnější průběh,další informace Řešení konfliktu – nároky na čas, energii, otevřenost, naslouchání, flexibilitu…

Metaforické členění Pasivita (želva) – mít svůj klid Agresivita (žralok) – prosadit sebe, úkol Zaměření na druhé (medvídek) – atmosféra, vztahy, druzí Kompromis (liška) – ber a dávej (někdy mechanické) Kooperativita (sova) – co je ziskem

Dobré řešení (zisk pro oba): Zisk (co je ziskem se může výrazně lišit!) Přijatelnost (respektujeme rozmezí!) Proveditelnost (pozor na zdánlivou realizaci pod tlakem!) Konkrétnost (co, kdo, jak a do kdy udělá, jak bude postupovat, když nebude možné – pravidla odsouhlasená)

Komunikace v konfliktu: Význam „třetího“ při zaseknuté komunikaci (facilitátor, mediátor, poradce atp.) problém důvěryhodnosti a umění odejít z komunikace včas Srozumitelnost i redundance v komunikaci Hledání společného Vzájemný respekt

Cvičení – zpráva o sobě: Já PROŽÍVÁM…jednoduchý pocit Když ty děláš (konkréta) Protože (nahlédnutí do prožitků i motivace) A přál/a bych si, aby… (možnost) Pozor na tabu témata!

Nebojte se konfliktů, Pobízejí nás na cestě kupředu v osobním vývoji!!!