Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
Advertisements

velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
Řešení příkladů Daň z nemovitostí Marie Manková. 1. Vypočítejte základ a výši daně z nemovitosti pro rok 2012 u stavebního pozemku o výměře 950 m 2 ležícího.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
V ÝVOJ ČESKÉ A SLOVENSKÉ EKONOMIKY OD ROKU 1993, SROVNÁNÍ A PRAXE Prezentace k seminární práci Historie a vývoj české ekonomiky od roku 1993 po rok 2011.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Pojem přeměna obchodní společnosti
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Pražské červnové povstání
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
Politické strany a politické směry
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
KASTELÁN Svazky klíčů.
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Eucharistie Křesťanská svátost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Období vlády jedné strany
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Rozbití ČSR.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Identifikátor materiálu ICT – 9 - 1
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
První státní útvar na našem území, dále jen VM
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Vláda prvních Habsburků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Slovní úlohy o společné práci − 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Transkript prezentace:

Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice 2012

Obsah 1. Úvod 1. Úvod 2. Křesťanství Čechů a Slováků před rokem Křesťanství Čechů a Slováků před rokem Historie národa Čechů a Slováku do roku Historie národa Čechů a Slováku do roku Stav těsně před rokem Stav těsně před rokem Křesťanství a komunismus 3. Křesťanství a komunismus 3.1. Restrikce ze strany komunistické vlády 3.1. Restrikce ze strany komunistické vlády 4. Křesťanství po roce Křesťanství po roce Závěr 5. Závěr 6. Zdroje 6. Zdroje 7. Příloha 7. Příloha

1. Úvod Cílem totalitních systémů bylo vymýtit křesťanství, sekularizační snahy. Cílem totalitních systémů bylo vymýtit křesťanství, sekularizační snahy. Důsledky v obou státech se lišily – proč? Důsledky v obou státech se lišily – proč? Náboženství je opium lidstva. - Karl Marx

2. Křesťanství Čechů a Slováků po roce Historie národa Čechů a Slováků do roku 1948 První rozdíly již za husitství – u nás podporováno, na Slovensku nikoliv. První rozdíly již za husitství – u nás podporováno, na Slovensku nikoliv katolicismus jediné legální vyznání katolicismus jediné legální vyznání. S nastupujícím osvícenstvím přišly první sekularizační snahy. S nastupujícím osvícenstvím přišly první sekularizační snahy. V r vyhlášení samostatného Slovenského státu – zhoršení vztahů mezi oběma státy. V r vyhlášení samostatného Slovenského státu – zhoršení vztahů mezi oběma státy.

2.2. Stav těsně před rokem 1948 Výsledky voleb v r se diametrálně lišily. Výsledky voleb v r se diametrálně lišily. V Česku zvítězila komunistická strana (40% hlasů), zatímco na Slovensku vyhrála pravicová demokratická strana. V Česku zvítězila komunistická strana (40% hlasů), zatímco na Slovensku vyhrála pravicová demokratická strana. Příčinou úspěchu pravice bylo pravděpodobně očekávání restriktivních opatření. Příčinou úspěchu pravice bylo pravděpodobně očekávání restriktivních opatření.

3. Křesťanství a komunismus 3.1 Restrikce ze strany komunistické vlády Vláda chtěla vytvořit ´´národní´´ odnož náboženství. Vláda chtěla vytvořit ´´národní´´ odnož náboženství. Zatýkání a věznění biskupů – oslabení církve a následné zestátnění církevního majetku. Zatýkání a věznění biskupů – oslabení církve a následné zestátnění církevního majetku. V r proběhly amnestie. V r proběhly amnestie. Další uvolňování v průběhu Pražského jara Další uvolňování v průběhu Pražského jara

4. Křesťanství po roce 1989 Po revoluci církev žádala navrácení majetku – nevraživost ze strany nevěřících v Česku. Po revoluci církev žádala navrácení majetku – nevraživost ze strany nevěřících v Česku. Na Slovensku majetkové spory vyřešeny už v roce Na Slovensku majetkové spory vyřešeny už v roce Předpokládá se, že počet věřících bude ještě klesat, vzhledem k stále populárnějším duchovním směrům (např. buddhismus) Předpokládá se, že počet věřících bude ještě klesat, vzhledem k stále populárnějším duchovním směrům (např. buddhismus)

5. Závěr Už husité měli velký vliv na sekularizaci Česka. Už husité měli velký vliv na sekularizaci Česka. Náboženská ´´identita´´. Náboženská ´´identita´´. Rozdíl v příjmutí katolicismu nastoleného Habsburky. Rozdíl v příjmutí katolicismu nastoleného Habsburky. Geografické postavení obou států. Geografické postavení obou států.

6. Zdroje Mišovič Ján Víra v dějinách zemí Koruny české, Praha, Slon Mišovič Ján Víra v dějinách zemí Koruny české, Praha, Slon Chmelař Josef „Národní otázka v dějinném vývoji“ str Idea československého státu, Praha, Národní rada československá Chmelař Josef „Národní otázka v dějinném vývoji“ str Idea československého státu, Praha, Národní rada československá Balík, Stanislav., Hanuš, Jiří Katolická církev v Československu Balík, Stanislav., Hanuš, Jiří Katolická církev v Československu cr cr cr cr