Nerostné tajemství. Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ODLESŇOVÁNÍ. Důvody odlesňování člověkem: těžba dřeva využití půdy, na které lesy stojí, pro: - pastviny - zemědělské hospodaření (pole) - sídla - těžbu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Vznik a vývoj života.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Změny skupenství látky
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Teplo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
VY_32_INOVACE_Fi_III_32 Název Kulturní krajina Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_Pel_II_17 Soustavy rovnic – slovní úlohy5
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přípravky v tlakovém balení
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_Fi_I_13 Název Amerika -opakování
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Usazené horniny = sedimenty
Venuše Sluneční soustava Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Složení a funkce atmosféry
nízkoteplotního plazmového výboje
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Nerostné tajemství

Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako výsledek geologických procesů. Některé obecnější definice ji nedefinují jako produkt geologických procesů, ale jako produkt přírodních procesů na Zemi nebo na jiném kosmickém tělese. V přírodě je známo asi 4300 minerálů a každým rokem bývá objeveno kolem 50 dalších. Častý výskyt se dá přiřknout jen cca 300 minerálům a pro tvorbu hornin je významných jen několik desítek.

Některé výjimky definici minerálu porušují, přesto jsou ale za minerály tradičně pokládány. Za minerály se tedy považují mimo jiné i: Rtuť (která je za normálních podmínek kapalná) Rtuť Některé amorfní látky (např. opály)amorfníopály Látky pocházející z jiných kosmických těles (Měsíc, Mars, meteority)Měsíc Marsmeteority Biogenní materiály, pokud se na jejich formování podílely geologické procesy (např. minerály guana). Pokračování na dalším listu. Biogenní

Naopak za minerály nepovažují : Voda v kapalném stavu, atmosférické plyny atd. Ropa Antropogenní minerály (člověkem vytvořené) Látky vzniklé zásahem člověka do přírody Biogenní materiály Směsi minerálů Horniny