Geometrická nivelace ze středu Daniel Čaban. - Geometrická nivelace využívá body, které se nazývají přestavové - Mezi tyto body se umístí nivelační stroj(2)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM USB mikroskop.
F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.
Základní škola Čelákovice
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Měření délky pevného tělesa
Elektrické stroje točivé
Technologie – Měření a orýsování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Dřevěná zednická koza CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_17
Určení měrných skupenských tepel vody
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Matematika Směrnicový tvar přímky
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Poměr v základním tvaru.
Gymnasium Jižní Město Praha
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZESILOVAČE Rozdělení do tříd.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovnice s absolutní hodnotou I.
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Měření délky.
VLASTNOSTI LÁTEK I délka, hmotnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Kmity.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Přesnost a chyby měření
Poměr v základním tvaru.
Kruh a kružnice Základní názvosloví Středová a osová souměrnost
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Jednoduché stroje Tercie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
2. Centrální gravitační pole
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Geometrická nivelace ze středu Daniel Čaban

- Geometrická nivelace využívá body, které se nazývají přestavové - Mezi tyto body se umístí nivelační stroj(2) - na bodech je postavena nivelační lať(1,3) - z…čtení vzad - p…čtení vpřed - výsledkem měření je: ΔV AB = z - p

Pomůcky: Nivelační stroj: a) S nivelační libelou- starší typ b) S kompenzátorem- moderní konstrukce, kompenzátor je zařízení, které samočinně urovná záměrnou přímku do vodorovné polohy (princip kyvadla). -Nivelační stroj se urovnává: a) pomocí stavěcích šroubů b) pomocí stavěcích klínů

Stativ: - pevný nebo skládací, zpravidla kovový Nivelační lať: m dlouhá, šířka 4-10 cm, má na sobě dělení: po metru (liché černě a sudé červeně), po decimetrech a uvnitř po centimetrech a milimetry se odhadují. Nivelační podložka - litinová, ve spodní části 3 hroty, v horní části 1 výstupek na který se umístí nivelační lať.

Olovnice: - mosazné nebo železné závaží zavěšené na provázku Postup při měření ze středu: 1) Postavení stativu - při běžném technickém měření vzdálenost krokujeme -u přesné nivelace vzdálenost měříme a stroj zcetrujeme -stativ postavíme tak, aby hrot olovnice směřoval nad vyznačený bod a upevníme na něj stroj

2) Urovnání alhidády do vodorovné polohy-horizontace -pomocí stavěcích šroubů (podle pravidla: směr, kam se bude bublina pohybovat, je naznačen ukazováčkem pravé ruky)

3) Zaostření dalekohledu a nitkového kříže - musíme zaostřit dalekohled tak, abychom mohly přečíst hodnoty na nivelační lati a zároveň nitkový kříž.

4) Měření - 1.pomocník postaví nivelační lať na bod A, měřič provede měření vzad a zapíše naměřenou hodnotu - následně provedeme měření vpřed na 2. pomocníka

- 2. pomocník postaví nivelační lať na bod B, měřič obrátí a znovu nastaví stroj, provede měření vpřed a zapíše naměřenou hodnotu - obě hodnoty se poté odečtou a získáme výškový rozdíl - toto měření se využívá protože eliminuje chybu delta a tím se zvýší přesnost měření (tato chyba může vzniknout při neurovnání nivelační libely či poruše kompenzátoru- záměrná přímka není shodná s osou libely, chyba se při měření vzad přičte a při měření vpřed se zase odečte. Δ- delta ΔV AB = (z+Δ) – (p+Δ)

Zdroje: Sešit - Focení při školním měření