NOVÝ ZÁKON O ODPADECH V ČESKÉ REPUBLICE Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí ENVIRO 2016, Ostravice, 22. –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Spole č n ě dosáhneme více Sdružení obcí Vyso č iny, z.s.p.o. Matky Boží 1182/9, Jihlava , Jihlava Řízené.
Podpoří vláda recyklaci nebo plýtvání? 8. prosince 2015.
Stav legislativy OH a plnění Programu předcházení vzniku odpadů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Charakterizace strusky ze zařízení pro energetické využití odpadů Aneta Krausová, Michal Šyc, Radovan Šomplák, Martin Pavlas, Petra Kameníková, Ústav chemických.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Statutární město Brno Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna Brno.
Partyzánská 1/7 PRAHA Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
1 Právní režim nakládání s odpady I. Průchová. 2 Prameny právní úpravy Zák.č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů Zák.č. 185/2001 Sb.,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Odpady a odpadové hospodářství I Ing. Milan Březina, CSc. (budova A 1.p. 177b, tel.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
model fungování a praxe
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Produkce a nakládání s odpady v roce 2010
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Seminář k problematice IPPC
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Spolek Odpady Olomouckého kraje, z. s. Konference samospráv Olomouc 21
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” – Praha,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
POH Středočeského kraje
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Oběhové hospodářství v praxi
ministr práce a sociálních věcí
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR
Školení obcí Olomouckého kraje
PODNIKATELSKÁ RADA, MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Změna rozsahu definice elektrozařízení
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Fond Vysočiny Odpady 2018 Ing. Eva Navrátilová Jihlava 10. dubna 2018
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

NOVÝ ZÁKON O ODPADECH V ČESKÉ REPUBLICE Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí ENVIRO 2016, Ostravice, 22. –

OBSAH PREZENTACE Nová legislativa odpadového hospodářství Data o odpadovém hospodářství ČR

Nová legislativa odpadového hospodářství Rozdělení stávajícího zákona o odpadech. Vytvoření dvou zákonů. Zákon o odpadech – oblast odpadů. Zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností – oddělení oblasti zpětného odběru ze stávajícího zákona o odpadech. Vybrané výrobky s ukončenou životností: elektroodpady, baterie, akumulátory, pneumatiky, autovraky.

Harmonogram zákona o odpadech Návrh zákona o odpadech: o meziresortní připomínkové řízení o vypořádání MPŘ – několik konferenčních vypořádání – květen/červen 2016 o odeslání návrhu zákona do LRV - červenec 2016 o projednání návrhu zákona v 5 komisích LRV – srpen 2016 o projednávání na plénu LRV – 8. září 2016 (přerušeno) o projednávání ve vládě – listopad 2016 o projednání v PSP a Senátu – zahájení - konec 4Q 2016 o schvalování zákona o odpadech o účinnost zákona

Harmonogram zákona o vybraných VUŽ Návrh zákona o vybraných VUŽ: o meziresortní připomínkové řízení o vypořádání MPŘ – několik konferenčních vypořádání – květen/červen 2016 o odeslání návrhu zákona do LRV - červenec 2016 o projednání návrhu zákona v 5 komisích LRV – srpen 2016 o projednávání na plénu LRV – 8. září 2016 (přerušeno) o projednávání ve vládě – listopad 2016 o projednání v PSP a Senátu – zahájení - konec 4Q 2016 o schvalování zákona o VUŽ o účinnost zákona

NOVÝ ZÁKON O ODPADECH

Hlavní priority zákona o odpadech Splnění povinností ČR ze směrnic EU (vč. částečně nového návrhu změn ve směrnici o odpadech) Naplňování hierarchie nakládání s odpady Legislativní podpora zvýšení recyklace odpadů a oběhového hospodářství Odklon odpadů ze skládek Minimalizace nelegálního nakládání s odpady Sjednocení podmínek pro nakládání odpady a jejich lepší vymahatelnost Zpřehlednění přechodu odpad/neodpad Zpřísnění podmínek provozu mobilních zařízení Posílení prevence vzniku černých skládek

Hlavní priority zákona o odpadech Evidence a ohlašování povinných subjektů Zavedení nových institutů - obchodník s odpady; zprostředkovatel nakládání s odpady Povinné pojištění zařízení pro nakládání s odpady Posílení ekonomických nástrojů (poplatky za ukládání odpadů na skládky) Posílení možností zavedení motivačních plateb pro občany Změny v oblasti přestupků a sankcí

Hlavní diskutované oblasti Ekonomické nástroje – poplatek za skládkování, recyklační sleva. Zákaz skládkování v roce Technické zabezpečení skládek. Zapojení živnostníků do obecních systémů. Zpřísňování provozu některých druhů zařízení pro nakládání s odpady (mobilní zařízení, sběrny odpadů). Povinné pojištění zařízení pro nakládání s odpady. Povinné odevzdávání odpadů od občanů do systému obce. Svazky obcí a meziobecní spolupráce v odpadovém hospodářství. Řešení tématiky dat o odpadech (ČSÚ, MŽP).

Podpora využití odpadů z pohledu nového zákona o odpadech Povinné třídění odpadů (i kovů a bioodpadů). Zákaz skládkování využitelných a recyklovatelných odpadů od roku Zvyšování poplatku za ukládání odpadů na skládku (viz dále). Zvyšování úrovně recyklace a omezování skládkování může být impulsem pro recyklační průmysl. Zvyšování úrovně recyklace po roce 2020 – balíček EK pro oběhové hospodářství (2025, 2030) – zohledněn v návrhu nového zákona o odpadech.

Podpora využití odpadů z pohledu nového zákona o odpadech Obec je v kalendářním roce 2025 a následujících povinna předat k recyklaci alespoň 60% komunálních odpadů, kterých je v daném kalendářním roce původcem. Podnikající fyzická osoba a právnická osoba, s výjimkou podnikajících fyzických osob a právnických osob zapojených s veškerým komunálním odpadem, kterého je původcem, do obecního systému, je v kalendářním roce 2025 a následujících povinna předat k recyklaci alespoň 60% komunálních odpadů, kterých je v daném kalendářním roce původcem.

Poplatek za ukládání odpadů na skládku Zvyšování poplatku za skládkování odpadů. Navržena významná progrese u recyklovatelných a využitelných odpadů. Doporučení Evropské komise: EC Recommendations (2012) – Increase progressively the existing landfill tax to divert waste from landfill. Country report EC (2016) - The rate of tax on landfill is deemed too low to support the waste hierarchy.

Poplatek za ukládání odpadů na skládku Zavedení „recyklační slevy“, pokud bude dosaženo stanovených úrovní recyklace. Snížení poplatku u nebezpečných odpadů – ČR jeden z nejvyšších poplatků v EU (zákaz skládkování spalitelných NO). Zavedení kategorie „ vybraný technologický odpad“ – prevence vzniku problematického nakládání s vybranými druhy odpadů – snížená sazba. TZS – nezpoplatněno – 25% hmotnostních – započítávány i neodpadní materiály.

Poplatek za skládkování odpadů

Celkové zpoplatnění uložení komunálního odpadu na skládku v zemích EU (rok 2012, €/t odpadu)

Vývoj skládkovacího poplatku – 11 ČS EU Zdroj: EC, BioIntelligence, Use Economic Instruments and Waste Management Performance, 2012.

DATA O ODPADECH

Odpady v datech – 2014 Česká republika 30,46 mil. tun ostatní odpady 1,56 mil. tun nebezpečné odpady 79,5 % materiálově využito 3,5 % energeticky využito 10,3 % skládkováno bez využití

Odpady v datech – 2014 Komunální odpady 17 % z celkového množství odpadu v ČR 506 kg na občana ČR 34,8 % materiálově využito 11,8 % energeticky využito 48,3 % skládkováno bez využití

2030

DĚKUJI ZA POZORNOST. Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D.