Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V lidském těle je více než 600 svalů.
Advertisements

Svalstvo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
SVALOVÁ SOUSTAVA.
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Člověk – Svalová soustava
kosterní soustava svalová soustava kožní soustava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Proč se střídá den a noc.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
České země ve 2. polovině 18. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_14.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
LIDSKÝ ORGANISMUS SVALY. Šablona : V/2 Sada: 2/21 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Otužování.
Lidské tělo - kostra.
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Podnebné pásy – mírný pás
Svalová soustava VY_32_INOVACE_06-03 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Třídění přírodnin.
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Svalová soustava.
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Křížovka – opakování, manželství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Měsíc a jeho podoby.
Dýchací soustava.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Lidské tělo - kůže.
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Vztahy a pravidla soužití - obec
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přizpůsobivost živočichů
Císařství Napoleona I..
Prezentace – výklad učiva
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Lidské tělo - svaly

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_17_Lidské tělo – svaly. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTPřírodověda ROČNÍK5. KLÍČOVÁ SLOVA Svaly, pohyb, upínání na kostru, sport, potrava. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s některými svaly v lidském těle, zjistí jak svaly získávají energii a co jim nejvíce prospívá.

Svaly a pohyb Svaly zajišťují pohyb celého těla i jeho jednotlivých částí. Většina svalů se upíná na kostru. Velké svaly umožňují nejen těžkou práci, ale i skákání, běhání apod.

Svalstvo člověka zadní strana a obličejové svaly

Lidské svaly

Obličejové svaly Obličejové svaly jsou mnohem menší a jemnější. Umožňují např. pohyb očních víček, úsměv nebo řeč. Tyto svaly můžeme ovládat svou vůlí.

Svaly hlavy – obličejové svaly

Svalstvo ruky

Další svaly V lidském těle jsou i svaly, které nemůžeme ovládat naší vůlí. Jsou to například svaly stěn žaludku nebo svalovina srdeční.

Klouby a svaly Pohyb kloubu zajišťuje více svalů. Jedny se zkracují, druhé se současně protahují.

Energie a vývoj Energii pro vykonávání práce získávají svaly chemickou cestou z potravy. Správnému vývoji svalstva napomáhá pestrá strava a prospívá mu tělesná práce a samozřejmě sport.

Opakovací otázky 1. Co zajišťují svaly. 2. Kam se většina svalů upíná? 3. Které svaly můžeme ovládat svou vůlí? 4. Které svaly svou vůlí ovládat nemůžeme? 5. Odkud získávají svaly energii? 6. Co svalům prospívá?

Zdroje k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN. coptel.coptkm.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 PACIENTSKÉ LISTY. zdravi.e15.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN. anatonomina.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ilustrace/&snimka=1&cislo=1&slozka=sys&lang=cz Obr.č. 4 KISSŮV ANATOMICKÝ ATLAS. musculus.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /anatomicky-atlas-svalu