SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Strojní zařízení – Zhutňování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika– národní hospodářství
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název projektu: Moderní škola
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ekonomika– národní hospodářství
Název projektu: Moderní škola
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
CHEMIE - Chemická vazba
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Podmínky života v přírodě
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
CHEMIE - Test-obecná chemie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Halogeny.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhMinerální látky Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s jednotlivými minerálními látkami a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, minerální látky, energetická hodnota, jodizace, fluorizace, vápník, fosfor, hořčík, železo, stopové prvky, fortifikace Datum CHEMIE - Minerální látky

Minerální látky

význam nemají žádnou energetickou hodnotu nemají žádnou energetickou hodnotu biologicky významné - v potravinách v různém množství biologicky významné - v potravinách v různém množství člověk si bere potřebné prvky člověk si bere potřebné prvky

Minerální látky jsou: stavební stavební funkční - nezbytné pro udržování činnosti jednotlivých orgánů. funkční - nezbytné pro udržování činnosti jednotlivých orgánů. Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravě Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravě Jsou obsaženy v ovoci, zelenině, ale i další potraviny obsahují různá množství minerálních látek Jsou obsaženy v ovoci, zelenině, ale i další potraviny obsahují různá množství minerálních látek

Vápník a fosfor jsou nezbytné pro správný vývoj a růst kostí a zubů jsou nezbytné pro správný vývoj a růst kostí a zubů denní spotřeba je asi 800 mg vápníku a 1,5 g fosforu denní spotřeba je asi 800 mg vápníku a 1,5 g fosforu

obsaženy zejména v mléčných výrobcích a fosfor ve výrobcích z ryb obsaženy zejména v mléčných výrobcích a fosfor ve výrobcích z ryb Obr.č.1: Obr.č.2: Obr.č.1: Obr.č.2:

Sodík dodáván ve formě NaCl dodáván ve formě NaCl důležitý pro tvorbu HCl v žaludeční šťávě a NaHCO3 v pankreatické šťávě a žluči důležitý pro tvorbu HCl v žaludeční šťávě a NaHCO3 v pankreatické šťávě a žluči Obr.č.3:

Železo důležité pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu důležité pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu Obr.č.4: Obr.č.4: váže kyslík a přenáší ho do celého krevního oběhu váže kyslík a přenáší ho do celého krevního oběhu

Hořčík napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně

zdrojem hořčíku jsou banány, mandle, ořechy tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda zdrojem hořčíku jsou banány, mandle, ořechy tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda Obr.č.5: Obr.č.6:

Úprava potravin Ve složení naší potravy je některých minerálních látek málo a proto se některé potraviny o tyto složky obohacují - jodizace kuchyňské soli, fluorizace pitné vody, fortifikace mouky.... Ve složení naší potravy je některých minerálních látek málo a proto se některé potraviny o tyto složky obohacují - jodizace kuchyňské soli, fluorizace pitné vody, fortifikace mouky....

Stopové prvky (mikroelementy) jsou anorganické látky, většinou prvky, kterých tělo potřebuje pro svou existenci velmi nepatrné množství. jsou anorganické látky, většinou prvky, kterých tělo potřebuje pro svou existenci velmi nepatrné množství. Jsou to většinou prvky, které jsou součástmi barviv, enzymů, hormonů a pod. Jsou to většinou prvky, které jsou součástmi barviv, enzymů, hormonů a pod.

Nejznámější: Jod - nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy Jod - nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy Fluor - nezbytný pro tvorbu zubní skloviny a kostí Fluor - nezbytný pro tvorbu zubní skloviny a kostí další např. Zn, Mn, Mo, Cr, V, Ni, Co, Si, Al, Se, další např. Zn, Mn, Mo, Cr, V, Ni, Co, Si, Al, Se,

Otázky: Kde se vyskytuje vápník? Kde se vyskytuje vápník? Jaký je význam železa? Jaký je význam železa? Které potraviny jsou zdrojem hořčíku? Které potraviny jsou zdrojem hořčíku? Která látka podporuje činnost štítné žlázy? Která látka podporuje činnost štítné žlázy? Vyjmenuj stopové prvky. Vyjmenuj stopové prvky.

zdroje Wikipedie Wikipedie Wikimedia Commons Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A