Faktory mortality, využívání stanovišť a podpora populací zajíce Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Ing.Jan Cukor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Ing. Luboš Kala Central MeetBike Expert Seminar
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Mechanika s Inventorem
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Projekt empirického výzkumu
Intenzivní odchov plůdku ryb
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Eva Měráková, Lenka Jandová
Zemědělství.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Hospodářská úprava lesa Legislativa
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Krajina a životní prostředí
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Nové populace Michal Řepík. Ochrana volně žijících populací (národní legislativa, mezinárodní úmluvy) Reintrodukce (repatriace) – navrácení druhu na původní.
Aktuální stav vývoje extenze Urban Planner Jaroslav Burian First StatGIS conference.
Infrastruktura a GIS aplikace krajského úřadu kraje Vysočina Odbor informatiky Oddělení správy GIS GIS Ostrava 2005,
9. KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ R O B O T I K A DUBEN 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Gabriel Baláž. Úvod Problematika zvýšených stavů jelení zvěře v Krušných horách Rozsáhlé přeměny (rekonstrukce) porostů náhradních dřevin (PND) Obnova.
Testování životního prostředí podle tabulek pro bažanta obecného Testování životního prostředí podle tabulek pro zajíce polního Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY DALŠÍ ETAPY PROJEKTU Kolektiv autorů.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Hodnocení kvality vzdělávání v Libereckém kraji Informace o průběhu projektu Ing. Petr Rychlovský.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Diplomová práce Vyhodnocení vlivu losa evropského na lesní porosty.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Řízení zásob ve výrobním podniku
Odbor životního prostředí
Výstup 1.X Modelový management vybraných typových porostů
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Dobré životní podmínky zvířat
Možnosti studia změn rostlinstva
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Vzdělávací akce s názvem
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Řízení zásob ve výrobním podniku
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Transkript prezentace:

Faktory mortality, využívání stanovišť a podpora populací zajíce Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Ing.Jan Cukor

Cíle řešení 1. Doba přežívání zajíců z intenzívních chovů, z volnosti ve vlastním home range, z volnosti při translokaci 2. Důvody mortality zaječí zvěře 3. Chování zajíců z intenzívních chovů, z volnosti ve vlastním home range, z volnosti po translokaci; vliv metodiky vypouštění na chování zvěře 4. Využívání stanovišť zaječí zvěří 5. Zdokumentování genofondu zvěře v pokusu 6. Vyhodnocení potenciálního významu posilování populací zaječí zvěře reintrodukcemi - Optimalizovaná metodika reintrodukcí zaječí zvěře - Metodika optimalizace zvyšování kvality životního prostředí dle stanovištních nároků zajíce jako bioindikačního druhu

Výstupy řešení 1. Dílčí výstup – ověření metodik; monitoring a mapování stanovišť za období 2015 (informace v populárně odborném tisku, seminář, ověření metodik, průběžná zpráva) 2. Dílčí výstup – informace o zajištění dílčího. experimentálního materiálu pro následné vyhodnocení za období 2016 (informace v populárně odborném tisku, seminář, ověření metodik, průběžná zpráva) 3. Závěrečná zpráva – souhrnný realizační výstup 2017 (Metodika managementu úprav prostředí, metodika plánování, hospodaření a ochrany zajíce, návrh dotačních titulů)

Literární rešerše Domovský okrsek a jeho velikost Hustota populace zajíce polního v různých typech zemědělsky obhospodařované krajiny Mortalita

Velikost domovského okrsku Velikost domovských okrsků se liší dle rozlohy jednotlivých polních celků v zemědělsky obhospodařované krajině S velikostí polních lánů souvisí množství polních okrajů a různorodost krajiny Dostatek krajinných prvků sloužících zajícům jako místa odpočinku v průběhu dne Sezónnost

Domovský okrsek dle typu zemědělské krajiny Velikost domovského okrsku zajíce polního v různých typech zemědělské krajiny AutorRok počet sledovaných zajíců Velikost domovského okrsku (ha) Průměrná velikost pole (ha) Počet zajíců na 100 ha Procento neobdělávané půdy Polská studie ,13510% Rühe a Hohmann ,5-1% Smith a kol ,6166% Broekhuizen Tapper a Barnes % Reitz a Léonard Stott % Marboutin %

Velikost domovského okrsku dle ročních období

Hustota populace Stanoviště s remízky Stanoviště bez lesů malých výměr Mortalita dospělých zajíců v jarních měsících

Faktor mortality Predace zajíce polního liškou obecnou - v jarních měsících tvoří zajíci až 50 % potravy - vliv predace na populaci zajíce v zimních měsících - lov zajíce během dne a noci Mortalita způsobená srážkou s dopravními prostředky - zajíc nejčastěji usmrcován, 146 až srážek ročně - švýcarská studie prokázala srážky s vozidly za nejčastější důvod úhynu zajíce

Lokalizace Brno – letiště Výzkumný objekt VÚLHM Březka Kácov – Posázaví České Meziříčí

Letiště Brno a okolí (zvěř z intenzívního chovu; zvěř z volnosti – původní home range) prům. 220 m n.m. Lokality

Výzkumný objekt VÚLHM Březka (zvěř z intenzívního chovu) max. 439 m n.m.; prům. 400 m n.m.

Kácov – Posázaví (zvěř intenzívního chovu; zvěř z volnosti – původní home range) max. 500 m n.m.; prům. 400 m n.m.

České Meziříčí (zvěř z intenzívního chovu; zvěř z volnosti – původní home range) max. 270 m n.m.

Metodika -Hodnocení stanovišť (Braun-Blanquetova metoda, porostní mapy - LČR, intenzita zemědělské výroby, hodnocení satelitních snímků ve formátu GIS - silniční síť, atd.) -Hodnocení predačního tlaku -Pokusná zvěř (původ: intenzívní chov, odchyt z volnosti, n = ks, veterinární vyšetření úhynů, genetická identifikace)

Telemetrie - Vysílače: systém RXTX (citlivý úzkopásmový přijímač, směrová anténa, miniaturní vodotěsný vysílač se senzorem mortality - hmotnost do 10 g; dosah signálu minimálně 5 km, životnost minimálně 1,5 roku) - Upevnění vysílačů – obojek (ověření v intenzívním chovu) -Intenzita lokací (nejlépe 1x denně) - Data (zanesena do map a satelitních snímků ve formátu GIS) - Hodnocení dat (korelační analýza lokací zvěře stanovišť s výstupy v tabelární formě, GIS a komentáře)

Zdokumentování genofondu zvěře v pokusu

Aplikace výsledků Vyhodnocení potenciálního významu posilování populací zaječí zvěře reintrodukcemi Řešení přinese návrh optimalizace způsobů managementu populace zaječí zvěře

- Optimalizovaná metodika reintrodukcí zaječí zvěře (lokalizace, období, reintrodukce – přímo x adaptační voliery nebo oplocenky, přikrmování, původ zvěře, atd.) - Metodika optimalizace zvyšování kvality životního prostředí dle stanovištních nároků zajíce jako bioindikačního druhu (algorytmus)

Děkuji za pozornost