Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
1. Vznik asi před 3,8 miliardami let kondenzací vodní páry 2. Pohybem litosférických desek dochází ke změně jejich rozložení 3. V současnosti se některé.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Voda Vypracoval: Martin Popelka Obor: Technické lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název Světový ekologický problém: oceán
Globální problémy lidstva
Název školy: Základní škola T. G
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Život na vesmírne stanici
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Globální oteplování Země trpí! Lidé trpí! Možná to někdo nevidí.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Strach a proč se rádi bojíme
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Znečištění ovzduší Obr. 1
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
KŘÍDOVÁ EXTINKCE DINOSAURŮ
Oběh vody v přírodě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Teplo.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Neživá příroda vzduch a voda.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Zbytečné části těla Vypracoval: Marek Dosoudil
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
vypracoval: Zdeněk Pěčonka
Světlo Vypracoval: Lukáš Gibala Obor: Technické lyceum Třída: 2L
Vodní energie,přehrady
Abiotické podmínky života.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Atmosféra Země.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Fyzikální veličiny.
VY_52_INOVACE_41_Hydrosféra-učební text
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
Vzduch.
Venuše Sluneční soustava Název školy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Neživá příroda - vzduch
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Třída 3.B 15. hodina.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

1. Možná příčina Část vědců vidí za přímou příčinu globálního oteplování zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. Jako skleníkový plyn je označován oxid uhličitý,(který vzniká např. spalováním ropy nebo uhlí) metan, vodní pára, ozón nebo oxid dusný. Funkcí skleníkových plynů je udržování stálé teploty v atmosféře. Lidskou činností se ale množství skleníkových plynů v atmosféře zvětšuje, což vede k ohřívání povrchu planety – tzv. skleníkovému efektu.

2. Možná příčina Někteří vědci vidí v globálním oteplování přirozený proces, jimž v současnosti Země prochází a lidská činnost na něj nemá žádný vliv. Příčinou v tomto případě může být např. změna sluneční aktivity nebo drobné odchylky v rotaci zemské osy.

Můj pohled na věc Osobně si myslím, že je tento proces ovlivněný člověkem, ale děje se i bez jeho pomoci. Každá ze zde zmiňovaných hypotéz má, dle mého názoru, pravdu. Ke globálnímu oteplování přispívá, jak zvyšování skleníkových plynů, tak i drobné odchylky v rotaci zemské osy a změna sluneční aktivity.

Důsledky Asi největším problémem globálního oteplování je tání ledovců. Ledovce pro nás hrají velkou roli, jsou pro nás totiž největším zdrojem pitné vody. Jejich táním se zvyšuje hladina a ředí se slaná voda v oceánech. Někteří vědci také v souvislosti s globálním oteplováním varují před rozšířením některých nemocí jako je malárie a další.

Změny klimatu Změny klimatu ovlivňují:Skleníkové plyny Vodní pára Příjem Sluneční energie Vodní pára: 65% tepla, které zadrží nad zemí skleníkové plyny, je totiž zachyceno právě vodní párou. Vyskytuje se většinou ve formě mraků. Momentálně panují dohady o tom, jestli vodní pára Zemi otepluje či nikoliv. Příjem Sluneční energie: Změna množství sluneční energie, která dopadá na Zemi, může být zapříčiněna různou excentricitou oběžné dráhy Země, změnou sklonu zemské osy, či samotným snížením či zvýšením slunečního výkonu.

Dopady na pobřeží Tání ledovců uvolní obrovské množství dříve zmrazené vody do oceánů. Za posledních 100 roků se hladina oceánů zvyšovala asi o 1,0-2,5 mm za rok a nejpravděpodobněji stoupne hladina do roku 2100 o 80 cm, až 1 m. To klade pobřežní oblasti pod značné riziko, nízko položené ostrovy, jako jsou Maledivy, budou ztraceny pod stoupající hladinou moře. Největší kontinentální ledovcové štíty, Antarktický a Grónský, obsahují tolik ledu, že v případě jejich roztátí by se zvýšila hladina oceánů o 70 metrů.

Zdroje Nalezeno.cz Blackstonegv.com