Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZESILOVAČE Rozdělení do tříd.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZESILOVAČE Rozdělení do tříd."— Transkript prezentace:

1 ZESILOVAČE Rozdělení do tříd

2 Zesilovač třídy „A" Výhodou třídy A je : Především malé zkreslení.
Ve třídě A pracují jednočinné zesilovače a zesi­lovače malých výkonů, kde je malá účinnost vyvážena jednoduchostí, malým počtem součástek a poměrnou spolehlivostí.

3 Zesilovač třídy „A"

4 Zesilovač třídy , B Zesilovač pracující ve třídě 8 (obr. 7.8) má klidový (pracovní) bod umístěn v bodě zániku kolektorového proudu. V klidovém stavu bez buzení neprochází tranzistorem proud a proto má zesilovač třídy B velkou účinnost (70 až 75 %). Protože je jedna půlperioda potlačená, využívá se třída B v dvojčinném zapojení, kde každý tranzistor zpracovává jednu polovinu budícího signálu.

5 Zesilovač třídy „AB" Při malých budících signálech se pracuje v zakřivených částech charakteristik (narůstá zkreslení), takové zesilovače pracují ve třídě AB (obr. 7.9). Pracovní bod se nachází mezi polohami pro třídu A a B (blíže ke třídě B).

6   Zesilovač třídy ,.C Zesilovač třídy C (obr. 7.10) má pracovní bod za oblastí zániku kolektorového proudu, tzn., že část signálu se ořízne a zbytek zesílí. Úhel otevření je 0 < n. Účin­nost je přibližně 85 až 90 %. Tyto zesilovače mají však velké zkreslení, proto se používají tam, kde tento nedostatek není chybou, např. v oddělovačích, omezova­čích, apod.

7


Stáhnout ppt "ZESILOVAČE Rozdělení do tříd."

Podobné prezentace


Reklamy Google