Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0305

2 Je tvořena svalovou a kosterní soustavou. Umožňuje pohyb.

3 Chrání měkké orgány (jakási schránka pro orgány). Poskytuje oporu pro tělo. V kostní dřeni některých kostí se tvoří krev. Tvoří ji kosti a chrupavky. KOSTRA

4 Pokuste se pojmenovat její jednotlivé částiKOSTRA

5 KOSTRA – řešení: lebka hrudní koš : žebra páteř : obratle kosti horních končetin kosti dolních končetin

6 Zajímavosti o kostech: Kostra dospělého člověka se skládá z přibližně 206 kostí. Kloubem s největším rozsahem pohybu je ramenní kloub. Největší kostí je kost stehenní. Naopak nejmenší kost měří 5 mm a je to třmínek ve vnitřním uchu.

7 Poznáš podle obrázku, o jakou kost v těle člověka se jedná a kde se nachází? ¨ Řešení: Obratel - páteř

8 Poznáš podle obrázku, o jakou kost v těle člověka se jedná? ¨ Řešení: Lebka

9 Poznáš podle obrázku, o jakou kost v těle člověka se jedná a kde se nachází? ¨ Řešení: Žebra – Hrudní koš

10 Umožňuje pohyb – reaguje smršťováním na podráždění SVALOVÁ SOUSTAVA Některé svaly ovládáme vůlí (např. svaly končetin), jiné ne (např. srdeční sval).

11 - Pokuste se pojmenovat jednotlivá svalstvaSVALY

12 - Řešení SVALY Obličejové svaly Prsní svaly Břišní svaly Svaly HK Svaly DK Zádové svaly Hýžďový sval

13 Zajímavosti o svalech: Největším a nejsilnějším svalem je sval hýžďový. Na hlavě máme žvýkací a mimické svaly, které ovlivňují mluvení a výraz tváře. Nejrychlejším svalem je sval umožňující mrkání (6× /s) Klepni na mě:

14 Doplň křížovku : Je složená z obratlů TAJENKA: Kostra a svalstvo umožňuje ………………………… Soustava kostí na hrudi Smršťují se a tak umožňují aktivitu Kost hlavy Hlavní opora těla

15 Doplň křížovku - řešení: PÁTEŘ KOSTRA HRUDNÍ-KOŠ SVALY LEBKA Je složená z obratlů TAJENKA: Kostra a svalstvo umožňuje POHYB. Soustava kostí na hrudi Smršťují se a tak umožňují aktivitu Kost hlavy Hlavní opora těla

16 Obrázky použity z: Sada Microsoft Office http://nathblog.com/wp-content/uploads/2008/10/squelette.jpg http://www.biologiecloveka.estranky.cz/img/mid/12/kladivko-kovadlinka-trminek.jpg http://www.umm.edu/spinecenter/education/images/vertebra.jpg http://www.vse-pro-radost.cz/data/USR_038_DEFAULT/531003_Lebka_velka_pokladnicka.jpg http://anatonomina.org/data/obrazy/zebra-ilustrace/thumb.jpg http://www.iandax.pl/sport_cz/hs2070/miesnie.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Gluteus_maximus.png/250px-Gluteus_maximus.png Použité zdroje: http://www.youtube.com/watch?v=Q_msXNedeFQ&feature=player_embedded MATYÁŠEK, Jan a Věra ŠTIKOVÁ. Přírodověda 5: Učebnice pro 5. ročník ZŠ. Brno: Nová škola, 2011. ISBN 978-80-7289-070-5.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda."

Podobné prezentace


Reklamy Google