Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První státní útvar na našem území, dále jen VM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První státní útvar na našem území, dále jen VM"— Transkript prezentace:

1 První státní útvar na našem území, dále jen VM
Velká Morava První státní útvar na našem území, dále jen VM

2

3 Počátky První zprávy o VM se objevují kolem roku 830 n.l., kdy je zmiňován kníže Mojmír I., který vládl území na rozmezí Čech a Slovenska (dobyl Nitru.) Byl pravděpodobně v poddanském postavení ke Karlovi Velikému, dokázal však chytrou politikou využít dělení Francké říše mezi Karlovy syny a osamostatnit se.

4 Rastislav Za vlády knížete Rastislava se VM upevňuje a stává ještě nezávislejší na Francích, respektive teď už na Svaté říši římské. Aby získal církevní nezávislost, povolává do země byzantské učence – Konstantina a Metoděje, který se později stal též prvním moravským arcibiskupem. Jejich mise měla důležité politické dopady.

5

6 Konstantin a Metoděj Tito vyslanci z Konstantinopole měli na našem území rozšiřovat východní (pravoslavené) křesťanství. Tím by VM získala úplnou nezávislost na Západu. Vytvořili písmo (cyrilice + hlaholice), sloužili mše ve slovanském jazyce, napsali Proglas a jejich práce měla zásadní význam pro slovanské národy, přesto však úspěšní nebyli. Ještě před pádem VM se naše území vrátilo k západní latinské církvi.

7

8

9 Svatopluk Byl synovcem Rastislava, za pomoci císaře Ludvíka Němce svého strýce zajal, ten byl oslepen a uvězněn v Německu. Za jeho vlády byla země na vrcholu moci. Zradil svého předchozího spojence císaře a ovládl celý prostor dnešních Čech, Slovenska, části Polska, Rakouska i Maďarska. Sám sebe nazýval králem. Jeho země se stala vojenskou i kulturní mocností ve střední Evropě.

10

11

12 Pád říše Za Svatopluka byla VM silná, ale díky dobyvačné politice ztrácí spojence a dostává se do mezinárodní izolace. Poslední panovník – Mojmír II. tak dědí válku s císařem Arnulfem, navíc i s Avary i dalšími národy. Poslední zmínky o VM jsou z roku 906 n.l., kdy ji zřejmě zcela rozvrátí ohněm a mečem Avaři. Toho využívají Češi, aby vybudovali vlastní stát.

13

14 VÁŠ ÚKOL!!! Vaším úkolem bude vytvořit prezentace (případně listy v textovém editoru), které postihnou zadanou etapu VM. Tzn. Počátky říše, Rastislava, K+M, Svatopluka a rozpad země. Příští hodina tedy na PC, za domácí úkol si připravte podklady a na flashi, nebo em, dopravte do školy. Práce bude mít 5 slidů/listů.


Stáhnout ppt "První státní útvar na našem území, dále jen VM"

Podobné prezentace


Reklamy Google